TW
0

El batle des Migjorn Gran no respecta la Constitució
Enguany, després de 34 anys colcant ininterrompudament a les festes de Sant Cristòfol de ses Corregudes, l'Ajuntament des Migjorn Gran no m'ha deixat formar part de la qualcada. Encara que amb la meva família i els meus amics hem intentat fer festa igualment, el glop ha estat molt amarg. Com que jo m'estim les festes i respect l'Ajuntament, vaig decidir acotar el cap i deixar que Sant Cristòfol 2013 passés amb pau i tranquil·litat. Ara, però, em sembla que ja és hora d'explicar la veritat i res més que la veritat sobre la injustícia que he sofert en pròpia carn.

Abans de res, els fets. Diumenge dia 29 de juliol del 2012 vaig fer entra amb el meu cavall al Casino La Palmera mentre sortia d'una de les voltes del jaleo. Prèviament havia rebut el consentiment del responsable del local per entrar-hi, cosa que vaig fer en un moment de calma i mentre estaven allà dins diversos familiars meus. No es va produir cap incident. Al cap d'una estona, el Sr. Sergio Barrera Bosch, regidor de Festes, em va venir a recordar que estava prohibit fer entra amb el cavall tant a establiments públics com privats. La meva resposta va ser que ell no era la persona indicada per dir-me res, sinó que, d'acord amb l'apartat quart dels Protocols, havia de ser el caixer casat qui, com a intermediari del caixer batle, m'ho comuniqués. Atès que em trobava damunt el cavall, vaig invitar el Sr. Barrera Bosch, a que ja en xerraríem, i li vaig posar la mà damunt l'espatlla, (es una forma de contacte que tinc amb la persona amb la que estic parlant quant som sobre el cavall) per donar la conversa per acabada.

Açò és el que va passar. Certes versions fantasioses que s'han difós després, amb la clara intenció de fer mal al meu nom, són mentida. Hi ha persones que estarien en condicions de confirmar tot el que he explicat.

Un poc després de les festes, dia 23 d'agost del 2012, vaig rebre una carta signada pel batle des Migjorn [RS núm. 1014] en la qual se m'acusa falsament d'«agafar per la camiseta un regidor quan aquest li va recordar que no podia estar dins el bar» amb el cavall. El Batle també em comunica que «és intenció d'aquest Ajuntament prendre les mesures pertinents al respecte, creim convenient que un fet com aquest ha de ser sancionat […]. Durant aquests dies està prevista una reunió de la Junta de Caixers […] i està clar que aquest tema serà tractat específicament pels integrants de la mencionada Junta de la qual en sorgirà les mesures que es prendran».

En soldemà vaig dur a l'Ajuntament una carta [RE núm. 779] amb la qual contestava la del batle dient-li sobretot dues coses. Primer, que durant la reunió de caixers prèvia a les festes del 2012 s'havia deixat clar que els Protocols que prohibeixen fer entra amb el cavall dins els bars encara no estarien en vigor aquell any. Segon, que demanava «de manera personal i sentida, excuses al regidor, el Sr. Barrera». Aquesta carta està al Registre General de l'Ajuntament: ¿per què el regidor Sr. Barrera va dir durant la reunió de caixers d'enguany que no havia rebut les meves disculpes? ¿per què no es va presentar aquesta carta a la junta de caixers en el seu moment?

Com que dia 24 el batle no em va poder rebre, vaig anar al seu despatx dia 25 d'agost i vam estar reunits més d'una hora. Durant aquella trobada vaig reiterar-li al batle les meves disculpes pels fets que havien originat la seva carta. El batle em va donar la mà i em va dir que per la seva part la qüestió quedava solucionada en aquell moment.

Però no va ser així, perquè a finals del mes d'abril enguany certes persones molt properes al regidor Sr. Barrera van començar a afirmar públicament que jo enguany no colcaria per Sant Cristòfol. Fins i tot una d'aquestes persones va increpar una cunyada meva, que no sabia res de la carta que havia rebut quasi un any abans.

