TW
0

El que no ens
han dit mai

Diuen que hem viscut per damunt de les nostres possibilitats, quan la gran majoria el que volia era tenir un lloc on viure. Diuen que no es pot gastar més del que es té, per açò ara ens han pujat i pujaran tots els imposts que puguin als ciutadans de classe mitjana i baixa. Diuen que hem fet un mal ús de la sanitat, per açò, vostè haurà d'esperar mig any més del que li van dir per operar-lo. Tot açò i mil coses més, hem de sofrir, perquè diuen que hem de complir amb l'objectiu del dèficit.Però, que és el dèficit? Dèficit és quan gastem més del que tenim, els ingressos no ens arriben per cobrir les despeses. En el cas de l'Estat i molt resumidament, els ingressos són principalment: els imposts d'IRPF, de Societats i IVA i les despeses són: educació, sanitat, serveis socials entre d'altres.Els mitjans de comunicació sempre insisteixen amb el tema de les despeses, que es gasta massa, però no diuen res mai dels ingressos que ens perdem i de qui són els qui no paguen.

Ens han dit tantes vegades que no hi doblers, que ens hem acabat creient aquest missatge.

El Govern actual justifica aquestes mesures que pren, per l'herència rebuda de l'anterior govern, però realment fa dècades que aquesta situació s'està inflant i són responsables tant uns com els altres.

Les privatitzacions: l'Estat tenia empreses que generaven ingressos, Endesa, Repsol, Telefònica i moltes més, creaven llocs de feina dignes i donaven estabilitat financera a l'Estat. Però els governants de torn van anar venent a preu de saldo aquestes empreses als seus "amics", deien que no eren rendibles, però era fals. Telefònica va guanyar el 2010 uns 10.167 milions d'euros i quasi cada any totes les empreses privatitzades han tingut beneficis i els seus directius sous multimilionaris.

La raó vertadera de les privatitzacions és el que es diu la "porta giratòria"; del consell de ministres al consell d'administració. Jo, el ministre, venc als meus "amics" l'empresa a baix cost, o sigui, privatitzo, perquè després quan acabi de polític, tengui un càrrec dins aquesta empresa. D'aquesta manera, al llarg dels anys s'han anat perdent milers de milions d'euros de tots els ciutadans.

Polítiques fiscals regressives: els qui més tenen són els qui menys paguen o simplement no paguen.

Les polítiques fiscals en els darrers 15 anys s'han caracteritzat per una reducció i/o eliminació d'imposts als més rics. A continuació veurem alguns exemples de xifres entre parèntesi dels milions d'euros que es deixen d'ingressar cada any.

Eliminació del impost de patrimoni (2.500 milions d'euros), ja no el paguen les persones que tenen més de mig milió d'euros de patrimoni.

Rebaixa d'imposts a les persones que guanyen més de 120.000 euros anuals (2.500 milions d'euros).

Baixada de l'impost de societats a grans empreses que facturen més de 150 milions d'euros anuals (5.300 milions d'euros).

Creació de les SICAV, les persones que tenen un mínim de 2.400.000 euros poden invertir en aquests fons i tributar només un 1%. Nosaltres, la resta de mortals, paguem un 21 per cent dels rendiments de dipòsits bancaris o dels fons d'inversió.
Per fer més gros encara el forat als comptes de l'Estat, hi ha el tema del frau fiscal, que el tècnics d'Hisenda xifren en 90.000 milions d'euros cada any. Aquests tècnics d'Hisenda diuen que el frau es concentra principalment en: les grans fortunes, grans empreses i la banca.

Resumint, el que no ens han dit mai és que tenim una minoria elitista, rica i poderosa que no vol pagar el que li correspon, com fem la resta dels ciutadans fil per randa i que al llarg dels anys han anat esprement i exhaurint els doblers públics de tots. I a més, no contents amb no contribuir, ara els hem de pagar milers de milions d'euros per les endemeses que han fet els bancs. El resultat és un dèficit impressionant, provocat per ells mateixos, que els hi serveix d'excusa pels retalls i amb la intenció de rematar la jugada, privatitzant la sanitat i l'educació, que és el darrer que ens queda als ciutadans.

Rafel Carretero Moreno
Ciutadella

Agraïment per un 'Foc i Fum' inoblidable

La Unió d'Antics Alumnes de Don Bosco de Ciutadella vol posar de manifest el seu agraïment als al·lots de sisè de Primària que van assistir aquest dimecres a l'assaig general de l'obra "Foc i Fum" pel seu exemplar comportament, per ser un públic d'allò més agraït i donar l'enhorabona a tots els professors que els van acompanyar.Així mateix volem aprofitar per agrair a l'Ajuntament de Ciutadella totes les facilitats que ens han atorgat per a l'ús del teatre, a la comunitat Salesiana de Ciutadella pel seu suport, dedicació i ús dels seus locals; a les empreses i particulars que ens han recolzat i ajudat en el muntatge d'aquesta obra, i molt especialment a l'equip tècnic, actors, músics i als dos directors per la seva dedicació i bon ambient aconseguit.També volem manifestar el nostre agraïment al públic assistent, principal destinatari de tant esforç, que amb la seva ajuda econòmica fa possible que el muntatge d'aquesta obra sigui possible i manifestar que encara queden entrades a la venda per a aquelles persones que vulguin passar una estona agradable i gaudir d'un "Foc i Fum" de dalt de tot…
Desitjam a tot el poble de Ciutadella unes bones festes de Sant Joan.

