TW
0

Trabajando por
Es Castell

Desde Unió Menorquina Es Castell queremos manifestar nuestra satisfacción por haber logrado otro más de los compromisos que adquirimos al redactar nuestro programa electoral en las pasadas elecciones locales. Ese compromiso no es otro que el de acondicionar la parada del autobús tal y como muchos de nuestros conciudadanos nos habían reclamando.

En una época en que no todos cumplen con sus programas electorales Unió Menorquina sigue avanzando y trabajando para el pueblo de Es Castell , para que todas aquellas necesidades manifestadas por nuestros votantes sean satisfechas, con rigor y seriedad en la medida de lo posible.Así, y en la línea expresada, queremos informar que próximamente Unió Menorquina Es Castell llevará a pleno la propuesta de la creación de un centro lúdico-cultural en las instalaciones de la antigua escoleta Es Soleiet, dando así respuesta a otra de las necesidades de este tipo de espacios para el uso y disfrute de todos los vecinos, donde se podrán celebrar eventos familiares como cumpleaños o eventos sociales como las organizadas por las diferentes organizaciones locales, tanto deportivas como culturales y sociales.

Finalmente, queremos aprovechar esta nota de prensa para recordar que, como siempre, estamos a la disposición de todos los vecinos de nuestro pueblo, para poder lograr entre todos un Es Castell mejor.

Comité Local Unió Menorquina
Es Castell

La pujada d'aigua respon únicament a l'augment del cànon

Em dol escriure unes línies sobre reflexions i fets. Això que em dol s'entendrà una vegada llegit l'escrit.

En data de 29/12/12 es va publicar al BOIB el que ja sabíem, una nova pujada de certs impostos anomenats mediambientals, o vestits com a tals. Donada la manifesta falta de liquiditat de la nostra autonomia pugem el Cànon de Sanejament d'Aigües, renta car... i llestos. Això implica un augment del rebut d'aigua que les nostres empreses hauran de cobrar, i cal dir sense res a canvi, encara més, haurem de liquidar el 100% del Cànon cobrat o no. Des d'aquest escrit volem remarcar que la pujada que es produirà en els pròxims rebuts d'aigua respon únicament a l'augment del Cànon, a més de manera esglaonada que va des dels 0,277866€ als 1,666196€ segons els consums mensual, a més despesa d'aigua més car. El sector que represento i el seu entorn es pres de les decisions polítiques, en va quan es presenta un estudi de tarifes per l'augment del preu de l'aigua els Ajuntaments, que han de fer un informe abans de remetreu a la Conselleria de Comerç, interpreten l'estudi des d'una vessant política i no pas tècnica ni econòmica, i volen que es modifiquin els estudis per arribar a un preu que ells trobem l'adequat. Exemples d'aquestes decisions polítiques són les que més avall exposaré.

Parlant de gestió del cicle de l'aigua cal posar exemples de la mateixa, una dessaladora sense clients (no sé quan milions d'euros), una bassa de reg d'aigua reutilitzada a Ciutadella sense concessió d'aigua depurada (quasi 6 milions d'euros), una depuradora a Binidalí inaugurada i sense aigua per depurar (no sé quan milions d'euros), a Ferreries una depuradora que no sé si donar-li aquest qualificatiu, Plans Hidrològics reformats no sé quantes vegades i sense pressupost, contaminació del subsòl,... Algunes d'aquestes infraestructures, ben cares per cert, han estat finançades per la Unió Europea, per tant a mi personalment no m'estranya que la denominada Troika Europea estigui molesta amb Espanya per aquest desastre. En concret vaig llegir que a Espanya hi havia 28 dessaladores aturades, si jo fos comissari europeu que hauria de dir davant açò?, Espanya diu que no té aigua i que necessita finançar unes infraestructures per posar-hi remei i aquest és el resultat?. Enrique Cabrera, catedràtic de la Universitat de València, el qual varem convidar el juliol passat a la nostra Associació i on varem estar parlant de gestió i preu de l'aigua, va comentar que l'aigua a Espanya no es apreciada com un bé sinó com una cosa que sembla que ens sobra. Dons bé, l'han convidat a formar part d'una comissió sobre l'aigua a Europa, quin afrontament haurà de passar aquest senyor quan es parli del cas espanyol.

A Anglaterra les empreses del món de l'aigua són auditades amb ràtios de qualitat, per exemple el màxim de pèrdues d'aigua per km de canalització són 0.2-0.3 m³/hora..., l'empresa que superà aquest ràtios de qualitat se li concedeix un termini de 3 a 5 anys per corregir-ho i de no fer-ho es sancionada econòmicament per l'administració. Per mi és bon exemple de gestió pública de supervisió i privada de gestió d'un bé públic com és l'aigua.

Vist el que vist aquests anys tinc dubtes. Servirà realment la pujada del Cànon per millorar les nostres infraestructures? Passarien una auditoria?

En resum vull dir que la gestió pública del cicle l'aigua ha millorar i molt, infraestructures bones i ben mantingudes. Davant els nostres ciutadans i turistes em de donar comptes d'una millor gestió del bé públic i d'una qualitat d'aigua, que ara no tenim.

Sam Moll Bosch
President de la "Asociación de Empresas de Tratamiento y Suministro de agua de Menorca"