TW

Voldria agrair al Sr. Benito Mercadal el reconeixement que ha fet, en la carta publicada el passat dijous, de les meves gestions per solucionar el problema de falta de facultatius al centre de valoració de la discapacitat de Maó. A més a més de la carta que vaig enviar a la directora del Centre base el dia 24 de juny, i que ell cita, també cal esmentar que vaig formular diverses preguntes parlamentàries el dia 16 de maig i que em vaig entrevistar personalment amb la coordinadora de la delegació de la conselleria de Serveis Socials a Maó el dia 22 de juny. Açò, a més a més de diverses converses amb ell mateix i amb la consellera de Serveis Socials.

Totes aquestes gestions – encara que el Sr. Mercadal no ho hagi notat- han donat el seu fruit ja que, des de fa algunes setmanes, ja hi ha facultatius al centre. La psicòloga es va incorporar al mes de juny. Pel que fa al metge, i després de diverses alternatives fallides d'incorporar-ne un directament, finalment la conselleria va decidir enviar-ne un des de Palma, que passa visita un cop per setmana.
Per tant, a data d'avui s'estan fent valoracions de discapacitat a Maó. El problema és que degut a la manca de personal durant alguns mesos, en aquests moments hi ha un llista d'espera considerable. Segons m'informen de la mateixa conselleria, els casos s'ordenen per ordre de sol·licitud, que només s'altera per qüestions d'urgència. Naturalment, correspon exclusivament als tècnics valorar el grau d'urgència que al·lega cada sol·licitant.

Ja entenc que aquesta normalització del servei no satisfà al Sr. Mercadal, perquè el cas és que els seu client s'ha vist privat d'una valoració que li podria suposar uns beneficis fiscals als que eventualment tindria dret. El mal ja està fet, i és lamentable, però ara el que hem de fer es trobar solucions. En aquest sentit, el Sr. Mercadal s'acaba preguntant: «¿A quién puede reclamar el perjudicado por la inoperancia de los Servicios Sociales?». Em permeto apuntar dues possibles vies de solució. En primer lloc, és probable que la valoració que tard o d'hora rebrà el client del Sr. Mercadal tingui efectes retroactius a la data de sol·licitud. És a dir, encara que la valoració es rebi, posem per cas, al cap de set mesos, els seus efectes es retrotrauen a la data de sol·licitud. Per tant, amb el certificat de valoració que rebi en el seu dia, el perjudicat pot demanar a l'administració tributària que li retorni l'import de l'exempció a la que eventualment tingui dret pel reconeixement del grau de discapacitat. En segon lloc, els ciutadans tenen dret a ser indemnitzats pels perjudicis que els causi el funcionament anormal dels serveis públics, mitjançant un procediment de responsabilitat patrimonial de l'administració. Segurament no caldria arribar a aquest punt, en virtut de la primera via que suggeresc.

En tot cas, continuo a la disposició del Sr. Mercadal, i de qualsevol altre ciutadà, per col·laborar en la mesura de les meves possibilitats a corregir les disfuncions que es detectin en el funcionament dels serveis públics.