TW

Dimarts dia 22 vaig assistir a un debat organitzat per l'Associació de Vesins des Mercadal que, segons s'anunciava als cartells, tractaria sobre la ubicació d'una nova escola as Mercadal. Diu el diccionari que la paraula «debat» significa «discussió o diàleg sobre un tema entre dues o més persones». L'acte em va decebre, perquè, des del meu punt de vista, el debat va ser inexistent, es va convertir en la presentació del lloc on es pretén ubicar el nou espai escolar, amb la lloança de les virtuts del terreny escollit per part de l'Ajuntament per tal que la Conselleria corresponent edifiqui un nou centre escolar al poble.

A mi em van quedar clares dues qüestions. Per una banda, el mal estat de l'actual edifici escolar i, per altra banda, que l'Ajuntament té pràcticament decidida la ubicació del nou centre en uns terrenys que ha adquirit recentment al camí de Tramuntana.

Arribat a aquest punt, com a mercadalenc voldria expressar la meva opinió. Potser algú dirà aquest què hi pinta en aquest enterro. Em consider persona socialment compromesa a qui sempre li ha agradat de dir les coses sense encomanar-se a ningú i expressar-se amb total llibertat. No negaré, emperò que tal vegada em passi com a aquell vell animal que no es resigna a abandonar el seu ramat i lluita per defensar allò en què creu fins que se li acaben les forces i pensa que ja toca de fer-ho a les generacions joves.

La meva impressió és que en cap moment he vist per part de l'Ajuntament que s'hagi plantejat cap estudi seriós d'una remodelació i adequació de l'actual Centre Escolar. D'exemples, en tenim i algun, com el de Sa Graduada de Maó, relativament recent, on la mobilitat dels pares va evitar el despropòsit de deixar-se perdre aquest equipament públic ben integrat dins el teixit urbà. No s'ha plantejat la possibilitat de construir, encara que la previsió d'alumnat per als propers anys així ho indiqui, un centre de no tantes unitats (potser un desdoblament o per als més petits...) Sembla que les recomanacions dels experts no van cap als macrocentres educatius sinó que la tendència seria tot el contrari.

No m'imagín el poble sense el xivarri dels al·lots i dels pares i mares a les hores d'entrada i sortida del horari escolar. No vull imaginar-me el centre del poble buit a aquestes hores i perdre l'ambient dels matins i migdies així com la vida comercial que açò reporta. Tanmateix, sí que m'imagín la quantitat de vehicles en moviment a aquestes hores per mor del trasllat dels infants, o aquells avis que acompanyen als menuts quan hagin d'anar amb els seus néts menar-los o a recollir-los a la Tramuntana.

Em sorprèn la lleugeresa amb què es parla de terrenys inundables o no inundables, segons de quin color polític sigui qui governa. Em sorprèn que en cap moment es faci menció al «Campet de sa Creu», zona arqueològica d'enterraments d'època romana, la qual, tot i que deu esmentar-se al catàleg de patrimoni municipal, fins ara no se'n coneix la delimitació al vessant dels terrenys elegits per l'ajuntament. Em sorprèn que l'Ajuntament vulgui construir a un terreny rural sense qualificació urbana i parli d'accelerar una modificació puntual de Normes Subsidiàries per tal de canviar-ne la seva qualificació. És sabut el que passa amb els terminis quan es parla d'urbanisme.

L'Ajuntament no és propietari de tots els terrenys necessaris per desenvolupar el que proposa. Es va dir que s'estava negociant amb els propietaris dels terrenys que hi ha al costat. I si no hi ha acord? Expropiacions? La proximitat amb la zona esportiva què hi té que veure? Una escola nova també hauria de comportar les seves pròpies zones esportives i d'esbarjo per a l'alumnat.

Per totes aquestes raons, i possiblement n'hi hagi d'altres, pens que abans de prendre una decisió tant important com aquesta del trasllat d'un nucli escolar a una zona allunyada del centre de la població s'haurien d'esgotar totes les possibilitats alternatives.

Cristòfol Martí Puyuelo
Es Mercadal