TW
0

Los tres intentos del PP de volver a subir el IBI

Cuando en la sesión del Pleno del Ayuntamiento de Ciutadella de 09-02-2012, se puso a debate la adaptación de los presupuestos del Ayuntamiento al Real Decreto Ley 20/2011 de 30-12-2011 que imponía una subida del IBI del 10 % para los años 2012 y 2013, consta en el acta de la sesión que la concejal de Hacienda Sra. Marqués, entre otras cosas dijo: "La pujada de l'IBI no s'ha decidit per part d'aquest equip de govern, ens ve donada i ens ve imposada pel Govern Central i l'hem d'assumir".

En la misma acta del Pleno consta que el alcalde dijo: "jo entenc que la decisió del Partit Popular Nacional, en aquest cas de l'equip de govern del govern central d'Espanya pues sí que ha estat, bonu, per jo una decisió complicada, noltros dia 31 el Reial Decret sí que ens va sorpendre bastant i, bastant negativament, però sí que jo reconesc que unes decisions que se tenen que prendre sí o sí perquè no hi ha més remei, perquè és una Llei, ens obliga…amb un canvi de llei o una nova llei que ens obliga a pujar els impostos directament…Jo sincerament he criticat la decisió de Rajoy…"A pesar de estas palabras, apenas un mes después, en marzo, el equipo de gobierno presentaba al Pleno del Ayuntamiento un Plan de ajuste basado en la propuesta de volver a subir el IBI otro 10 % para los ejercicios de los años 2013 y 2014, con lo que la presión fiscal en concepto de IBI para el año 2013 se habría incrementado hasta el 20 %, respecto del tipo aplicado en 2011. Es decir, el equipo de gobierno intentaba duplicar voluntariamente la subida del IBI que había impuesto vía Real Decreto Ley el Gobierno Rajoy para el año 2013 y además hacerla extensiva al año 2014.

En las dos reuniones celebradas con anterioridad al Pleno de marzo para tratar esta propuesta, en la primera de ellas el alcalde manifestó que en la segunda reunión se consensuaría la inclusión de las propuestas o sugerencias que podríamos hacer desde la oposición. Sin embargo, en la segunda reunión celebrada en su ausencia, el portavoz del PP, lejos de procurar consensuar nada se limitó a informar de que presentarían su propuesta tal cual la redactaran. Y la improvisación del PP llegó hasta el punto de que se recibía la propuesta y el plan definitivo del equipo de gobierno por correo electrónico a las 12,40 horas del mismo día del Pleno, apenas 50 minutos antes del inicio de la sesión a las 13,30 horas. El resultado fue que toda la oposición en bloque votó en contra de la propuesta por incluir una nueva subida del IBI.

En junio el PP pidió propuestas a la oposición para elaborar un nuevo Plan de Ajuste, mientras por su parte anunciaba la intención de presentar el mismo que el Pleno había rechazado en Marzo por basarse fundamentalmente en una nueva subida del IBI y aunque UPCM presentó una propuesta alternativa que incluía otras diez medidas distintas, el equipo de gobierno no presentó finalmente propuesta alguna al Pleno ante el previsible fracaso de esta nueva tentativa de aumentar el IBI.

El martes 30 de octubre a las 7,30 horas, el equipo de gobierno convocaba a los portavoces de la oposición a una reunión en la que informaba de que el Gobierno Central se cobraría en tres años los pagos a proveedores realizados por cuenta del Ayuntamiento, descontándolos de la participación municipal en la recaudación de tributos del Estado y que el ahorro de 500.000 euros operado por la aplicación de diversas medidas en el Ayuntamiento quedaba anulado por el incremento del IVA a pagar. Por otra parte comunicaban que el viernes día 2 harían llegar a la oposición sus propuestas que no pasaban inexorablemente por una subida del IBI. Y sin embargo en la rueda de prensa que dieron a continuación, no tuvieron ningún reparo en difundir esas propuestas de las que el día anterior habían informado a la Junta Local del PP y entre las que -contrariamente a lo que nos habían manifestado- sí figuraba la subida del IBI. Curiosa forma de consensuar ésta que consiste en informar primero a la Junta del PP el lunes, a la prensa el martes y por último hacer llegar sus propuestas a la oposición con la que se supone que pretenden consensuarlas el viernes.

