TW
0

Pau lingüística

El respecte per la llei és la divisa que treu el present govern balear per eliminar tota dissidència a la TIL. Li pregue transmeta el mateix missatge al seu homòleg a València que, any rere any, s'empenya en no respectar els innombrables dictàmens jurídics que avalen el nom de la llengua autòctona com a català. Així almenys deixaria tranquils els residents d'aquella afligida comunitat que, quan venim a estiuejar a les illes, gaudim d'unes setmanes de pau evitant la histèria antifilològica que ens fan patir a casa la resta de l'any.

Dominic Keown

València

"Hauran estat només les formes?"

A causa dels esdeveniments d'aquest dies l'equip directiu del CEIP Mateu Fontirroig, ens veiem en la necessitat de donar el nostre suport als tres directors expedientats. Ho fem en nom nostre, però amb la seguretat que partim d'un desig compartit per tota la comunitat educativa. Al mateix temps, volem aprofitar aquest escrit per fer una crida al diàleg com a eina per solucionar la difícil situació creada des del passat mes d'abril en tots els centres públics d'Infantil i Primària de les Illes Balears.

Els que han estat a prop de l'escola saben que durant aquests darrers mesos, concretament des del passat mes d'abril, tots hem hagut de fer un sobresforç per tal de poder complir amb l'elaboració del Pla TIL i amb les exigències quant al seu calendari d'aplicació, sense comptar al darrera amb el necessari suport i el rigor d'unes bases psicopedagògiques. Tot això mentre es feien les feines pròpies del sempre complicat acabament d'un curs escolar i la planificació del curs vinent.

És per això que demanam a la Conselleria i als seus representants que reconeguin la feina feta per part de tota la comunitat educativa al llarg d'aquests mesos i que es revisi el procés obert contra els nostres companys.

Pensam que al capdavant d'aquesta situació hi hauria d'haver persones formades, respectuoses i coneixedores del món educatiu, que poguessin ajudar a que els professionals de l'educació elaboressin les bases que han d'avalar qualsevol canvi o reforma educativa.

Persones que, com Julián Hernández, encarin la situació amb el diàleg i la comprensió que es requereix. Perquè és un deure que han contret en aquest moment amb la societat i pel qual no hauria de ser tant determinant el color del partit polític governant. És tan simple com veure que el consens està en aconseguir espais democràtics i ciutadans democràtics. Les eines: diàleg i respecte, valors que es fomenten en qualsevol projecte educatiu de qualsevol centre escolar. Tots i totes, des de casa, com a pares i mares, i des de qualsevol de les nostres professions i situacions compartim l'objectiu d'educar ciutadans i de fer dels nostres entorns espais democràtics de diàleg i de respecte.
Molts es demanen... però que teniu en contra del TIL? ... pel que coneixem, hauran estat només les formes?

EQUIP DIRECTIU DEL CEIP MATEU FONTIRROIG


Al Sr. Joan Mercadal i García

Le agradezco que Ud., "professor i pare" de domicilio desconocido, ocupe parte de su tiempo en leer mis escritos. También le agradezco que disponga de suficiente asueto para comentarlos en una extensa y voluntariosa carta al director. Después de haber escrito casi cuatrocientos artículos en este diario creo que ha quedado meridianamente claro que mis inclinaciones personales e interpretaciones de la vida y sus emociones son internacionalistas y no nacionalistas. Son por tanto diferentes, distintas y distantes de las suyas. Aunque siempre vehementes nunca he pretendido agraviar a ningún profesor/ maestro con mis opiniones personales. Solo las defiendo. Sencillamente, no creo que una enseñanza tan focalizada en las formas más cercanas sea lo mejor para unos chicos que deberán vivir forzosamente en un mundo globalizado. Varios de los miembros más jóvenes de mi familia y muchos hijos de mis amigos han tenido que ir a trabajar a los países más dispares. Creo que el localismo se ha acabado. Y todo lo que no ayude a entenderlo y a remediarlo es un mal para nuestros hijos.

