TW
0

Mercat de Nadal
as Mercadal

Aquest passat cap de setmana ha tingut lloc as Mercadal el tercer Mercat de Nadal, una iniciativa que ja forma part del calendari de les activitats nadalenques del municipi. Durant tot el diumenge, des de les deu del matí fins a les vuit de la nit, el carrer Major i el carrer Nou van estar plens a vessar d'activitats. Una vintena de parades exposaven els seus productes, a les onze i mitja els més petits van poder escoltar el conte del Petit Estel Juganer, després tallers de manualitats, pentinats i maquillatge al carrer, i ja al capvespre, el moment més important: l'encesa dels llums de Nadal per part del petit Estel Juganer.Aquesta allau d'activitats és una iniciativa promoguda i organitzada per l'Associació de Comerciants des Mercadal, en col·laboració amb l'Ajuntament.Des de l'Entesa des Mercadal i Fornells volem felicitar aquesta associació per la seva feina, i especialment la seva junta directiva. Tots imaginam el treball que requereix organitzar un esdeveniment com aquest, reunions amb els associats per tal de definir les activitats que es poden realitzar, contactar amb els comerços del poble per tal de treure la seva botiga al carrer, xerrades amb l'Ajuntament, dinamitzar-lo, donar-li publicitat... i mil coses més que ben segur nosaltres desconeixem. Són hores que sacrifiquen de la seva vida personal, i una feina que a vegades no és prou reconeguda, ja que no sempre es fan les coses a gust de tots.

Un gran esforç per intentar dinamitzar el petit comerç del poble des Mercadal, que no és la primera iniciativa d'aquest col·lectiu. Recordem que entre altres han creat es Mercadal Obert, on cada primer diumenge de cada mes les botigues des Mercadal també exposen els seus productes al carrer.

Vist l'èxit de la passada edició, des de l'Entesa des Mercadal i Fornells volem donar-vos el nostre suport i animar-vos a continuar per aquest camí. Fins el proper Mercat de Nadal!

Rosa Palliser
Damià Coll i Maribel Florit
Regidors de l'Entesa des
Mercadal i Fornells

Victimisme i cortines de fum, la resposta a dubtes jurídics i morals

Després de setmanes de donar voltes a la possible incompatibilitat del conseller de pesca, Fernando Villalonga, pel fet de ser, a la vegada, propietari de barques de pesca en actiu, barques que, actualment, explota la seva dona, i a una de les quals va obrir expedient sancionador, quan tenia el deure d'abstenir-se, resulta sorprenent que, ara, el conseller vulgui presentar-se davant l'opinió pública com la víctima d'una campanya d'atacs a la seva persona. Per açò, em sembla important precisar una sèrie de qüestions.

En primer lloc, tal i com vaig dir en el ple, encara que no tots els diaris així ho han recollit, sempre he tingut claríssim que, en política, una cosa és el debat, la confrontació d'idees i de maneres de fer i pensar i, una altra de molt diferent, dur la discrepància a un terreny personal. No ho he fet mai ni ho faré. Però, el conseller Villalonga, amb el beneplàcit del president Tadeo, ha optat per exhibir una actitud victimista en tost de fer un exercici de responsabilitat per esvair qualsevol dubte que hi pugui haver sobre la transparència del Consell Insular de Menorca. Una decisió que em permet de qüestionar perquè no només afecta l'equip de govern del Consell sinó a tota la institució, en uns moments en què, més que mai, s'ha d'evitar qualsevol ombra de confusió entre els interessos públics i els privats. Així, em sembla que, en aquests moments ningú no té cap dubte que, com a mínim, el senyor Villalonga ha incomplert la normativa en el tema dels expedients sancionadors (inclouen la descripció de la falta i la proposta de sanció econòmica), i que, pel que fa a la possible incompatibilitat pel fet de ser propietari d'embarcacions de pesca, l'informe jurídic proposa, per la complexitat del tema, demanar el parer al Consell Consultiu de les Illes Balears. Fins aquí, la part jurídica. Prou contundent, em sembla.

Ara bé, i la incompatibilitat moral? En el ple li vaig fer una pregunta molt clara al conseller: pot assegurar, al cent per cent, que el fet que els inspectors de pesca depenguin de vostè no influeix, ni que sigui de manera inconscient o involuntària (en cap cas qüestionaria la seva professionalitat), a l'hora de valorar una embarcació que saben que és de la seva propietat i que explota la seva dona? Em sembla que, qualsevol persona raonable, seria incapaç d'assegurar-ho amb una certesa absoluta. I, des del moment que no hi ha certesa absoluta, hi ha dubte. I aquest és l'origen de tot el tema. El dubte, no cap campanya personal contra el conseller.

