TW

Fa dies que tenia ganes d'escriure sobre aquesta nova formació política que ha aparegut a Alaior, i que està provocant tant de nerviosisme en la dreta, com admiració en l'esquerra.

Alguns en demanen si és que el PSOE no te prou força o militants per sortir en solitari i presentar una llista a Alaior. Curiosament, la majoria dels que ho demanen son gent o medis, de ideologia dretana, preocupats per si «l'invent» (com li diuen d'altres) pot funcionar.

Actualment, no som més que un militant de base del PSOE, i hem trobo molt enfora de moltes de les decisions preses pel que s'anomena la cúpula del partit, però just va sorgir la idea de formar una agrupació d'electors a Alaior, vaig defensar la proposta de tot cor, tant dins el PSOE com dins de les reunions preparatòries. És més, en el cas de que el partit hagués decidit no donar suport a la iniciativa, jo a títol personal li hauria donat el meu suport. Intentaré explicar les meves motivacions.

Jo crec que l'aparició de formacions com la de Junts per Lo, són el producte de la situació actual a la que ens han duit les diferents polítiques (socialdemòcrates i conservadores) des de abans de la crisi, que amb la premissa de voler recuperar l'economia, han deixat de banda les persones. Pels socialdemòcrates la recuperació del sistema econòmic ha estat un desgavell i un desconcert, que no ha estat entès pels seus «beneficiaris» ( ciutadans), i a més criticat pel que anomenen Mercat, amb el que la opinió publica ha girat l'esquena als partits socialdemòcrates.

Però per la dreta la política de recuperació de la economia basada en les retallades i l'austeritat, ha estat «políticament avantatjosa, i fins i tot gratificant», i el que anomenen ajustes, no han estat mes que retallades en contra dels mes desfavorits.

Exemples els tenim a Alaior , a on s'ha recuperat l'economia municipal a base de pujar salvatgement els impostos ( IBI), i retallant serveis bàsics com el Geriàtric o l'escoleta, i tot per retornar doblers als bancs. Com diuen molts del meus conciutadans, pot ser que l'Ajuntament estigui be, però noltros esteim pitjor!

En definitiva, que la ciutadania es sent desorientada i expulsada del sistema polític, i rep de cada banda i no entén res.

És hora d'obrir portes, desafiar a la austeritat imposada per no sé quins Mercats, recuperar l'autonomia dels ciutadans, i reformar les institucions perquè siguin properes i transparents.

És en aquest moments en que les forces d'esquerra d'Alaior es reuneixen i volen ajuntar les seves idees i oferir una nova forma de governar, a on no siguin tant important les sigles com les ideologies. Pot ser que per alguns sigui mal d'entendre, que l'important no és si la persona que va davant es del PSOE, o d'EU, O del PSM o de cap partit. Allò important i el que crec que pot oferir Junts per Lo, és generar empatia amb la ciutadania, retorna-li el poder polític, donar-li més capacitat de control de les decisions.

El debat sobre si llevar la deute i retornar doblers als bancs, o si fomentar una renda bàsica de nivell europeu, o elevar els nivell del serveis socioeducatius, hauria de ser clau per retornar el poder als ciutadans. Per l'esquerra, redistribuir la riquesa entre els mes desfavorits havia estat la bandera que ens unia i que mai havien d'haver deixat caure.

L'esquerra, vengui de la socialdemocràcia, de la esquerra comunista, o des de la indignació ciutadana, ha de ser agosarada si vol ser transformadora.

Junts per Lo va aparèixer desprès de llargues converses a on partits i entitats ciutadanes van anar perdent protagonisme per aconseguir mostrar als ciutadans que la unió fa la força, i que no importen tant les sigles com creure de veritat en la regeneració democràtica.

Ara només fa falta que els ciutadans participin i donin suport a aquesta iniciativa, Alaior bé s'ho val.