TW

L'Assemblea General celebrarà una reunió d'alt nivell el proper 19 de setembre relativa als grans moviments de refugiats i migrants. Un intent per coordinar esforços a nivell internacional per afrontar una situació sense precedents. Més de 65 milions de persones desplaçades (Acnur) per conflictes, persecució i violacions dels drets humans. 5.000 persones mortes ofegades en 2015 (OIM). La qüestió dels grans moviments de refugiats i migrants és massa complexa: la comunitat internacional ha de treballar unida per trobar solucions duradores i emmarcades en el respecte als drets humans.

Fins ara, a la Unió Europea les respostes que es donen, solament serveixen per augmentar barreres. Barreres físiques com el tancament i militarització de fronteres, l'externalització a països com el Marroc o Turquia del control dels fluxos migratoris, entre altres. Sumant barreres morals amb discursos xenòfobs i de por, oblidant els principis de fraternitat i solidaritat. Salvar vides ja no és important. Donar suport als estats i les persones més necessitades tampoc. Més que a una crisi de refugiats assistim a una crisi de valors.

El respecte als drets humans, al dret d'asil, a l'atenció i la protecció de la població més vulnerable són qüestions prioritàries pel Fons Menorquí de Cooperació. Per això, en aquests moments, Reiteram que:

- La protecció internacional a les persones necessitades és una obligació dels estats en compliment dels acords internacionals en matèria d'asil i drets humans, no és un acte de voluntat altruista.

- És el moment d'actuar envers les crisis humanitàries, conflictes i violacions dels drets humans del segle XXI. Tenim l'obligació d'acollir, però també la responsabilitat de prevenir i integrar les persones migrants en la nostra societat, abordant les causes que provoquen la sortida forçada de la seva llar.

- Els estats membres de la Unió Europea han de complir els compromisos de reubicació adquirits, que són legalment vinculants i estan emparats en les clàusules de solidaritat establertes en el Tractat de la Unió Europea.

És imprescindible complir amb els compromisos i abordar el fenomen de les migracions en tota la seva dimensió: causes dels desplaçaments forçosos, responsabilitat dels estats, compromisos en matèria de refugi, col·laboració entre pobles i països. Tancar la porta i tancar els ulls no sols és inútil, és inhumà. La vida ha de ser la prioritat. Sempre.

Fons Menorquí de Cooperació