TW

L'hotel rural de Torralbenc, lligat a l'explotació vinícola del mateix lloc que encara no ha donat vi, ha estat i és, des de fa més d'un any, objecte permanent de polèmica, i no perquè es tracti d'un negoci negatiu per a la nostra illa, o una activitat que perjudiqui el model econòmic menorquí. Ans al contrari, l'anunci de l'inici de l'explotació agrícola va ser saludada pel que suposava de novetat emprenedora en època difícil i de diversificació del model agrícola. L'anunci de l'explotació hotelera la mostrava com a supeditada a l'explotació agrícola, cosa que no queda gens clara avui.

A partir d'aquí els esdeveniments es van anar precipitant, i prest es va veure com apareixien noves construccions en el lloc, es preparava un aparcament i es construïa una piscina, s'obrien vials, es creaven edificis de nova planta, tot açò sense que hi hagués cap indici de sol·licitud de llicència. Des d'Esquerra de Menorca — Iniciativa per Alaior vam informar d'aquestes suposades irregularitats al regidor d'urbanisme, també ho vam fer en públic, aportant documentació i fins i tot testimonis gràfics, i rebent sempre la mateixa resposta, per altra banda tan repetida en alts càrrecs del PP, «no ens consta cap construcció irregular», a la que es sumava la de «no pensam dur a terme cap inspecció». El que era evident als ulls de la gent, per als responsables directes no existia. Posteriorment, juntament amb la resta de grups de l'oposició vam dur al ple la proposta de creació d'una comissió informativa especial, que va ser igualment rebutjada pel PP. El tema va anar al Consell Insular, on l'oposició també va demanar documentació, i va forçar la intervenció dels serveis d'inspecció que, un cop començada la investigació, van rebre la negativa de la propietat, i també del conseller d'urbanisme, en aquells moments el senyor Cristóbal Huguet. A l'Ajuntament deien que era el Consell. Al Consell deien que era l'Ajuntament. Com en un joc d'al·lots.

Ara, finalment s'ha demostrat que en l'explotació agroturística s'han comès nombroses irregularitats: els promotors han jugat brut, han fet trampa, i l'han fet no passant per damunt de la ignorància dels responsables municipals, sinó amb la connivència de les administracions, en aquest cas l'Ajuntament d'Alaior i el CIMe. I en aquest sentit convé recordar l'existència d'informes tècnics municipals clarament negatius.

Només podem afegir que des de la nostra assemblea local d'EM vam informar repetidament, i amb documentació gràfica del que s'estava preparant a Torralbenc, vam demanar que s'enviés el servei d'inspecció urbanística, i sempre vam rebre la negativa per resposta. Què succeirà ara? Com es repararan les irregularitats? S'esbocarà cap edifici? Quina conseqüència tindran per la propietat les seves actuacions premeditadament irregulars? Hem de seguir permetent aquestes actuacions i la connivència de les administracions?