Unió d'antics Alumnes
de Don Bosco

Felicitats 'Ferre'

Voldria felicitar a l'equip mini femení de bàsquet del Ferre per l'excel·lent campanya que han realitzat aquesta temporada: Han aconseguit el campionat de Menorca de Lliga i Copa. També van participar al campionat de Balears celebrat a Eivissa juntament amb l'equip de La Salle-Menorca Bàsquet. En aquest campionat només van perdre un partit contra les campiones de Mallorca per 106 a 108; faltant pocs segons guanyaven de 3 punts, però alguna decisió "rara" va conduir en aquest resultat final (deixem-ho així). Un dels partits que es va guanyar dins la pista, el vam perdre per una norma injusta que t'obliga a alinear deu jugadores i només en van poder alinear nou perquè n'hi havia una de lesionada des de fa uns mesos i una altra es va posar malalta tres dies abans. La resta de partits del campionat, aquesta jugadora va jugar mig convalescent perquè no passés el mateix.Passi el que passi, els pares, entrenadors i jugadores, ens sentim subcampiones de Balears. Enhorabona als entrenadors, Toni i Gaspar, tant per la part tècnica com psicològica, no tant sols en aquest campionat, sinó en el procés de formació: la majoria de jugadores van començar a jugar a bàsquet la temporada passada. També voldria donar l'enhorabona a l'equip i pares de la Salle-Menorca Bàsquet. A Eivissa s'hi creà un molt bon ambient amb els dos equips de Menorca, tant entre les jugadores com amb els pares. Sincerament, ens vam sentir recolzats per La Salle. Tant de bo continuï aquesta esportivitat a Menorca.

JOAN ALLÈS BARBER
Ferreries

Gavines marcades amb anelles

Arrel de la nota apareguda en un mitjà de comunicació local de l'Illa, la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) voldria fer unes aportacions als comentaris publicats i a la vegada informar sobre aquests programes de marcatge de gavines amb anelles de lectura a distància.

En primer lloc advertir als redactors del diari que la gavina fotografiada i marcada amb una anella de plàstic de color blanc a la pota esquerra i metàl·lica a l'altra és un exemplar de gavina corsa Larus audouinii, espècie endèmica de la Mediterrània i catalogada al "Catalogo Nacional de Especies Amenazadas", amb la categoria d'Interés Especial, catalogació que implica l'obligació de redactar-ne un Pla de Maneig, ja redactat en aquests moments. Aquesta espècie va estar en greu perill d'extinció només fa unes dècades, no confondre amb la gavina camagroga Larus michahellis, molt abundant arreu de la Mediterrània.La seva mida, lleugerament més petita, les potes verdoses i el bec d'un vermell corall la diferencien clarament de l'altra, com hem dit abans, molt més abundant.
El seguiment d'aquesta espècie va començar a finals de la dècada dels 70 del segle passat i ha continuat fins a l'actualitat. A dia d'avui s'han anellat més de 500 exemplars amb anella metàl·lica i prop de dos cents amb anelles de seguiment a distància.

Aquest mètode de marcatge permet fer un seguiment molt més exhaustiu de l'espècie marcada, com s'ha pogut comprovar amb la fotografia publicada. No és necessària la recaptura de l'ocell per obtenir informació sobre els seus moviments. Només aquest any 2012, els ornitòlegs de la SOM han fet més de 60 lectures d'anelles de color posades a exemplars d'aquesta espècie. Per posar un exemple dels resultats que ens donen aquestes anelles, avui en dia podem dir que a les colònies de Menorca hi crien exemplars nascuts a llocs tan diferents com Delta de l'Ebre (on es troba la colònia més gran del món), illots de Mallorca i fins i tot exemplars amb anelles de França, probablement procedents de Còrcega, a més, és clar, dels polls nascuts aquí mateix, que la majoria tornen a criar a la zona on han nascut. Així mateix també s'han pogut detectar els moviments que fa aquesta espècie durant els primers anys de vida, i a l'hivern. Durant aquestes èpoques la major part de la població es desplaça cap a les costes occidentals de l'Àfrica i illes Canàries, havent-se detectat exemplars marcats a Menorca per les costes de Mauritània i Senegal. També voldríem afegir que un dels problemes més greus per la supervivència de l'espècie és la captura accidental amb arts de pesca, però sobretot els accidents amb fils i hams deixats per pescadors aficionats per les roques i pesqueres de la costa. Aquests accidents provoquen, en molts casos, l'amputació d'alguna extremitat i en altres la mort directa pels hams tragats i els fils enganxats a les ales que els impedeixen de poder volar i els acaben produint la mort.

Des d'aquí ens agradaria fer una crida a tots els pescadors aficionats per tal que intentin no deixar fils i hams per les roques, en benefici d'una espècie escassa i protegida per la llei

Xavier Méndez
secretari general del SOM