TW
0

Carta abierta a Manuel Lora

Hoy he tenido la grata ocasión de charlar con Manuel Lora. Fruto de nuestra conversación he sabido que tanto el título como una parte del contenido de una carta que remití ayer a este diario podrían dar lugar a un cierto malentendido que quisiera deshacer públicamente.

En la carta podría no quedar suficientemente claro que mis comentarios críticos no se refieren a Manuel Lora, sino que intento contrarrestar con mis argumentos las opiniones mayoritarias de un colectivo al que pertenezco, pero del que disiento. Obviamente comprendo que Manuel Lora es el portavoz de la asociación en la que actúa con honestidad como secretario. Si le mencioné en mi escrito fue por la única razón de que el titular del diario al que yo contesté con mi carta se titulaba "Lora rechaza el cierre al trafico…etc". Si se hubiera titulado "La Asociación de Artesanos etc rechaza..etc", mi carta no hubiera mencionado a Manuel. Es pues un asunto de titulares de prensa, en ninguna manera nada personal contra un vecino al que respeto y aprecio desde hace muchos años.

Aprovecho la ocasión para añadir a mis argumentos a favor de la peatonalización uno que quedó en el tintero en la carta de ayer: ¿No se debería contar también en este asunto con la opinión de los mahoneses? ¿Querrían los mahoneses disponer en julio y agosto de un paseo peatonal a orilla del mar sin coches, sin sobresaltos, donde pudieran dejar a los chiquillos corretear sin miedo? ¿No sería este aspecto de la cuestión tan relevante como el rendimiento económico de la medida, aún en el hipotético caso -que yo considero muy improbable- de que dicha actuación no aumentara la rentabilidad del puerto?

Nacho Martín Rejas
Maó

------------------------------

Defensarem amb consens l'educació a Menorca

Al Plenari del mes de juliol el Grup Socialista presentava 10 punts d'acord en la moció en defensa de l'educació a Menorca. I, després d'un debat amb punts d'anàlisi inicialment dispars, sí hi ha hagut voluntat de consens i hem aconseguit fer un front comú per a defensar l'educació a la nostra illa; un consens que dona força a les reivindicacions que la Comunitat Educativa formula dia rere dia i que es concreta a instar al Govern balear a donar-hi resposta cercant alternatives que garanteixin la necessària disponibilitat pressupostària. Aspectes tan importants com liquidar els deutes pendents, convocar ajudes per educació 0-3 anys, augmentar oferta de Formació Professional, adults i idiomes si hi ha més demanda que oferta, mantenir els serveis que donen els equips d'atenció a la diversitat (EAPs, EOEPS i DO), obrir una negociació de quotes de professorat amb els centres que ho justifiquin i raonin en plans d'actuació i necessitats específiques, han estat acordats per unanimitat al Plenari.

També ha aconseguit aquesta unanimitat el recolzament als centres per la seva postura de mantenir els projectes educatius i lingüístics d'acord amb la legalitat vigent i un reconeixement a la feina feta els darrers anys als centres educatius de Menorca.

El Grup Socialista va voler portar aquests punts a Ple perquè en el debat de la interpel·lació vam tenir una forta discrepància amb el PP i pensàvem que la Comunitat Educativa de Menorca necessitava conèixer la postura dels partits amb representació al Consell. Finalment també es va acordar instar al Govern balear a mantenir el marc de negociació i diàleg recuperat a la mesa sectorial d'educació de l'11 de juliol.

Pensem que tots aquests punts seran claus perquè les mesures d'ajust tinguin un menor impacte en els centres docents de la nostra illa i en la nostra oferta formativa.

Hi va haver debat amb el PP per la seva esmena de disponibilitat pressupostària perquè el Grup Socialista no volíem un redactat que no comprometés a un Govern que fins avui no ha demostrat cap sensibilitat vers necessitats que per a nosaltres son prioritàries. Va ser possible consensuar un redactat alternatiu, que demana al Govern que cerqui alternatives que no posin en perill el finançament de serveis públics essencials, que prioritzi això per damunt d'altres coses.

Valorem el fet de l'acord de PP, PSOE i PSM a la moció com un compromís públic unànime vers l'educació a Menorca, cosa que ens dóna la unió i el lideratge que Menorca necessita.
Aquest acord ha de permetre fer un seguiment conjunt de les decisions de la Conselleria d'Educació i reivindicar tots junts les necessitats.

