TW
0

Anar perdent articles

Qualsevol persona atenta a l'evolució de la nostra llengua a Menorca haurà observat la progressiva desaparició de l'article que acompanya –o acompanyava- tants dels nostres topònims (noms de poblacions, platges, 'llocs', etc.) Quan jo era al·lot la gent anava a sa Punta Prima (no a Punta Prima), i mentre uns vivien encara as Mercadal, uns altres ja habitaven a Mercadal (sense es). Els qui ara es banyen a la platja de Cavalleria, anys enrere ho haurien fet a la platja de sa Cavalleria. Es tracta d'un procés de simplificació (empobriment?) del llenguatge que si continua igual ens pot menar a substituir es Castell per Castell i es Migjorn per Migjorn. Així, els qui sempre han viscut as Castell, sense necessitat de moure's, passarien a viure a Castell, i tants quilòmetres hauríem de fer per anar a Migjorn com ho fèiem abans per anar as Migjorn.

Qualsevol persona mitjanament instruïda sap que la llengua forma part del patrimoni cultural d'una comunitat humana, i que es mereix respecte i protecció tant dels seus membres com dels membres d'altres comunitats. A Menorca tenim bons filòlegs.

¿No podria algun d'ells, a través del 'Menorca', tractar de manera més detinguda i amb el rigor que els permet la seva formació el tema que jo ara acab de comentar en aquesta carta? Com a menorquí ufanós de la nostra illa i de la nostra cultura, des d'aquí i anticipadament n'hi don les gràcies.

Eladi Saura Alonso
Maó


Agraïment a Son Martorellet

Volia aprofitar aquesta secció per donar les gràcies publicament i crec que en nom de tots els músics i equip tècnic del grup que formam part del Tribute a Pink Floyd, a en Sabin i a tot es seu equip de sa Ganaderia de Son Martorellet (Ferreries), per fer possible aquest segon concert a Menorca, per la bona organització, per la total disponibilitat, pel bon catering, per les ganes que hi van posar, i sobretot per deixar-nos tocar en aquest recinte tan espectacular que té una acústica de luxe.

Tant de bo sigui la porta a nous concerts grans a aquesta illa que tenim tan polida, tots ho vam disfrutar. Gràcies Sabin, gràcies equip de Son Martorellet.

Joe Mina
Es Migjorn Gran


Jaleo bus

Dissabte capvespre mos vam resoldre a anar a ses festes de Sant Climent amb es jaleo bus, partint de Ciutadella.

Per Internet i en es diari apareix publicat es mateix dissabte que es lloc d'aturada per aquestes festes és sa plaça des Pins. Després resulta que quedam en terra perquè contràriament a ses fonts, i sense avís, surt de sa plaça Menorca. I que consti que aumón hi ha cap cartell de "Jaleo Bus", a cap de ses dues places.

Intentam adreçar-mos a qualcú per saber què passa, però resulta que d'es Jaleo bus ningú mos pot informar, ja que tant es xofer de sa línia Ciutadella-Maó de TMSA com ses dues treballadores de sa guixeta d'informació des Pins d'Autocares Torres diuen que ses seves empreses no ho gestionen, que "és cosa des Consell". Fantàstic.

Decidim agafar es bus de línia Ciutadella-Maó i allà anar cap a Sant Climent per guanyar temps: idò no, inexplicablement surten tots dos a les 20 h.

Mos resignam a esperar es bus següent (2 hores més tard), i sobre les 21.40 h arribam a Sant Climent. Xalam molt.

Per tornar, aconseguim comprar es bitllets després de lluitar colze a colze (no hi ha bitllets d'anada i tornada?) i partim cap a Ciutadella. De sobte, es bus s'atura enmig des carrer, just davant s'entrada des cementiri vell (açò no és una parada), i es xofer diu que és s'única aturada, que hem de davallar: "és cosa des Consell", diu.

En resum, parades que canvien de lloc, manca d'informadors o d'un telefon de contacte, cap cartell que indiqui res, parades fantasma (i de multa!)... Tot plegat, una colla de despropòsits que deixen una imatge de Menorca molt poc seriosa, i així mos va. "Des seu pa faran sopes", diuen. Idò açò.

Essent un servei molt necessari i molt emprat, tant per menorquins com per visitants, i amb els anys que fa que funciona, convindria millorar la gestió per part del Consell perquè puguem refiar-nos més des servei i puguem seguir anant a ses festes sense dur cotxo. Perquè açò també és imatge.

Carlos Domínguez Maza-Madrazo
Ciutadella