TW

En repetides ocasions, a la cuina de ca nostra, mentre preparàvem esmorzars o dinars, la meva dona s'havia queixat de com costava de destapar un determinat pot de cereals torrats («Eko» de Nestlé). Fins que va decidir escriure a l'empresa fabricant de tal producte. Al cap de ben poc temps va rebre un mail de resposta en què l'empresa li donava les gràcies de la seva informació. Algunes setmanes més tard, a través d'un missatger, rebíem l'obsequi d'un paquet que contenia dos envasos –plens, és clar- iguals que els que costaven d'obrir però amb una tapadora diferent, d'obertura més fàcil. Dintre de la capsa hi havia també un escrit que, entre altres coses, deia: «(...) teniendo en cuenta sus comentarios, nos ponemos en contacto con usted para informarle de que hemos mejorado el sistema de obertura y cierre del envase, y queremos compartirlo con usted».

Jo crec que la història que explic ara a tavés de «Es Diari», a primera vista intranscendent, es mereix uns breus comentaris. Aquells qui procuram que no se'ns atrofiï la facultat de reflexionar podem extreure, de fets com el de la millora de la tapadora citada, conclusions com les següents: Que val més actuar que perdre el temps gemegant, i que el poder de la gent senzilla és més gran d'allò que molts es pensen, sobretot si tenim les idees clares i, si cal, sabem anar units. I en el cas concret que coment en aquesta carta, veim que probablement n'hi ha hagut prou amb el simple escrit d'un sol consumidor per a aconseguir una millora clara a l'hora d'elaborar un producte industrial.

Bona part del progrés tècnic assolit per la humanitat s'ha fet a base de successives millores d'invents anteriors.
Jo diria que si els lectors segueixen reflexionant pel seu compte sabran afegir, a les conclusions anteriors, alguna altra a partir del mateix problema ja resolt d'un pot que costava de destapar.