TW
0

Perquè amaguen
els estudis?

Tothom sap que una nova autorització representa un nou dret. I que la revocació d'una autorització acaba suposant perjudicis que en moltes ocasions tenen un elevat cost per a l'administració. Podem parlar d'urbanisme, d'activitats o d'extracció d'aigües, conceptualment hi ha poques diferències.

Per tant no és el mateix autoritzar que revocar.

Que la Sra. Pons Fullana pretengui justificar les autoritzacions desmesurades de noves extraccions d'aigua, en passats governs populars, amb el fet que durant els governs socialistes les mantingueren, i per tant no les revocaren, em pareix un exercici de cinisme que mereix poca resposta.

Respecte dels informes, tornaré explicar-ho perquè quedi clar.

El Grup Socialista va nomenar-me juntament amb el meu company Cosme Boned ponents de la "Llei d'activació econòmica en matèria d'indústria, energia, noves tecnologies, residus, aigua, altres activitats i mesures tributàries" que en aquests moments s'està tramitant en el Parlament de les Illes Balears.

A l'esmentat Projecte de Llei s'hi troba el capítol V referit a noves extraccions d'aigua a les Illes Balears.

I és en Ponència, on hi ha representació de tots els grup parlamentaris, on s'analitza el Projecte de Llei en tramitació alhora que es debaten les esmenes presentades pels diferents grups polítics.

Com a ponent tinc dret -i jo afegiria que és el meu deure- a analitzar tota la documentació que forma part de l'expedient. I si tal com és el cas s'han redactat informes tècnics que justifiquen determinades decisions que esdevindran legislació, més que mai.

Idò bé, el Partit Popular ha explicat per activa i per passiva que disposa dels informes que justifiquen les noves extraccions dels aqüífers de les Illes Balears, però mira per on, no els ha volgut mostrar a ningú. Ni tan sols als membres de la Ponència.

I no és que el Grup Socialista no hagi reclamat els informes.

Vaig fer-ho per dues vegades en Ponència i ho vaig fer en Comissió d'Economia, que és el lloc on es dictamina el Projecte de Llei, una vegada finalitzada la tasca de la Ponència. La resposta sempre ha sigut negativa, el que em sembla una manca absoluta de transparència i un menyspreu, no ja cap a l'oposició, sinó cap a la tasca parlamentària.

La Sra. Pons Fullana ho sap, perquè forma part tant de la Ponència com de la Comissió.

Com també sap que si sol·licito els informes al Govern -com ella pretén- els rebré quan la llei ja hagi sigut debatuda, aprovada i publicada. I en aquell moment, poca cosa podrem fer.

El Partit Popular no té excusa per no haver entregat la documentació en Ponència, ja que el seu deure era fer-ho. I molt menys si s'empara en tramitacions burocràtiques entre el Parlament i el Govern.

La seva reiterada negativa a entregar una documentació tècnica, tan sols pot llegir-se d'una sola manera. Que la decisió d'incrementar les extraccions d'aigua no compta amb els avals tècnics. El que suposaria, en cas d'establir-ho per llei, una vertadera irresponsabilitat per part seva.

Entreguin la documentació. Faixin partícips als ciutadans de la seves decisions. Ho faixin en transparència.

Marc Pons
Diputat al Parlament de les Illes Balears

Agradecimiento
Queremos hacer constar nuestro agradecimiento a la unidad de paliativos del Hospital Mateu Orfila, y en especial al doctor Javier Lacueva, porla excelente profesionalidad demostrada con nuestro hermano Nicolás, en el seguimiento de su enfermedad. También agradecer al personal de la segunda planta del Hospital el trabajo realizado, así como la atención que tuvieron con él en sus últimas tres semanas.
Familia Mercadal Riudavets

Alaior