TW

Ahir, dijous dia 9, el Senyor cridà a la seva presència la migjornera Magdalena Barber Barber, de 81 anys d'edat, després d'una breu malaltia.

Na Magdalena i la seva germana Esperança foren les dues úniques filles que tingué es Conquet, malnom amb què es conegué sempre as Migjorn Gran l'extraordinari ballador Antoni Barber Vidal (1898-1958). Considerat el fundador del Grup Folklòric Aires des Migjorn, Antoni Barber fou conco des del mateix moment del seu naixement (29 de gener del 1898) d'un fillet d'un any i mig que nomia Antoni Barber Galmés i que era fill, al seu torn, d'en Francesc, el seu germà major. És per aquest motiu familiar que se l'anomenava es Conquet -un sobrenom que heretarien, per cert, les dues filles que Antoni Barber tingué amb la seva esposa Magdalena Barber Piris.

Na Magdalena de cas Conquet ha mantingut durant tota sa vida la tradició folklòrica encetada per son pare, que -segons m'explicà un estiu- «duia el fandango molt endins. I encara que ma mare no va ballar mai, era com un guàrdia civil i, quan assajàvem, sempre ens estava al damunt per veure si ho fèiem bé o no». De les moltes activitats que emprengueren els balladors i sonadors migjorners durant aquella època esplendorosa (inclosa la gravació, l'any 1962, d'un disc de 45 rpm), na Magdalena sempre recordava amb especial afecte el rodatge, el 1947, de la pel·lícula Correo del rey, una obra del director barceloní Ricardo Gascón que s'estrenaria el 1951.

Casada amb Antoni Triay Villalonga, nascut as Mercadal, na Magdalena de cas Conquet tindria cinc fills i set néts. El seu primogènit, en Manuel Triay Barber, ha estat el tercer batle des Migjorn Gran d'ençà la seva independència, durant la legislatura 1995-1999. A més, n'Esther -la quarta filla de la família Triay Barber- també ha ocupat càrrecs de rellevància dins el Partit Popular, tant a nivell local com insular.

Al Cel sigui.