TW
0

XXV Trobada de ball... Tot un èxit!
Celebrant el nostre 25è aniversari i la nostra XXV trobada de ball no podíem esperar més que fos una gran festa i així va ser. El passat diumenge 28 un gran nombre de persones es van aplegar a la plaça d'Espanya de Ferreries per compartir amb noltros la més gran actuació que feim cada any i per conèixer el grup que ens acompanyava enguany. Des d'aquí us volem donar les gràcies a tots i totes els que hi vau ser i vau rebre tan càlidament els nostres amics de l'Illa de Man.

Però abans d'arribar a aquesta gran actuació hi ha quasi un any de contactes i feina per rebre els nostres amics de Perree Bane i per fer-los l'estada a Ferreries agradable. Per açò, ara que acaben d'aterrar a ca seva és el moment de donar les gràcies a tots els que ens han ajudat durant la preparació i l'estada. Per començar, a la família Truyol Allès, que van ser els que ens van posar en contacte amb en John i na Jenni, quan els estaven visitant aquí i l'any passat... aquella primera trobada va ser la llavor d'aquesta fantàstica setmana. Gràcies família!

També hem d'agrair a l'Ajuntament de Ferreries, que ens ha ajudant cedint material i espais, i al col·legi Castell de Santa Àgueda, que ens ha permès fer-hi alguns del panxons. També al departament d'Educació del Consell insular que ens ha deixat les lliteres. El club de jubilats també ens ha ajudat molt, pel que fa als berenars... moltes gràcies als cambrers i a tots.

Perquè els nostres amics es puguin endur un record de la seva visita els vam preparar unes bosses amb moltes coses i hem de donar les gràcies a les entitats i comerços que hi van aportar material: Gin Xoriguer, Oficines d'Informació Turística de Menorca, Hort de Sant Patrici, Ferreteria Eines, Pastisseria Lluís Febrer... heu de saber que els nostres amics Manxs van estar molt contents i agraïts per tot el que els vau donar.

Durant la XV Trobada, molta gent va participar directa o indirectament i van fer possible que fos un èxit. Volem agrair a Tian Truyol, Joan Capó i Pere Marí per la seva col·laboració en la part tècnica. També als comerços i persones que ens van cedir coses per a sortejar -i per tant ajudar-nos a finançar una trobada com aquesta-: Saló Món Natura, Son Martorellet, Joan Pons Pallicer, Aromamil·la, Binillubet, Es Diskont, Supermercat Can Janer i Ca na Clara. Moltes gràcies a tots!
També ens agradaria agrair a les entitats o empreses que ens van facilitar d'una manera o una altra les visites i activitats amb els nostres convidats: Fundació Destí, Sa Naveta des Tudons, Yellowcatamarans, Talatí de Dalt i Son Martorellet. S'han enduit un gran record de Menorca!

Perree Bane va venir amb moltes ganes de donar-nos a conèixer la seva illa i les seves danses i músiques, per açò van oferir tallers a les dues escoles d'estiu de Ferreries, Castell de Santa Àgueda i Sant Francesc, i un altre d'obert a tot el poble. Volem donar les gràcies a tots els que hi van participar, especialment a tots els fiets i fietes i monitors/es de les escoles... van estar molt contents de com vau ballar i aprendre les seves danses!

Per acabar, un agraïment especial per les nostres famílies que durant una setmana ens han ajudat a fer possible aquesta visita.

Gràcies a tots! I l'any que ve... cap a l'Illa de Man!

Grup de ball Es Penell
Ferreries


Ciutadella
sense fam

Fa alguns mesos la nostra associació va iniciar una campanya anomenada Ciutadella sense Fam, inspirats i autoritzats per la ONG mallorquina Mallorca sense Fam.

Varem aconseguir la col·laboració d' uns socis que, conscients de les dificultats que alguns dels nostres veïns estan passant, s'han solidaritzat ajudant-nos mitjançant una quota mensual, el que ens permet fer una compra d'aliments que aportem a Creu Roja i a les parròquies, comprant cada setmana el que ens sol·liciten, complementant així les necessitats alimentàries, principalment dels fillets.