Per tant, em sembla que comença a ser hora que el president Tadeo i el conseller Villalonga demostrin la responsabilitat que l'exercici del seu càrrec comporta i que deixin d'amagar-se darrere cortines de fum, com la comissió per analitzar el funcionament de l'àrea de pesca des del 2003. Una comissió que es va aprovar amb l'abstenció de l'oposició perquè mai ens negarem a participar en espais de debat i anàlisi, tot i que la pregunta evident és per què no ho van fer quan eren a l'oposició. Fins a sis, sis!, consellers va tenir el PP durant aquests anys. Què feien? Per què, ara que governen, es dediquen a fer allò que és propi de l'oposició? Segurament, els menorquins esperen, i valorarien més, una actitud ferma i reivindicativa davant el senyor Bauzá i el compliment de totes les promeses electorals del PP, inclosa la tan repetida de la "seguretat jurídica".

Diuen que, quan l'adversari s'equivoca, no l'aturis. Ara, si l'error embruta la màxima institució de Menorca, s'ha d'intentar. Açò és el que hem fet, i continuarem fent, des del PSM Més per Menorca.

Maite Salord Ripoll
portaveu del PSM
Més per Menorca al CIM

Quan es tanca
una porta...

La vida és plena de reptes i només s'arriba enfora superant-los d'un en un, a mesura que ens els trobem en el camí.

Voldríem transmetre en unes poques línies el que ha significat la gestió duita a terme per n'Ita López al llarg de la seva curta, però intensa, trajectòria com a gerent del Geriàtric Municipal i del Centre de Dia de Ciutadella, càrrec que ha exercit amb admirable dedicació i l'esperit de servei necessari per dignificar la institució que al llarg d'aquest darrer any i mig ha dirigit, i de la qual cosa ens sentim orgullosos com a equip de govern.Per donar compliment a un acord del Plenari de l'Ajuntament de Ciutadella de suprimir el càrrec de confiança que ocupava la gerència del Geriàtric Municipal i del Centre de Dia, n'Ita López se'n va, i ho fa amb la mateixa dignitat, serenor i naturalitat que quan va arribar, com ho faria qui assumeix i supera els reptes a mesura que se'ls troba en el camí.

Amb aquestes senzilles paraules volem expressar el més sincer agraïment i el nostre reconeixement per la seva valuosa aportació en la millora de la qualitat de vida dels residents dels dos centres, per la seva integritat personal i professional, per l'actitud coherent i sempre lleial a la tasca encomanada, i per la discreció amb la que n'Ita l'ha sabuda desplegar.

No podem deixar de fer esment que, tot i les dificultats de l'època que li ha tocat (ens ha tocat) viure, ha afrontat els forts canvis amb prou fortalesa per no perdre mai l'entusiasme i la motivació per seguir endavant, cercant les eines per digerir els successos més adversos i ajudar els residents a viure'ls de la manera més tranquil·la, més relaxada i més sana possible, sense que el seu dia dia, així com també el dels treballadors, es veiés trastocat o alterat.

L'única cosa que reclamen les persones més vulnerables, és precisament l'afecte i el respecte cap a elles, cap a les seves vides i als seus mons, i fer-les sentir que, malgrat el que pugui passar, poden comptar amb qui els envolta des de l'afecte i el respecte als seus espais personals i al seu benestar. Aquest ha estat el seu compromís, l'empremta que ha deixat n'Ita en la ment i en el cor dels residents, dels seus familiars i dels treballadors, perquè el que sabem transmetre de noltros mateixos es mesura pel record que deixam.
Tanmateix quan es tanca una porta, se n'obre una altra. I nI'ta, a punt de reiniciar una nova etapa, tornarà a la seva sempre estimada feina de mestre, i, a partir d'ara, els fillets, pares i treballadors de l'escoleta també apreciaran la seva bona predisposició.
Valorar allò que pots guanyar, en comptes d'allò que has perdut; aquesta és la millor actitud i aquest és el testimoniatge dels qui la coneixem i l'estimam.

Que el dia d'avui abraci el passat amb recordança i el futur amb anhel. (Kahlil Gibran)

Equip de govern de l'Ajuntament de Ciutadella