Intuyo que el TIL es un buen proyecto, una herramienta útil, para prepararlos mejor ante la competencia global que tendrán en su vida. Ya sabemos que todos los comienzos son difíciles pero abogo por aquello de "caminante no hay camino, se hace camino al andar". La cuestión de cómo aplicarlo se la dejo a los políticos que han ganado unas elecciones con el programa que lo incluía y a sus técnicos.

Por otra parte las interpretaciones sobre comparaciones son libres y cada uno puede extremarlas o disminuirlas según su conveniencia. Usted hace las suyas y yo las mías. Finalmente, le auguro que no habrá huelga en la enseñanza ni sucederá nada extraordinario a comienzos de curso y añado que no me extrañaría que el PP volviese a ganar las próximas elecciones regionales por haber, precisamente, aplicando lo prometido en su programa. Es una opinión personal. Siga gozando de sus vacaciones y, por favor, no se me enfade.

Juan José Gomila Félix

Mahón.

Estètica desajustada

Benvolgut president del Consell: La Federació d'Associacions de Veïns de Menorca no es cansarà de demanar-li, les vegades que facin falta, que es torni a considerar el projecte actual de modificació de la carretera general que inclou varies rotondes a doble nivell, aquesta vegada a la vista de les aportacions dels experts reunits pel Cercle d'Economia el dia 2 d'agost en el Club Nàutic de Ciutadella.

Segons els estudis i anàlisis exhaustius dels experts allí reunits, va quedar patent que no hi ha cap motiu de seguretat, ni de saturació de tràfic que justifiqui un projecte de tal envergadura. Un estudi detallat dels accidents de tràfic fins avui en dia, va concloure que en aquests moment no hi ha cap punt negre en el disseny actual de la carretera que els propiciï, i que més aviat s'hauria d'acusar a una conducció deficient com a causa primordial de l'accidentabilitat. També es va apuntar que fins i tot en els mesos de més transit, juliol i agost, l'actual carretera general només acull un 42 per cent dels vehicles que podria transportar. I tots van destacar que si es vol millorar la fluïdesa i alguna deficiència en l'actual traçat hi ha alternatives menys impactants, menys costoses i igual de resolutives.

Perquè com ja sap el punt més ardent de la polèmica sorgida del projecte que el seu Consell té previst tirar endavant és l'impacte paisatgístic que provocaria. La virtut principal de l'actual sistema viari és ser un mirador excel·lent d'un paisatge d'alta qualitat i atractiu, i l'amenaça és que una carretera d'estètica desajustada se convertiria en una gran dificultat per gaudir d'aquest paisatge, amb repercussions importants, fins i tot, o sobretot, econòmiques. L'atractiu de Menorca quedaria altament perjudicat, deixant de ser un exponent o model a seguir al què està obligada per la seva condició de Reserva de la Biosfera.

L'estètica de la nostra illa ve configurada per la extensa quadrícula de parets seques que marquen el seu paisatge. Una xarxa viaria desproporcionada a la seva escala provocarà sens dubte un greu i negatiu impacte sobre aquesta estètica elaborada al llarg del temps i l'esforç de molts menorquins, i un dels principals encants de la nostra illa.

Desproporció que ja hem pogut comprovar en la recent estrenada variant de Ferreries.
Ens sumem, doncs, a les conclusions que han sorgit d'una institució de pes i prestigi com és el Cercle d'Economia, i demanem que es repensi l'actual projecte, a fi de salvar la nostra illa d'intervencions estèticament desajustades. No cal dir que els diners sobrants d'una intervenció més ajustada es podrien invertir en millorar la xarxa secundaria o en construir un carril-bici a les voreres, tal com apunten les conclusions dels experts, i molt més d'acord a la nostra condició de Reserva Natural o a la declaració de Geopark a la que també aspirem.

Entenem, Sr. president, que no és una qüestió d'ajustar més o menys les rotondes a doble nivell, sinó simplement recuperar el projecte guanyador, de 16 que es van presentar al concurs convocat per modificar la carretera general, que no les contemplava.

Esperant que sigui finalment sensible a la insistència de tants ciutadans que només els mou el seu amor a Menorca.
Atentament.

Anton Soler i Ferrater
Federació d'Associacions de
Veïns de Menorca