TW

En primer lloc, vull agrair-los que es posin en contacte amb mi i el meu equip de govern per manifestar una situació que a vostès i a alguns comerciants més del Carrer Sant Lluís (Es Cós) els resulta incòmoda. Com a batllessa d'aquest municipi, és el meu deure intentar el màxim de benestar per a tots els ciutadans i les ciutadanes, comerciants o no, del poble i les urbanitzacions.

Malauradament, pel que fa a les firmes, aquestes vénen en fulls on no s'hi llegeix cap encapçalament, és a dir, un text on hi hagi escrit el que s'està firmant, de manera que podrien haver estat recollides per una causa totalment diferent de la de la seva carta. No posem en dubte el motiu, ni que la gent sabés el que firmava, però els fulls tal qual estan no tenen cap validesa legal. Per altra banda, a simple vista es detecten un bon nombre de persones que han signat de forma repetida. Així i tot, he llegit la carta amb el màxim d'atenció, respecte i sensibilitat cap a una posició que em consta que és la de bona part de la població del nostre municipi, per la qual cosa procedeixo a contestar-los.

Crec entendre que amb l'expressió «Volem Es Cós obert» el que es pretén és manifestar la seva oposició al tancament d'Es Cós al tràfic de vehicles entre els carrers Duc de Crilló i Sant Jacint, i entre les 14 hores de divendres i les 24 hores de diumenge fins a nou avís, ja que, segons vostès, era quelcom innecessari i que alhora perjudica els comerços de la zona.

  Quan fa més d'un any, amb l'anterior equip, es va procedir a la reforma integral del carrer que es pot considerar com la columna vertebral del poble, es va fer, n'estem segurs, pensant en el benefici dels comerços, però també de tots els lluïssers i lluïsseres. El nostre equip va continuar la reforma, una reforma que va ser ben rebuda. Va ser en aquest mateix sentit, pensant en el benefici a mig i llarg termini, que vàrem pensar que, aprofitant el final de les obres, i el fet que durant l'estiu de 2016 el ja tradicional mercat artesà s'ha passat als divendres, podríem fer la prova pilot de tancar Es Cós al trànsit de vehicles des de divendres migdia fins diumenge vespre. D'aquesta manera, i tot tenint en compte el mencionat mercat, aquest tancament només afectaria els comerços (llevat de bars i restaurants) els dissabtes al matí o, com a molt, tot el dia de dissabte. Com vostès ja sabran, en el pacte dels partits que formem l'Equip de Govern, hi apareix el compromís (recollit a partir d'una proposta de part de la ciutadania) de convocar a una consulta ciutadana durant la present legislatura on els lluïsers i les lluïseres puguin decidir si volen que Es Cós es tanqui permanentment al trànsit o no. Per celebrar-la, però, la ciutadania ha de poder comparar entre un Cós amb cotxes i un totalment obert als vianants.

La nostra opinió és que la segona opció és millor, com així es demostra a aquelles zones urbanes on s'han portat recentment projectes semblants (Ses Moreres a Maó o Carrer Nou as Mercadal, són els més propers, però hi ha molts més casos, projectes que sempre han coptat amb l'oposició inicial dels comerços, però els quals sempre han resultat molt beneficiosos, tant per als comerços com per a la ciutadania en general).

Per tant, en aquest sentit només demano a vostès i a la resta de comerciants una mica de paciència, esperar un temps per tal de tenir una millor perspectiva i poder realment comparar entre una situació i l'altra. Fins i tot els animo a realitzar propostes complementàries per tal de millorar la situació, facilitar la càrrega i descàrrega de mercaderies, etc. a través dels múltiples mitjans d'atenció a la ciutadania de què es disposen.

Els seus comerços porten gairebé dos anys aguantant estoicament les obres durant alguns mesos l'any i els felicito per això, i els puc ben assegurar que no hi ha res més lluny de la nostra intenció que perjudicar el comerç del nostre poble, un comerç que, com vostès diuen, alimenta a desenes, potser centenars de famílies. Si a la llarga comprovem que ens hem equivocat i estem perjudicant els nostres veïns, no tindrem cap problema a rectificar; si el dia que se celebri la consulta el resultat és a favor de deixar que els vehicles segueixin transitant pes Cós, obeirem a la ciutadania, com no podria ser d'una altra manera. Mentrestant, vostès mateixos poden anar comparant i comprovant si és cert que la manca de cotxes els perjudica; nosaltres sempre estarem oberts a rebre les seves conclusions, idees i aportacions.

Rebin una cordial salutació i el meu sincer agraïment per la seva col·laboració a la dinamització econòmica del municipi.