També comptem amb un petit grup de voluntaris, que ens ajuden en el seguiment del número de famílies assistides, de les que tenen fillets, de les edats d' aquests, aportant idees que ens ajuden a millorar, a preparar aliments que repartim, a posar etiquetes, per a diferenciar els que són de la campanya, pensant principalment en els donants que fan les aportacions econòmiques.

Ens sembla que hem d'informar als socis, de les compres que hem realitzat en aquests quatre mesos gràcies a les seves aportacions, enviar circulars a cada un, ens suposa un cost elevat, donada la nostra limitada economia, així que pensant especialment en els que no tenen correu electrònic., passem aquest resum: 80 quilos de llegums; 8.821 l. de llet; 2.644 iogurts; 123 quilos de cacau soluble; 628 quilos de verdures; 242 paquets de pasta; 60 bosses de magdalenes; 100 bosses de croquetes congelades; 214,50 dotzenes d'ous; 265,800 quilos de fruita; 54,400 quilos de peix congelat; 86 quilos de sucre; 18 gots de crema de cacau; 53,600 quilos d'hamburgueses de pollastre; 54 "potitos"; 30 llaunes de paté; 133 llaunes de tonyina; 78 briks de tomàquet fregit; 39 capses de cereals; 10 pots llet continuïtat; 132 paquets galetes maria; 9 paquets papilla; 14 sobres sopa instantània i 6 paquets bolquers.

Com aportacions esporàdiques també varen rebre: 160 iogurts; quatre sacs de coliflors; cinc sacs de faves; 3 formatges; 1 capsa de llet i un forn/pastisseria de Ciutadella fa una donació setmanal.

El nostre agraïment a tots els que col·laboren amb la seva aportació econòmica, sense ells no hagués estat possible. Tal vegada alguns poden pensar que, cinc euros al mes es molt poc, però el que es important es la suma que aconseguim entre tots.

Necessitem més socis, les necessitats creixen i del Banc d' Aliments de la CEE, s'han rebut manco que en altres ocasions, segons les previsions de Creu Roja Ciutadella, duraran unes poques setmanes. Així que animem als indecisos, estem en contacte permanent amb Creu Roja i les parròquies, demanant cada setmana quines són les seves necessitats, abans de fer la compra i en la mesura de les nostres possibilitats col·laborem.

Es pot seguir la nostra campanya en Facebook: associació de veïns sa colàrsega, per a qualsevol consulta el nostre correu electrònic es avsacolarsega@gmail.com i el telèfon 659 598 538,

La Junta de l'Associació de veïns de sa Colàrsega
Ciutadella

Festival de cinema mediterrani de Menorca - Mèdit 5
Festival de pel·lícules mediterrànies a l'aire lliure. Primer de tot volem donar les gràcies a tota la gent que ha fet possible la 5ena edició de Mèdit. Som dues persones que treballem durant l'any, però els dies previs i els que dura el festival, som un gran equip format per molts professionals que desenvolupem diferents tasques.

Fa 5 anys que vàrem començar aquesta activitat cultural, d'una manera molt diferent: molta col.laboracio per part de l'Ajuntament de Ciutadella i amb totes les facilitats d'infraestructura i econòmiques ja que encara hi havia un apartat de subvencions.

Les circumstàncies han anat canviat i, des de la segona edició, ja vàrem fer el Mèdit amb gairebé la meitat del pressupost .Tot i així, gràcies a l'experiència i la feina feta, hem aconseguit augmentar, en cada edició, la programació, els espais i els col.laboradors.

Aquest any, acabada la 5ena edició i, amb un balanç molt positiu, volem explicar els motius pels quals, des de l'organització, ens plantegem cercar una altra població per acollir el Festival.

