TW
0

Per una Menorca Social, prou retallades! Defensem els serveis públics

Des de l'esclat de la crisi el 2007 fins ara, aquesta s'ha anat fent més persistent i profunda. Ara, tots els governants parlen d'ajustament pressupostaris, retallades socials i fons de rescat per a països amb problemes de finançament. Malgrat que els governs i la ciutadania sabem que el culpable de la crisi ha estat el sistema financer, amb la complicitat dels poders públics i els organismes internacionals neoliberals com l'FMI, l'OCDE, el BM..., totes les mesures impulsades per la Unió Europea, i els Governs, van exclusivament adreçades a garantir la remuneració dels interessos dels mercats financers i bancaris, i a desmuntar el model social europeu, i situen com única via de sortida els ajustaments pressupostaris i les retallades socials, que afecten la gran majoria de la ciutadania, mentre els veritables culpables de la crisi continuen sense pagar-ne els costos. Les retallades pressupostàries només provoquen la debilitació del sistema públic i augmenten la fractura i l'exclusió social, i no ens ajudaran a sortir de la crisi. Així, hem vist com, en contra de tota lògica democràtica i fins i tot econòmica, els líders europeus s'aplanaven davant les exigències dels sistema financer internacional i s'oblidaven de les necessitats dels ciutadans i ciutadanes en nom dels quals governen. És un escàndol que amb l'excusa de "guanyar la confiança dels mercarts" s'adoptin mesures com el "pacte de l'Euro" i el "Pacte de Governança" la modificació de la Constitució Espanyola, o el recent pacte d'austeritat... Denunciem que totes aquestes mesures regressives fruit d'una ofensiva sense precedents, tenen l'objectiu de canviar el model social, fent una transició d'una gestió pública a una privada i mercantilitzada.Si el nostre model social fos destruït, els ciutadans i ciutadanes viuríem conseqüències gravíssimes, ja que perdríem una sèrie de drets conquerits i reconeguts, i patiríem la falta de resposta adequada dels serveis de primera necessitat, com ara la sanitat, l'educació, l'assistència social, pensions, o subsidis, però també es veuran afectats el recursos de cooperació, integració de nouvinguts, R+D+i, difusió de la cultura i la llengua, economia social o la protecció del medi ambient.La sortida de la crisi no es pot fer a canvi de sacrificar els serveis públics, que garanteixen la dignitat, la igualtat d'oportunitats, l'equitat i la justícia al conjunt de la ciutadania, ni tampoc sacrificant la cultura, la cooperació amb els més necessitats, o el medi ambient.

Per tot això, les entitats socials signants, representants de la societat civil menorquina, creiem que ha arribat el moment d'exterioritzar el nostre rebuig i la nostra denúncia més enèrgica a la política de retallades i privatitzacions de serveis essencials.

Hi ha una altra manera de sortir de la crisi, i no es correspon amb aquest model que ens volen imposar.

La solució passa, entre altres: per un canvi del sistema financer, prenent mesures que permetin el flux de capital a les PIMEs i les famílies; modificar la política fiscal, amb un model més redistributiu i una fiscalitat progressiva, ambiental i solidària; la persecució del frau fiscal, l'economia submergida i l'evasió de capitals als paradisos fiscals, de comptar l'hisenda pública amb aquests recursos, no farien falta els retalls sinó que es podria augmentar considerablement la despesa social.

No podem acceptar ni acceptarem resignadament la inevitabilitat de les mesures que volen imposar-nos.

Per tots aquests motius, fem una crida enèrgica i decidida al conjunt de la societat menorquina, perquè es rebel.li en contra de les retallades socials i cridem a participar a la manifestació que dia 18 de març a les 12 hores sortirà de la plaça Esplanada de Maó:

Prou retallades!

Defensem els nostres serveis públics!

Plataforma Contra les retallades

--------------------------------------------

Per què hem d'anar a la manifestació, diumenge dia 18?

