TW
0

Igualtat d'oportunitats pels estudiants menorquins

El Projecte de Llei de pressupostos generals de l'Estat evidencia de quina manera el PP està fent el contrari del que va prometre; "meteremos la tijera en todo menos en sanidad y educación", van ser paraules de l'actual president del Govern i dirigent del PP a nivell nacional.

Idò, molt lluny de l'anunciat, tenim sobre la taula el Projecte de Llei de pressupostos en el que el retall en matèria d'educació és del 21,9% respecte el 2011, concretament en la partida de beques es redueix un 11,6% (166,4 milions d'euros menys en beques) a més d'una reducció del 66% en ajudes en llibres de text… Però encara no ha acabat aquí l'incompliment! El passat 9 d'abril el Ministeri de Presidència, mitjançant una nota de premsa, anunciava una retallada de 10.000 milions d'euros més en matèria d'Educació i Sanitat, a més a més del que s'ha retallat ja als pressupostos del 2012. No compartim en absolut aquestes retallades en dues àrees tan importants i bàsiques com és l'Educació i la Sanitat. A part, tenim coneixement que el ministre d'Educació ha exposat la seva intenció de revisar el model d'accés i manteniment de les beques universitàries perquè la concessió de les ajudes estigui supeditada al rendiment acadèmic i no només al nivell de renda familiar. José Ignació Wert també estudia limitar el número de convocatòries per repetir asignatura en cas de suspens. Creim que si en aquests moments de crisi econòmica es duu a terme aquesta modificació, podria suposar que molts alumnes de Ciutadella i de Menorca, amb una situació econòmica difícil, que s'esforcen dia a dia per aconseguir accedir a uns estudis superiors, no puguin fer-ho en igualtat de condicions. Ja que la nostra realitat educativa i la doble insularitat de la nostra Illa és la causant de què la majoria d'estudiants hagin de desplaçar-se a fora per realitzar els seus estudis, provocant un increment important de les despeses de l'economia familiar. Per tant en aquests moments, es fa més necessari que mai, mantenir el suport als estudiants de famílies amb rendes més baixes, ja que per a moltes d'aquestes una beca suposa l'única possibilitat real de què els seus fills puguin anar a la universitat.

L'accés a una beca no ha de ser una oportunitat d'uns "pocs" sinó un dret que s'ha de garantir, ja que aquestes milloren l'eficiència educativa i permeten aprofitar les potencialitats de molts estudiants que pertanyen a famílies de rendes més baixes, possibilitant l'accés a l'educació amb igualtat d'oportunitats.

Per tots aquests motius, el Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Ciutadella va presentar una proposta d'acord al passat plenari, per tal que el Ministeri d'Educació mantengui els criteris per a l'accés a beques universitàries i que tengui en compte i valori el problema de la doble insularitat que pateixen els estudiants menorquins a l'hora de realitzar qualsevol modificació en els criteris d'accés a ajudes i beques de caràcter general. Aquesta proposta d'acord també contemplava el compromís de la Conselleria d'Educació i Universitats del Govern balear a transmetre aquestes peticions al Ministeri i recolzar-les fent un exhaustiu seguiment. Aquest acord es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics i amb l'abstenció del Grup Municipal del PP.

Esperam que a través d'aquesta moció arribi al Ministeri la nostre veu com a territori insular, consideram que és absolutament necessari vetllar perquè els menorquins no siguem discriminats per raó d'insularitat i que mantenir la igualtat d'oportunitats i l'equitat del sistema educatiu són drets fonamentals que hem de defensar, quan a Espanya només es destina un 0,1% del PIB en beques, la meitat de la OCDE.

Grup Municipal Socialista
Ajuntament de Ciutadella

Un crit d'ajuda per ASPANOB

Nosaltres també volem fer un crit d'ajuda per ASPANOB, perquè s'ho mereixen tot. Fa nou anys que per bé o per mal els coneixem, quan sense donar-nos compte, presos per una dura malaltia, vam caure a Palma de Mallorca, si.... a l'illa del costat, tan pròxima però tan llunyana alhora.

Allà no ens faltà absolutament de res, instantàniament aquesta meravellosa associació ens va proporcionar caliu, un pis on viure, ajuda psicològica i, fins i tot, econòmica i, el més important per a nosaltres, una amistat que mai serem capaços d'oblidar.

Per si fos poc, aquesta malaltia va arribar a la família, de nou, cinc anys després, però a ASPANOB no els importà en absolut ajudar-nos un cop més, ells són fidels, són amics dels de veritat, dels que no demanen res a canvi.

Tot i així, i encara que mai serem capaços d'agrair tot el que ASPANOB ha fet per nosaltres, ara és el moment que totes les famílies que formen part, tot i que molt desafortunadament, d'aquesta gran 'família', demanem que les ajudes que des de fa 25 anys s'estan aportant, no siguin eliminades, ja que molt desgraciadament la funció d'ASPANOB es necessita de cada dia més. Hem de ser tots solidaris, pensar amb el cervell i amb la mà al cor, que això no pot morir, ja que tots podem haver de menester la seva ajuda en qualsevol moment.

A qui correspongui fer que això sigui possible, dir-vos i assegurar-vos que el nostre major plaer seria que els diners que porteu anys aportant a aquesta associació els poguéssiu utilitzar amb altres finalitats per falta de necessitat per part d'ASPANOB, sí.... aquesta seria la nostra major alegria, que un dia ens cridessin des de l'associació per informar-nos que les seves portes seran tancades per manca d'afectats, això seria meravellós, però desafortunadament poc probable.

Família Company Pons
Maó