És un bon punt de partida.

Joana Caules Ameller
Consellera del Grup Socialista
del CIMe

------------------------------

Les mentides que ens diuen, les veritats que ens amaguen

El passat dimecres dia 11 de juliol, mentre els miners acompanyats per milers de treballadors es manifestaven a Madrid, el President del Govern Espanyol va anunciar diverses mesures que el Consell de Ministres aprovava el divendres dia 13 i vam poder conèixer llegint el BOE de dissabte dia 14, i que amb sorpresa per alguns, tenia mesures més dures de les anunciades. El Reial Decret 20/2012 té 91 pàgines del BOE i és difícil explicar l'impacte que tindrà per l'economia de Menorca en un article de dos folis, però ho intentaré.

Durant la legislatura passada i la campanya electoral, i fins i tot fa unes setmanes el PP dea que pujar l'IVA era anar contra l'economia, que no el pujaria, que era injust… però ho ha fet, no només pujant del 8% al 10% als hotelers, en alguns sectors la puja és del 8 al 21%.(gafes, cines, teatres, biblioteques, museus, transport, serveis funeraris, restaurants…) Diuen també que ho fan perquè no tenen més remei, i que l'IVA a Espanya fins ara era dels més baixos de la UE… els mateixos arguments que va utilitzar el Govern de Zapatero… Quan dea el PP la veritat i quan la mentida?, quan eren oposició o ara que són govern? CCOO comparteix que l'Estat ha de recaptar més, però no pujant l'IVA, esteim en contra ara i abans, per vàries raons, una perquè l'IVA és un impost que el paga tothom per igual, el que està en atur i sense prestació i la persona amb una gran fortuna, per tant és injust, insolidari i fa més pobre al pobre i més ric al ric; un segon motiu és que escanyarà l'activitat econòmica i el consum,. Les Pime i els autònoms que han de pagar l'IVA de les factures encara que no les hagin cobrat tindran més difícil aguantar, vàries patronals ja han dit que es perdran milers de llocs de feina i moltes empreses… més atur i més despesa per l'Estat, a més de fer que l'economia submergida augmenti, cosa que segur que passarà i per tant el que potser puguin aconseguir per una banda ho perdin per l'altra.

Els aturats que ja van rebre una forta garrotada amb la reforma laboral del PP a partir del sisè mes la prestació d'atur passa del 60% al 50%, i si per açò fos poc el FOGASA que fins ara cobria 150 dies de sou impagat per l'empresa i un màxim del triple del SMI (641'40€) que recordem va ser congelat enguany, es quedaran amb només 120 dies i el doble del SMI com a màxim… és una rebaixa superior al 40%, per tant també redueixen el sou dels aturats, diuen que així cercaran amb més interès feina, com si la prestació d'atur fos un privilegi i una almoina… callen la veritat de que la prestació d'atur és un dret social i un doblers que cada treballador ha avançat quan estava en actiu, igual que les pensions, la sanitat…

Els pensionistes que van tenir una baixada de sou (l'IPC va pujar un 2'4 i les pensions un 1%) veuen com aquest govern els puja les medicines, els transport sanitari programat, a Balears la targeta sanitària, el gas, el rebut de la llum, ara l'IVA… i ara a més a més donen un cop mortal a la llei de Dependència i a les ajudes als que més ho necessiten, i açò que durant la campanya van dir que la sanitat i els serveis socials no els tocarien. Quan deien la veritat i quan deien una mentida?

Van votar en contra de la baixada del 5% que el PSOE va fer als sous dels funcionaris, en canvi als Ajuntaments que governen han romput la negociació amb els seus treballadors, en algunes ocasions han fet pactes via pressió… (o et tallem la dreta o l'esquerra…), fent rebaixes sobre rebaixes, en canvi mantenen càrrecs de confiança i sous en alguns casos més que escandalosos , ara a més des del Govern Central lleven la paga de Nadal… ja està bé de criminalitzar als treballadors del sector públic i d'enfotre-se'n dient grans paraules de que ells accepten aquests sacrificis… quan gestors com Jaume Matas, el Sr Camps i tants i tants càrrecs del PP han deixat un munt d'administracions amb problemes greus de finançament i de deute, per no dir altres coses… no és casual que la majoria de bancs i caixes que han de ser rescatats siguin gestionades pel PP, faig referència al Banc de València, a la CAM a CCM (amb responsabilitat compartida amb el PSOE) o a BANKIA…