Aquests dies un es troba gent pel carrer que comenta que ja no vol escoltar les notícies ni llegir els diaris…estan cansats de males notícies, però el que no hauria de fer la gent és deixar d'informar-se per entendre què passa. Només amb una bona anàlisi es trobarà un bon remei.Avui, 18 de març a les 12 hores sortirà de la Plaça Esplanada una manifestació convocada pels sindicats CC.OO. U.G.T. S.T.E.I.-i C.S.I.F. U.F.P i S.U.P. i l'estalonament de la Plataforma Contra les Retallades de Menorca que actualment la composen unes 25 entitats, "En Defensa dels Serveis Públics, Contra la Reforma Laboral", és el lema… i és que els serveis públics estan amenaçats amb l'argument de que no hi ha caixa, que no es poden "mantenir", que hi ha crisi, i el que hi ha realment són moltes mentides i moltes veritats que s'amaguen. Espanya sempre ha tingut un sector públic i un Estat de Benestar molt petit si ens comparem amb la resta de Països de la UE-15, de fet aquest és un dels motius del nostre nivell d'atur, i ara amb els retalls en aquest sector, Rajoy, Bauzá i Tadeo, presidents respectius dels Governs Estatal, Autonòmic i Insular provoquen més i més atur. Hi ha coses que no es poden discutir; Espanya dedica un 21% del PIB a l'Estat del Benestar mentre la UE-15 hi dedica un 27% de mitja i països com Suècia un 29'3%. Espanya amb aquestes xifres es posa dins el mateix grup de països manco desenvolupats de Europa Occidental (Portugal, Irlanda, Grècia i noltros), és una característica del subdesenvolupament d'aquests països, com el fet de la poca gent que fa feina en l'Estat del Benestar, 9 de cada 100 a Espanya, 15 de cada 100 a la UE-15 o 25 de cada cent a Suècia…En conseqüència, vostès poden dir a qualsevol tertulià, periodista, polític, taxista o persona que es dediqui a opinar que aquí sobra gent en el sector públic, que està equivocat o equivocada i que aquesta opinió està fonamentada en dogmes però no en realitats.Dir que Espanya, no pot pagar la despesa de la sanitat, l'ensenyament, els serveis socials, les prestacions d'atur, llei de dependència, etc. també és una mentida. Espanya té crisi, com altres països, però no és pobre, de fet el promig és d'un 94% del PIB respecte als països de la UE-15 (que són els més rics), però la despesa en l'Estat del Benestar és d'un 72% sobre el promig del que es gasten els països de la UE-15, si fos del 94%, Espanya es gastaria 66.000 milions d'euros més i necessitaria molts treballadors més en aquests sectors.

De fet, si ens fixem en la sanitat, per exemple, Espanya és un dels països que dedica menys recursos i només un 4'1% de la població adulta treballa en aquest sector quan a la UE-15 són el 6'6%.

Hi ha gent que vol fer de la salut un negoci, com també de l'ensenyament, de la dependència dels serveis socials…perquè pensen que tot es compra i tot es pot vendre. Però a Europa la majoria de ciutadans, i com a mínim els treballadors, hauríem de saber que açò és una mentida. En els anys 70 o 80 érem més pobres i teníem un sector públic més fort.

Els diputats, o consellers del PP, CiU, UPN o d'altres partits que en els parlaments autonòmics o estatal voten per les retallades als serveis públics, el copagament, i l'eliminació dels drets (que no privilegis) dels treballadors d'aquest sector, en la seva majoria segur que han estudiat a l'escola pública, han estat atesos en hospitals i centres sanitaris públics i en conseqüència la seva formació acadèmica i la seva salut la deuen al sector públic, i els que no hi han anat ben segur és perquè venen de famílies reputades que podien anar a metges i mestres del sector privat pel seu nivell econòmic.

La gran majoria de ciutadans d'aquest país i de Menorca, hem anat a l'escola pública i a la sanitat pública, i esteim en deute tant, amb els docents que ens van ensenyar, els sanitaris que ens van curar i amb el sistema públic que mos ha servit per a formar-nos com a persones i ha donat garanties i cohesió a la societat. Ara el PP i tots els que aproven plans de retallades han declarat la guerra als serveis públics, amb l'excusa de la crisi i les mentides que anteriorment he nombrat. Només per tot el que vam rebre dels mestres, els metges, les infermeres, però també de tants treballadors públics com bombers, policies, treballadors socials, etc. diumenge dia 18 a les 12 hores hauríem d'anar a la manifestació que sortirà de la plaça Esplanada de Maó, però també perquè no és just que allò que hem pogut disfrutar molt temps, una part important dels ciutadans d'aquests país, deixem que mos ho facin malbé, els nostres fills no es mereixen aquesta herència.

Ramon Carreras Torrent
Secretari General de CCOO Menorca