Tot açò va passar abans que dia 15 de maig del 2013 jo rebés una nova carta del batle des Migjorn Gran [RS núm. 494] en la qual se m'informava que «l'Ajuntament amb el recolzament de la Junta de Caixers 2012 acorda sancionar-lo amb un any sense poder formar part de la Qualcada de Sant Cristòfol de Ses Corregudes».

Crec que és important explicar públicament tots aquests esdeveniments per deixar clar i llampant que l'Ajuntament des Migjorn Gran, i en concret el seu batle i el seu regidor de Festes, no respecten ni la Constitució ni les Lleis.

A jo se m'ha castigat per incomplir una prohibició que no estava vigent quan van succeir els fets sancionats. Els Protocols que prohibeixen entrar a cavall dins un bar van entrar en vigor 15 dies després de ser publicats al BOIB, açò és: dia 5 de desembre del 2012. Durant el Ple de Sant Pere del 2012 el batle ja va dir —així consta a l'acta— que «oficialment no es podrien aplicar els nous protocols fins que no s'hagués esgotat el termini d'exposició pública, i comenta que efectivament la caixera casada que es nomenarà per a les festes d'enguany no compliria amb els nous requisits». El mateix van dir tant el batle com el regidor de Festes en el Ple de dia 30 de maig del 2013. Després van posar l'excusa que durant la reunió de caixers prèvia a les festes del 2012 s'havia acordat dur a la pràctica els Protocols tot i no estar en vigor, però el cert és que l'article 25.1 de la Constitució estableix que «nadie puede ser condenado o sancionado por acciones u omisiones que en el momento de producirse no constituyan delito, falta o infracción administrativa, según la legislación vigente en aquel momento». Però açò no és tot, perquè, encara que els Protocols haguessin estat en vigor el dia que vaig fer entra a La Palmera, el meu càstig tampoc no hauria estat legal perquè els Protocols no contemplaven ni contemplen cap sanció. L'Ajuntament s'ha «inventat» per jo un càstig que no existia.

A més, però, aquest Ajuntament tant irrespectuós amb la Constitució i les Lleis també es dedica descaradament a fer parts i partides. Només un exemple. En el Ple de dia 30 de maig del 2013, el batle va dir que «amb altres coses com beure i fumar no s'és tan estricte, ja que els cavallers saben en els llocs on ho poden fer». L'apartat vuitè dels Protocols prohibeix tant entrar dins un bar amb el cavall com beure i fumar «durant els actes de la festa». ¿Per què a jo se m'ha castigat amb tanta severitat i en canvi no se sanciona un caixer que beu o fuma o que no es treu la guindola quan passa per davant l'església? ¿No sap l'Ajuntament des Migjorn Gran que l'article 14 de la Constitució determina que «los españoles son iguales ante la ley, sin que pueda prevalecer discriminación alguna»?
A part de tot açò, jo tampoc no tenc constància que en el meu cas s'hagi instruït el procediment que s'ha de realitzar per imposar una sanció administrativa (article 134.3 de la Llei 30/1992), de manera que jo no m'he pogut defensar legalment.

Per tots aquests motius, i encara que el mal que m'han fet a jo i a la meva família i als meus amics ara ja no té remei possible, dimarts dia 13 vaig entrar al Registre General [RE núm. 0987] un nou escrit amb el qual deman que l'Ajuntament des Migjorn Gran em presenti les seves disculpes públiques pel seu comportament il·legal i per haver vulnerat diversos drets fonamentals que em garanteix la Constitució del 1978.

Joan Marqués Pelegrí
Es Migjorn

La unión del "Menorca"
y "Última Hora"

Según el comunicado de prensa ofrecido por Editorial Menorca y Hora Nova al fusionarse y dando nueva vida al nuevo periódico Menorca Diario Insular me parece un buen acuerdo e inteligente.

Creo que dicha unión dará empuje a "un nuevo periódico" en la Isla. En este caso sí la unión hará la fuerza. Menorca es una pequeña isla, por lo tanto creo que será mejor así.

En tiempos de crisis el diálogo es el poder, y dar mi enhorabuena a los dos consejos de administración por este acuerdo para y por Menorca.

Miguel perea cavaller
Alaior