TW

Les promeses es compleixen. I així ho ha fet l'equip de govern de l'Ajuntament de Ciutadella que, amb un alcalde en funcions i una regidora de Cultura amb poca iniciativa, han decidit signar (gràcies al vot d'UPCM) el contracte de lloguer del Palau Saura-Miret al Ministeri de Justícia. Així, molt prest tindrem uns fantàstics jutjats enmig del nucli antic, dins un palau preciós rehabilitat amb la intenció de fer-hi un museu i un centre cultural i de promoció turística del poble. Ah, quin goig, ja m'imagino els cotxes de Policia entrant pel carrer del Roser o envaint la placeta d'Artrutx i aparcant a algun lloc que no acabo de trobar (al pati, on els ciutadellencs havíem de gaudir d'un jardí obert?). Ah, quin goig, ja veig la gent amb cares alegres anant a formalitzar alguna instància, riallers assistint a un judici o capcots i amb les mans fermades, condemnats a fer nit a la cel·la que haurà d'habilitar-se al palau (potser on van trobar les tombes musulmanes és un bon lloc). Quin goig de nucli històric! Quina bona idea per a fer de Ciutadella la joia turística del Mediterrani que el PP defensa amb propostes com ara esbudellar la naturalesa amb carreteres o posant jutjats dins palaus nobles d'interès artístic i patrimonial! Alguns –pobres idealistes– guardàvem l'esperança que la promesa dels alcaldes (De Sintas i Sampol), com tantes altres, no es compliria abans de les eleccions municipals del mes de maig, posposant aquest tràmit fonamental en mans de l'equip de govern que vindrà. Però no ha estat així. La promesa del PP a Ciutadella s'ha complert i aquesta setmana hipotecarem Can Saura.

El poble regala un edifici de tots i totes després de molt d'esforç, i després d'aquell miratge (com el fum de la formatjada) de la jornada de portes obertes de l'any passat, on tot el poble va poder meravellar-se de veure la bellesa del palau ple de cultura, com l'infant babau que mira el caramel que li arravaten tot seguit. Aquest proper dissabte 27 de març es tancaran les portes de Can Saura pels propers quatre anys, i per molts més si seguim votant els que ens governen. Sento una espècie de vergonya. La de no haver estat capaços entre tots de tenir fe i fer feina perquè un Can Saura Cultural fos possible. Els propers 24 i 25 de maig, MAC, Acció Cultural i el Cercle Artístic organitzen unes jornades de política cultural a Ciutadella. En elles hi podrem escoltar una xerrada a càrrec d'Oriol Barba, un jove especialista en gestió cultural comunitària en estratègies de política local. Amb els consells d'especialistes formats com ell, un poc d'imaginació i d'esforç col·lectiu a Ciutadella potser aconseguiríem ser un nucli de la cultura al Mediterrani amb un futur sostenible, però amb un teatre desbaratat, amb un palau-museu que serà una seu judicial i embolics a l'escola d'art, tot apunta a que no ho acabarem d'aconseguir si sempre votem aquells que ens porten, amb una evidència ja tradicional, pel camí sense sortida de l'interès particular i la incompetència.

Aquest és el PP que un cop ens va robar amb la seva megalomania i que, des de fa uns anys, ha governat Ciutadella amb desgana i unes idees i accions pràcticament imperceptibles. Una comunió de resistents que encara creuen amb fermesa que no podem caure en l'error estrident d'hipotecar el palau es reuneix cada dia fins dissabte, a les vuit del fosquet, a repicar paelles i olles davant les portes tancades de Can Saura. Que s'obrin a la cultura de casa nostra o que s'obrin a les oficines del ministeri depèn només del que vulguem com a poble.