TW

Torna a ser la Festa del Llibre i per aquest motiu totes les persones que vivim i treballam a l'entorn del llibre estam d'enhorabona!

És veritat que a Espanya es llegeix poc i més si ens comparam amb un dels països que té els índexs més alts de lectura del món, com és Finlàndia. Però tampoc cal posar-nos pedres al fetge i culpabilitzar-nos un cop més d'allò que hauríem de fer i no fem.

És pot passar per aquest món sense llegir, com es pot passar sense anar al cinema, al teatre, als concerts..., però us ho recomanam molt encaridament! Certament es pot viure sense la cultura, però amb ella el món és més ric: és la principal artífex que ens ensenya a pensar, a entendre el món i les persones, a tenir i fonamentar l'opinió, a gaudir en solitari, a compartir idees i emocions, a...

La cultura és un plaer i no pas una obligació. Llegir requereix només una miqueta d'esforç, cal posar-s'hi, però un cop t'hi has ficat, la resta ja ve rodat, la lectura et transporta fins al final sense adonar-te'n.

El primer pas per tenir èxit és trobar la lectura que s'adiu amb els teus gustos, també amb el teu estat d'ànim, i aquí és on entram nosaltres, les biblioteques, un immens aparador de lectures per a tots els gustos, edats i aficions. Aquí podràs triar i remenar, fullejar, llegir les contraportades o alguns fulls a l'atzar per assegurar-te que aquest és veritablement el teu llibre. No sempre l'encertam, i no cal arribar fins al final d'un llibre que ens avorreix, que no ens interessa; això sí, cal posar-hi un poc d'interès, una miqueta de constància. Donau una oportunitat a l'autor.

Els llibres són com les pel·lícules, no sempre comencen amb tota la força sinó que et van portant a poc a poc fins que et fan esclatar de riure, plorar d'emoció, enfebrar amb les noves idees i pensaments, en definitiva, t'obren a les emocions i al fervor intel·lectual. Qui es pot resistir a aquesta experiència!

Però si aquest llibre no ho ha aconseguit, no passeu pena, a les biblioteques n'hi ha uns quants milers més esperant-vos. Concretament a les biblioteques de Menorca teniu 243.795 possibilitats més de trobar el vostre llibre. Si estau perduts davant tantes portades de colors, tants títols suggeridors, allà teniu els bibliotecaris i bibliotecàries, que us ajudaran a trobar el vostre llibre. Un cop hagueu acabat la lectura, tornau-hi i explicau-los si us ha agradat. Quan sàpiguen els vostres gustos, us aniran portant de la mà per les lectures fins que, ja experts, sigueu vosaltres qui els recomaneu que comprin alguns llibres que us agradaria llegir i no trobau a la biblioteca.

No ho dubteu, ja són molts els menorquins que ho han provat i repetit: l'any passat ens varen fer més de 300.000 visites. Caram, no sembla poca cosa, sembla que realment enganxa. Bé, bé, en varen entrar molts, però quants realment es varen emportat llibres? Doncs, els que estan realment enganxats són 13.964 menorquins, que es varen endur 186.601 documents a casa. Tots aquests llibres? No, realment entre llibres i revistes varen ser 117.117, la resta varen ser pel·lícules i música.

No són males xifres, sembla que en traiem prou rendiment, d'aquests serveis públics. Segurament costaria trobar un altre servei amb un rendiment tant alt, llevat de la sanitat pública.

Si, però si dividim els llibres de les biblioteques que s'han llegit per tots els menorquins, resulta que entre tots llegim un mica més d'un llibre a l'any.

Doncs, no, no és prou exacte. Només us hem donat les xifres de les biblioteques públiques, però hauríem d'afegir els 1.661 llibres que va prestar la Biblioteca Rubió o els que va prestar la Biblioteca de la UIB i sobretot ens manquen els llibres que han venut les llibreries i altres punts de venda de llibres, revistes i diaris, dels quals no tenim xifres, però que, si són negocis que encara continuen oberts, és segur que hi podem afegir una bona picossada de llibres més llegits.

Val a dir que els llibreters de ben segur que són més rics per la satisfacció del servei que presten que no pas pels doblers que els reporta el negoci. Per això en aquests darrers dos anys a Maó s'han tancat dues llibreries, les històriques Can Manent i Fundació, a les quals des d'aquí voldríem retre un petit homenatge en el nostre nom i en el de tants maonesos i visitants assidus que enyoram la seva presència.

Un any més els menorquins continuen entrant a biblioteques i llibreries encuriosits. Per a ells i per a nosaltres, els bibliotecaris i els llibreters, la festa continua! Hi estau tots convidats, sereu benvinguts i ben rebuts.