TW

El Diari va ple d'informació i opinions a rel de l'accident des Pla i de les conseqüències polítiques posteriors.

M'han dolgut vàries coses en aquest assumpte:

1er.: I no és d'ara, la degradació de les festes de Ciutadella per culpa de la falta de respecte que se ha anat instaurant any a any en mig del nostre poble. Falta de respecte a les nostres festes que neixen.

De la massificació de persones que venen a Ciutadella; algunes d'elles (moltes) cercant únicament fer una «botellot» i, altres, que venen a gaudir d'unes festes però, sense saber ni interessar-se gens, absolutament gens, pels seus riscos, que n'hi ha. Comprenc perfectament a la família de la persona morta en l'accident. Però, em costa veure en aquest trist succés, tan sols, la responsabilitat de l'Ajuntament. M'agradaria llegir, del qui calgui, l'afirmació de la imprudència de molts dels que ignorants del que viuen, participen dels jocs del Plà. En aquest cas, que vivim i patim, no han bastat els avisos per megafonia ni el semàfors, ni les advertències dels que es troben al seu entorn. Si les persones no miren ni escolten, les solucions nascudes d'experiències anteriors no serveixen per a res, i això no és culpa de l'Ajuntament encara que els tribunals dictaminin, si cal, a favor dels demandants.

Del descontrol amb el beure. L'alcohol no ha estat mai una tradició històrica de les festes de Sant Joan, encara que pot ser que alguns beneficiaris els hi hagi interessat així fer-ho veure.

De l'arribada a personatges, per dir-ho d'alguna manera que vénen a fer pública representació del seu radicalisme sectari, important-lis un «pito» les festes, els ciutadellencs ni els nostres sentiments. Tan sols s'hi importen ells mateixos.

D'uns comportaments indignes cap a les dones que cerquen la festa, vexades sexualment durant anys passats i que ja marcaven de forma clara, la deriva cap a la que anàvem.

Del negoci que empreses sense escrúpols fan amb les festes, a les que tan sols interessen el seu balanç anual.

D'una estructura de la festa que ja no es adient amb tot el que més a dalt s'apuntat, d'on es desprèn la responsabilitat dels agents polítics del moments, d'abans, d'ara i dels que vindran, per aconseguir mantenir les festes de Sant Joan no com sempre han estat, sinó com poden ser, mantenint la identitat dels seus valors més pregons.

2on.: La poca qualitat d'alguns dels nostres representants polítics. La seva poca capacitat de discerniment per saber el que cal i a quin moment cal fer-ho. Ara no era el moment de treure'n beneficis polítics, ara el moment de fer «pinya» amb la família afectada, amb la institució local i amb els ciutadellencs. Açò em recorda el cas de la «rissaga» del 2006 en la que la por a que hi hagués víctimes pel manteniment del «barco» a dins del port de Ciutadella es va sobreposar als interessos polítics partidistes acordant una decisió d'un port extern, petit i insuficient, però un acord per interessos generals. Ara no, ara els interessos de partit s'han imposat al que convenia fer. Estimo la política –la vertadera-, però passo dels polítics de poca altura personal.
Em sento decebut per la renúncia d'en José Maria de Sintas. Les vegades que he tingut la oportunitat de reunir-me amb ell he vist claredat d'idees, motivació, capacitat d'esforç i perseverànça. No hem tingut moltes persones a «dalt la Sala» amb aquest nivell. Quina llàstima!

Respecto la seva decisió pel que té de component personal i familiar. Tant de bo que aquests fets marquin una nova etapa a nivell de poble de la que ens puguem sentir orgullosos.

El nou Consistori i els que venguin després, es tindran que «arromangar» i cridar a l'acció responsable a tots els ciutadellencs per la defensa identitària d'un esperit santjoaner, que tenim la responsabilitat de transmetre als nostres fills i néts.

Ara, sense presses però sense pauses, hi haurà que reflexionar sobre causes i mitjans per evitar el que ha passat i evitar les vulnerabilitats davant els agents externs o interns que la poden afectar greument.

Desitjo i espero que el seny i la saviesa evitin la mort per «èxit» de les festes de Sant Joan