Hoy jueves aparece en un titular de prensa "De Sintas renuncia a subir el IBI por el rechazo de la oposición", pero el alcalde ya conocía desde hace meses la postura que en principio tenía la oposición al respecto, por lo que parece mucho más plausible la explicación de que habrá sido por el rechazo de la inmensa mayoría de ciudadanos reflejado por ejemplo en sendas encuestas aparecidas en los medios.

Por último y para rematar el presunto "consenso" que se suponía que quería alcanzar el PP, la Concejal de Hacienda se dedica a través de la prensa a tachar de «mentiras» las apreciaciones "de PSM y UPCM sobre la falta de transparencia del PP en todo este asunto". Pues los expertos en "mentiras" son en todo caso del PP, los que prometieron no subir impuestos engañando al electorado con una total y absoluta falta de ética, son del PP y los que prometieron "hacer de Ciutadella la ciudad más rica del Mediterráneo" (sic) en un acto celebrado en plena campaña electoral también son del PP. Desde UPCM lo que pensábamos y pensamos es que subir los impuestos en plena crisis solo serviría para empeorar la situación, empobrecer a la ciudadanía, agravar las penurias que padecen muchas familias, aumentar la recesión, deprimir el consumo y aplazar la recuperación económica. Nosotros no hemos cambiado de opinión, ustedes sí.

Unió des Poble de Ciutadella de Menorca (UPCM)

Salvar Ciutadella, una responsabilitat de tots

La notificació del Ministeri d'Hisenda en la que s'informa a l'Ajuntament de Ciutadella de que a partir del mes d'octubre l'assignació mensual que l'Ajuntament rep del ministeri, quedarà reduïda a la meitat, ha fet saltar totes les alarmes.Això s'ha produït degut a que l'Ajuntament de Ciutadella va ser incapaç d'aprovar un pla de sanejament, obligatori per poder-se acollir al mecanisme extraordinari de pagament a proveïdors. Ciutadella devia als proveïdors més de 6 milions d'euros que, si s'hagués aprovat el pla de sanejament, hagués hagut de tornar en 10 anys. Ara però, el fet de no haver-se aprovat aquest pla fa que l'Estat demani la devolució d'aquest doblers en només tres anys.

És per això que, si la situació econòmica de l'Ajuntament de Ciutadella ja era, de per si, molt difícil, aquesta nova circumstància la fa totalment impossible. Ciutadella està abocada irremediablement a prendre mesures duríssimes si vol ser viable de cara a futur. Unes mesures que forçosament seran extraordinàriament impopulars però que són imprescindibles per evitar una imminent suspensió de pagaments. Aquesta circumstància extrema obliga que les mesures que es prenguin hagin de ser consensuades entre tots els partits polítics.

Ja no val, avui, retreure culpes uns als altres. Això no condueix a res. Ja no és hora de discursos partidistes, ni electoralistes. Ara està en joc Ciutadella i el benestar dels ciutadellencs. Ara és el moment, de deixar de banda les sigles del partit, per exhibir les sigles de ciutadellencs. Són moments per tenir altura de mires, generositat i capacitat de diàleg i consens, perquè ja no ens jugam els resultats d'unes eleccions sinó la viabilitat mateixa de la ciutat.

Lògicament, s'han de fer tots els esforços negociadors amb Madrid per suavitzar les condicions imposades pel Ministeri d'Hisenda, però independentment de tot això ara s'han d'aprovar uns pressuposts que, lògicament, han de tenir en compte aquesta nova situació i que requereixen una corresponsabilitat per part de tots els partits.