Baixen 2 punts les aportacions dels empresaris a les cotitzacions de seguretat social la qual cosa farà emmagrir encara més la caixa pública, i després diran que no es pot mantenir el sector públic i que s'ha de privatitzar…

Han baixat en més d'un 26% els recursos per R+D+i quan altres països en època de crisi augmenten aquestes partides, també baixen la inversió en formació i educació… condemnen per tant a la ciutadania a un futur més difícil, a no poder competir en disseny i valor afegit, en no poder fer el canvi que necessita el nostre model productiu, a repetir errors del passat i a que la gent més ben preparada d'aquest país (investigadors, universitaris, enginyers…) acabin anant-se a l'estranger, on altres empreses i economies es beneficiaran del coneixement i la formació que vam pagar aquí…

Per si tot açò fos poc anuncien la privatització d'aeroports i ports… entre altres la qual cosa perjudicarà més a l'economia menorquina i al nostre sector turístic.

No és exagerat dir que l'economia de Menorca es veurà més greument afectada que altres zones, amb aquestes mesures, ni tampoc desmesurat, dir que a Menorca, sobre el mes de Novembre, probablement, passem de 8.000 aturats. El propi Rajoy, la premsa econòmica estrangera i entitats com el FMI diuen que el 2013 serà pitjor… i com si d'una religió fonamentada en dogmes es tractés se'ns diu que al final tindrem la recompensa… però d'aquest pas quan arribi, al igual que amb la religió, la recompensa serà un paradís al que haurem d'anar quan estiguem tots morts.

Hi ha alternatives i polítiques diferents, us recoman que llegiu els articles d'economistes com Vicenç Navarro a la seua web www.vnavarro.org o de col·lectius com attac www.attac.es allà trobareu arguments, idees fonamentades de forma científica.

Empresaris, pensionistes, autònoms, funcionaris, immigrants, joves, treballadors, aturats… no esperem a ser morts per canviar les coses, som més i podem provocar el canvi, des del carrer, pacíficament però reclamant al Govern que governi per la majoria i no per les minories.

Dia 19 a les 20h per aquests i més motius hi ha que anar a manifestar-se a l'Esplanada de Maó, al sofà de casa, i amb lamentacions no arranjarem res.

Ramon E. Carreras Torrent
Secretari General de CCOO Menorca

------------------------------

Comer bien

En múltiples ocasiones he oído decir que "si como bien, no me importa pagar". A mí lo que realmente me importa es comer bien y pagar lo justo. Podría citar algunas comidas que por su relación calidad precio, permanecen en mi memoria. Recuerdo unas tapas cinco estrellas en el restaurante Barqueiro de Negreira (La Coruña) "Zorza con patatas fritas y unas patatas a lo rico y a lo pobre". Las patatas gallegas fritas con aceite de oliva y en su punto son mi debilidad si luego le añadimos unos huevos fritos de corral y jamón de jabugo, y por esto y tres copas de albariño pagas 18 euros, es realmente sublime. También perdurará en mi memoria el menú de hace tres semanas en el restaurante Almacén cerca de Santiago, un menú con salpicón de marisco y chuletón de buey gallego con largo tiempo en cámara para que esté curado, a la brasa y poco hecho, con postre, todo por 25 euros, manjar de dioses, cómo no, para comer bien, Galicia (aunque no siempre sea así).

Pero últimamente los restauradores menorquines se están poniendo a muy buen nivel en relación calidad precio y les cuento esto porque el otro día con mis compañeros del club de tenis, (creo que podíamos denominarnos peña gastronómica) todos ellos con buen paladar y buen saque (que comen mucho) usando el símil tenístico, cenamos en el restaurante La Minerva un menú con aperitivo, revuelto de champiñones y una merluza en salsa verde y postre que ocupará el número 1 en mi ranking por la relación calidad precio, un menú de matrícula. Eres un crack, Lazaro.

Vicente Cajuso
Maó