Hem mantingut una reunió recent amb l'Ajuntament de Ciutadella, on s'han exposat tots els punts. Explicant que el motiu principal ha estat la poca col.laboració, interès i la mínima implicació que des de fa tres anys rebem per la seva part. I no ens referim només a nivell econòmic (des de fa 3 anys és 0 euros).

Entenem que hi ha una situació difícil i és per això que només demanem que l'Ajuntament col.labori en altres aspectes, parlem, per exemple, pel que fa a la infraestructura publicitària, intercedir amb empreses per aconseguir més col.laboracions, la confirmació d'assistència, distribució, recepcions o de la senzilla infraestructura material. Des de començament d'any hem fet moltes reunions i instàncies per, en definitiva, tenir, en el millor dels casos una resposta, just el dia abans del festival. També hem tingut casos de no-resposta, com aconseguir saber els horaris, cada dia canviants de l'espai Xec Coll, que són sales cedides per l'Ajuntament per tal de que hi puguem treballar (el Centre d'Art Xec Coll, que tan sols ocupa l'escola d'estiu, el mes de juliol i que és un espai públic, i on totes les associacions hauríem de tenir el dret de treballar-hi). I que el Mèdit utilitza per desenvolupar el dia a dia del festival i per acollir el taller del workshop que es fa cada any i que acull, entre 15 i 20 joves, a més del grup de talleristes.

Seguint amb el suport de l'Ajuntament de Ciutadella, cal dir que no hem aconseguit que des de Turisme hi hagi hagut una correcta difusió a través dels diferents canals amb els que compta (touroperadors, hotels, webs, diferents publicacions.... ). Tampoc des de Cultura hi ha hagut cap tipus d'acció que sigui susceptible de generar més públic. Altre cop insistim en què cap dels seus responsables s'han atansat per saludar els diferents convidats mediàtics que han vingut a Mèdit aquest darrers anys (i que dormen a Ciutadella i que fan turisme a Ciutadella).

En contrapartida volem dir que Mèdit presenta cada any les sol.licituds d'ajudes al Consell insular, al Govern balear i també al Ministeri de Cultura (ICAA). Totes tres institucions encara convoquen subvencions en cultura. A banda del petit import econòmic que rebem per fer un festival d'aquestes característiques, hem d'assenyalar que tenim un gran suport per part seva, a tota la resta d'àmbits: s'involucren perquè aquesta activitat cultural sigui ben visible i ens sentim molt recolzats per ells en totes les fases de preparació i desenvolupament del Festival.

Les persones que segueixen Mèdit ens demanen també perquè hem canviat d'ubicació i no hem utilitzat la Plaça de la Catedral, com a seu central del Festival. El cert és que l'Ajuntament ens va negar el permís. Segons ells, el Mèdit no és cap activitat excepcional i a més en cas d'accident, no hi passaria una ambulància, tot i els molts metres que ja deixàvem lliures, tal i com Governació ens havia marcat des de ja fa un any.

Reclamem la Plaça de la Catedral. Es un espai públic i ple de vida, ideal per fer-hi coses a l'aire lliure durant els dos mesos d'estiu i així dinamitzar el carrer i la ciutat. No cal dir que tot això aporta més vida i diners als comerços del voltant, encara que sempre n'hi hagi algun que prefereixi veure la plaça ben buida per lluir la seva mercaderia. Però com queda palès en aquestes línies, hi ha moltes raons, que fan que l'organització del festival plantegi un canvi, encara que la nostra intenció sigui continuar a Ciutadella, amb col.laboració visible del seu Ajuntament.

Finalment volem fer una darrera reflexió i és que el Festival pot agradar o no, però el que és cert és que aporta des de fa cinc anys una activitat cultural actual diferent, elegant, social i dirigida a tots i totes i que aporta públic addicional i negoci al sector serveis (hotels, restauració, comerços…) Un festival únic i que té un lloc important a nivell balear, i que té ressò a nivell nacional.

