TW

El Dijous Sant celebrem la institució de l'Eucaristia que és la font, el cor de la nostra fe i l'aliment de la nostra caritat. També celebrem el Dia de l'Amor fratern, ja que no es pot separar la celebració de l'Eucaristia i l'amor als germans. Un amor que s'expressa en el servei humil i gratuït, a l'estil de Jesús.

L'evangeli d'aquest dia Sant constata que Jesús sempre ha viscut estimant; i ara convida «els seus» a viure estimant amb gestos concrets de servei i donació personal, «Us he donat exemple perquè vosaltres ho feu tal com jo us ho he fet.» (Jn 13,15) Aquesta actitud és pròpia de qui sempre ha tingut Déu com a punt de referència fonamental i és conscient que aquest és el millor camí per acostar-nos a Ell. L'Amor és la motivació que mou tota la nostra fe. Jesús va viure estimant a tothom. Al seu cor no hi havia lloc per l'odi. Perquè no tenia por. L'amor de Déu havia desterrat la por del seu interior. La por al fracàs, al dolor, al que diran... No desitjava més que estimar, estimar Déu i el proïsme. Amb accions concretes i senzilles, com servir els seus amics.

L'Eucaristia és el signe de la vida de Jesús, tota ella donació generosa i viscuda per bé dels altres. Celebrar-la i rebre-la és senyal que tota la comunitat, i cada un dels qui en formem part, volem ser transformats a imatge d'Aquell que rebem.

L'anyell pasqual es menjava en família i en actitud de posar-se a caminar. L'Eucaristia, en actitud de construir el Cos de Crist, que és l'Església. I de disposició de fer el camí de la vida seguint i acompanyant el Senyor i Mestre que va viure per servir. La seua pregunta ens ha de remoure profundament: «Enteneu això que us acabo de fer?» Si ho entenem, com ho vivim?

Caritas, en la nostra tasca permanent de sensibilització i animació de les nostres comunitats, vol posar en valor la celebració del dia de l'amor fratern i del dia de caritat, ressaltant la vinculació de la fe amb la caritat. És una manera que, com a expressió del nostre compromís cristià, tots ens animem a col·laborar de manera estable amb Caritas, o alguna altra institució sociocaritativa de l'Església. Per tant, la celebració del Dijous Sant és un bon moment per potenciar la sensibilització a la comunitat cristiana sobre la necessitat d'intensificar el testimoniatge de la caritat.

La caritat és la que realment ens fa lliures i feliços. On hi ha caritat, hi ha llibertat. La font de l'alegria, que diria S. Francesc, està en el donar-se i a donar fins al final. «Fa més feliç donar que rebre». Prova-ho.

«No tinc ni or ni plata, però porto amb mi el més valuós que se m'ha donat: Jesucrist.

Vinc en nom seu per alimentar la flama d'amor fratern que crema en tot cor». ( Papa Francesc, JMJ a Río)

Caritas Diocesana de Menorca