Ciutadella i tots els ciutadellencs necessitam una estabilitat a l'Ajuntament, necessitam responsabilitat per part de tots i necessitam consens total a l'hora d'afrontar aquests moments d'extrema gravetat. Ningú es pot amagar i tots els que ara formen part de Dalt la Sala han de donar una passa endavant amb l'únic objectiu de salvar Ciutadella.

Antoni Camps Casasnovas
Ciutadella

Olor de resclús

La batlessa d'Alaior ha obert un expedient disciplinari per partida doble a la secretària de l'Ajuntament. Les infraccions que, segons la regidora, hauria comès aquesta funcionària serien dues. La primera, no haver recollit de manera fidedigna en l'acta la resposta de la regidora d'Hisenda a una pregunta del representant de l'oposició municipal. La segona, una suposada suplantació de personalitat de l'alcaldessa en un document que generava drets urbanístics.

Encara que no conec a fons les circumstàncies d'aquests dos fets, tenc per mi que qualificar d'infracció greu i molt greu aquestes dues circumstàncies és com voler matar una mosca a canonades. En relació a la primera, la solució és tan senzilla com rectificar l'anomalia en la propera sessió. És precisament per açò que tots els actes administratius d'òrgans col·legiats comencen l'ordre del dia amb la lectura i aprovació, si s'escau, de l'acta anterior. En el segon cas, sembla ser que el sistema informàtic municipal va tramitar un document que no estava perfeccionat. Tot plegat, una errada burocràtica subsanable si les persones involucrades tenen la bona voluntat d'aclarir-ho.

Durant més de trenta anys, la secretària municipal ha exercit el seu càrrec amb professionalitat i responsabilitat, sempre d'acord amb el principi de legalitat. I ara ve la senyora batlesa, que, com aquell qui diu, fa quatre dies que ha arribat al càrrec, i comença a esterrossar per demostrar a tothom que ella comanda, i que ho fa "sin complejos", com va dir fa anys un correligionari seu. Efectivament, uns fets que, vists des de fora, no semblen tan greus com se'ns vol fer veure, han estat l'excusa per tal de defenestrar una professional que té una provada trajectòria de servei públic i, de passada, trepitjar i gairebé que ultratjar la seva honorabilitat. La instrucció administrativa que s'està tramitant en aquests moments i, en tot cas, la justícia del contenciós-administratiu, s'encarregarà de dir si hi ha hagut intencionalitat per part de la secretària. Però, més enllà de l'asèptica literatura jurídica, açò fa olor de resclús i no és difícil veure-hi una fosca animadversió de l'alcaldessa cap a la funcionària. En el fons, és el de sempre: la presumpció d'innocència de la persona denunciada queda en un segon plànol davant de la difusió mediàtica de la suposada infracció.

Per altra part, també podríem pensar que als dirigents del meu poble els fa nosa complir escrupolosament amb la llei i voldrien tenir les mans més lliures per a fer i desfer sense tantes traves burocràtiques. De fet, aquesta sospita estaria en consonància amb el seu ideari neoliberal, que propugna la desregulació dels mercats i ara, pel que sembla, també propugna la desregulació d'institucions administratives i de govern com pugui ser el cas de l'ajuntament. Aquesta interpretació confirmaria l'actuació de molts polítics que, acompanyats pels corresponents corifeus, han arribat a pervertir el llenguatge de tal manera que, quan reclamen "seguretat jurídica", el que realment volen dir és "desregulació jurídica".

En definitiva, que vull donar el meu suport a la senyora secretària de l'ajuntament d'Alaior en detriment de l'actuació de la senyora alcaldessa del municipi perquè me sembla una immoralitat que es vulgui desacreditar d'aquesta manera una persona i una professional del Dret. La tramitació de l'expedient administratiu hauria de posar cadascú al seu lloc.

Pere Reure Melià
Alaior