En definitiva, el que hem intentat fer, és un Festival ric en programació i participació i, d'aquesta manera, contribuir amb el nostre granet d'arena perquè la cultura i el turisme a Ciutadella no decaiguin encara més.

Per acabar, des de l'organització, volem tornar a agrair d'una manera molt especial tots els col.laboradors, empreses patrocinadores i públic assistent, el seu suport. Són els que ens han donat les forces necessàries per continuar amb aquesta aventura al llarg d'aquests darrers cinc anys i també per enfrontar-nos a totes les dificultats existents. Sense ells, no existiria el festival. I és per tot això que és la nostra voluntat, seguir organitzant una sisena edició del Mèdit.

Inés Garrell/ Bibiana Schönhöfer
Ciutadella


Sant Martí i Sant Antoni, unes festes entranyables
Les festes de Sant Martí i Sant Antoni van convertir les passades setmanes amb els dies més alegres i intensos de tot l'any.

Tot i haver passat uns dies, és d'agrair el civisme i educació com és van viure les festes. Una celebració com la nostra, amb profundes arrels culturals i marcades pel protagonisme dels cavalls, només pot ser un èxit quan tota la societat s'hi involucra, quan tots els veïns la fan seva i quan cada mercadalenc i cada forneller es converteixen en els més entusiastes participants dels dies més grans del nostre calendari.

Així, amb tanta gent que participa i viu la festa, hem de ser molt conscients que perquè tot vagi bé, sempre hi ha d'haver molts professionals i voluntaris que treballin intensament. Des d'aquí vull expressar el més sincer agraïment a tots els qui d'una manera activa han participat dels actes i sens dubte han fet possible aquests èxits.

Vull felicitar a la regidora i el regidor que han portat el càrrec de caixera batlessa a Fornells i caixer batle as Mercadal, ho han fet amb molta dignitat i encert. Com tots sabeu aquest any he viscut unes festes a peu, no a cavall, aquest fet però, no ha estat motiu perquè les festes fossin menys sentides, fins i tot he sentit una major satisfacció veient la cara d'alegria del jove caixer batle as Mercadal en companyia de la seva família.

La meva felicitació més sincera a la junta de caixers i a tots els cavallers participants en ambdues festes, ells varen ser els autèntics protagonistes. Vull constatar la vitalitat del nostre municipi, de la seva gent, entitats, i associacions. Sense totes aquestes persones i col·lectius no seria possible confeccionar els programes de festes tan intensos que podem viure abans, durant i després de les festes de Sant Martí i Sant Antoni as Mercadal i Fornells. També vull expressar el meu reconeixement a la intensa i lloable tasca que regidors, funcionaris, brigades municipals, Policia Local, Guardia Civil, Creu Roja, Voluntaris, etc..

Un fort aplaudiment a la Banda de Música des Mercadal que sota la direcció de Litus Arguimbau va posar so a les nostres festes amb entusiasme i qualitat.

També el més sincer agraïment als pregoners d'aquest any en Sito Barber as Mercadal i en Joan Sans a Fornells, no hi ha dubte que tant un com l'altre mereixien el reconeixement públic de tots.

M'atreviria a dir que qui viu la festa com la vivim as Mercadal i Fornells comprendrà el perquè de la nostra alegria de veure que tot ha anat bé, que per uns dies ens hem oblidat de les coses magres i hem conviscut al carrer amb la gent que ens envolta. Ens hem fet el carrer nostre, fins i tot asseguts a la taula amb els dos sopars de germanor un a la Plaça Pare Camps as Mercadal i l'altre al Carrer de La Mar a Fornells.

A tots, als dos pobles i tants i tants participants en tots els actes d'aquestes setmanes, permeteu-me que, per tot aquest exemple ciutadà que heu mostrat, us digui que em sent ben orgullós de representar un municipi que és capaç de unir-se amb l'esforç per aconseguir amb èxit allò que es proposa.

Xisco Ametller Pons
Batlle des Mercadal