TW
0

Cesgarden, el VAN que no ho val

El valor actual net d'una inversió (VAN) sol ser estudiat a primer o segon curs del grau d'Administració i Direcció d'Empreses (A.D.E.) i és equivalent al mètode d'actualització de rendes utilitzat per les empreses taxadores d'immobles per valorar un edifici que estigui o pugui produir ingressos lligats a una activitat econòmica.

El que ja no diu la norma del Ministeri d'Economia sobre taxacions és que pugui ser aplicat a un immoble que ni existeix ni se l'espera encara que ens l'hagin ben venut.
Crec que sí, que el VAN de Cesgarden serà algun dia un bon cas real per explicar als joves estudiants d'Economia el mètode del VAN. I posats a imaginar planteig la que, una vegada estudiat el tema, seria una bona prova d'avaluació dels coneixements adquirits.

Pregunta : Com hauria vostè calculat el VAN? :
Resposta: La lògica quan no existeixen suficients dades comptables d'una explotació econòmica és recórrer a ràtios estructurals mitjos de la rama d'activitat corresponent ( així ho diu la comentada ordre del Ministeri d'Economia 805/2003 de valoracions de bens immobles). Per tant acudiria a la Central de balanços del Banc d'Espanya a on es pot aconseguir tant el compte de resultats agregat d'un número important d'empreses del sector hoteler com la rendibilitat mitja dels recursos propis que els hotelers han aconseguit en els 25 anys darrers (1987-2011). Una font d'informació fiable i que hem de considerar estadísticament representativa.

També hauria utilitzat un altre important font d'informació per les dades d'ocupació hotelera de la temporada turística a Menorca . A la web d'Ashome es trobem aquestes dades molt ben explicades i resumides.

D'aquesta manera, amb dades reals i recents la projecció a futur d'una renta empresarial guanya credibilitat.

Pregunta : Presenti els seus resultats:
Resposta : Utilitzant les dades de rendibilitat i ocupació comentades, i utilitzant les mateixes tarifes que va utilitzar l'autor del dictamen pericial encara que reduint la vida útil de l'immoble a uns més reals 25 anys el resultat és de 964.810,07 euros.
Pel que fa als càlculs he tingut la temptació de no publicar-los, al igual que tampoc s'han publicat els càlculs que van donar lloc als 16 milions d'euros, però no vull caure en la mateixa falta de transparència. En aquest enllaç els deixo a l'abast de qualsevol persona que els vulgui revisar, criticar o rectificar : http://ge.tt/5ep2aLt

Pregunta : Valoració del mètode del valor actual net (VAN) de i les conseqüències que creu ha provocat al cas CESGARDEN
Resposta : Hi ha proves pericials que són com faves comptades. Penseu en una prova d'ADN. Si el dictamen es conclou amb una probabilitat de paternitat del 99'9% poca cosa pot al·legar el demandat o dictaminar el jutge en contra del peritatge. Però seria injust que passes el mateix amb un càlcul del VAN. La pròpia inseguretat sobre el futur i la quantitat de variables que s'incorporen, clarament subjectives, el fan inapropiat per a ser considerat com una prova irrefutable. En el llarg camí d'un procés judicial segur que hi ha molts moments adequats per al·legar en contra d'un peritatge d'aquest tipus o per a disposar de raons que facin decidir la seva revisió.
En el cas CESGARDEN ,per exemple, he fet els mateixos càlculs utilitzant la mitja de resultats i de rendibilitat agregada dels anys 2008-2011. El càlcul de la indemnització és de poc més de 400.000 euros ( càlculs també disponible a l'enllaç abans indicat). Però jo no m'atreviria mai a defensar un informe com aquest. Els quatre anys utilitzats no són anys representatius per mor de la crisis i en conseqüència el resultat és esbiaixat i partidista . Em reservo el que penso sobre si aquest resultat de peritatge hauria acabat formant part de la sentència.

Pregunta : Expliqui la seva opinió personal :
Resposta : El demandat i finalment considerat culpable és el Pla Territorial Insular (PTI). Però si el meus càlculs són correctes la seva responsabilitat és del 5,98734243% de la indemnització. La resta d'hipoteca (el 94,0126576%) desconec a qui correspon però moltes persones que han intervingut en el cas durant aquests deu llargs anys ens podrien aportar informació interessant.
-Seria genial rebre informació per part del pèrit redactor del dictamen pericial, coneixeríem els seus càlculs i podríem valorar si es va equivocar.
-Igualment l'empresa demandant ens podria informar dels seus resultats els anys anteriors a la demanda. Sabríem si l' indemnització es congruent amb la seva rendibilitat i per tant si va actuar amb justícia.
-Que bé si els tècnics o altres intervinents, amb responsabilitat durant el procés judicial, ens transmetessin informació sobre la seva evolució i com va ser analitzat el dictamen pericial.
- I els polítics, suposo que uns havien de tutelar als tècnics mentre que els altres havien de fiscalitzar als primers. Com van tractar, uns i altres, el tema del dictamen pericial en les seves actuacions? Expliquin-lo, si us plau.
- I les organitzacions, associacions i moltes persones coneixedores del món empresarial de Menorca amb informació i coneixements suficients per saber dels resultats empresarials, de les dificultats per aconseguir-los, veus autoritzades per parlar de Menorca, d'Economia, de futur. Que bé si fessin pública la seva valoració del dit peritatge.

A mi, no em queda més que disculpar-me, alguna persona m'ha dit que ja hagués pogut interessar-me fa uns dos anys i mig en fer aquests càlculs. Sí, és un gran defecte quan veus una injustícia pensar que sempre hi haurà una tercera persona que hi posarà solució. Ho sento.

De tots els altres, fins ara tan sols hem pogut sentir el seus silencis. Potser la generació de menorquins que ja hem passat dels cinquanta tenim el que ens mereixem. Però els nostres fills es mereixien més, molt més.

Antoni Pérez Orfila
Ciutadella

L'EOI davant el conflicte educatiu

El professorat de l'EOI de Maó i l'extensió de Ciutadella vol mostrar el seu suport al moviment docent i al conjunt d'accions promogudes per tota la comunitat educativa.

Consideram que l'anglès i les altres llengües estrangeres haurien de ser matèria i eina d'aprenentatge, però no segons les condicions fixades pel TIL.

Aquest projecte s'ha elaborat sense comptar amb l'opinió dels professionals de llengües i amb una planificació insuficient quant a la formació i capacitació del professorat.

Consideram que qualsevol canvi en el sistema educatiu s'ha d'implantar amb una planificació a curt, a mitjà i a llarg termini i que ha de respectar l'autonomia que els centres tenen legalment reconeguda.

El Claustre de Professors de l'EOI de Maó i l'extensió de Ciutadella