TW

L'alcaldessa Joana Gomila va recollir el dimarts 15 de novembre a Santander, en representació de l'Ajuntament de Ciutadella, el segell de Ciutat Amiga de la Infància (CAI) atorgat per Unicef en reconeixent per la seva feina en favor de la infància i l'adolescència. Ciutadella és un dels 55 municipis de tot l'Estat que han rebut aquesta distinció per primera vegada i que s'afegeixen a la xarxa de 170 municipis i ciutats compromeses amb la implantació de polítiques a favor de la participació i la defensa de la infància.

Fent un poc de història cal recordar que per protegir els drets de les filletes i dels fillets, les Nacions Unides van redactar un acord internacional anomenat Convenció sobre els Drets de l'Infant, aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989. Aquest fet va representar un gran pas endavant, perquè per primera vegada es van recollir en un únic document tots els drets que tenen els infants i que són de compliment obligat.

La Convenció recull en 54 articles els drets que tenen les persones menors de 18 anys de tot el món i les obligacions dels estats que l'han signada. Té quatre principis bàsics que sempre s'han de tenir en compte i que guien el compliment de tots els drets: la no-discriminació, l'interès superior de l'infant, el dret a la vida i la participació.

Des de l'Ajuntament de Ciutadella, tenim el compromís de treballar en programes i accions que insisteixin en la prevenció, la protecció i la participació d'infants i adolescents, a fi de garantir-ne el correcte desenvolupament, de millorar-ne les condicions de vida i d'eradicar les situacions que vulnerin els drets que els són inherents.

Avui l'actual equip de govern de Ciutadella vol agrair les diverses intervencions per elaborar els documents bàsics que han conduït a la declaració de la nostra ciutat com a CAI (Ciutat Amiga de la Infància). I també vol agrair la participació entusiasta i responsable als polítics de les diferents representacions i legislatures; als tècnics municipals de diferents àrees i/o serveis d'Educació, Infància, Joventut, Família, Esports, Cultura, Turisme, Medi Ambient…; a les famílies i a les AMPA; als centres educatius, als membres del Consell Escolar Municipal; als serveis especialitzats en atenció primerenca, a l'EOEP, a les entitats locals, com Caritas i Creu Roja, Fundació de Persones amb Discapacitat, Servei Coordinador de Drogodependències…; als especialistes de l'àmbit de la salut, educadors de l'oci i professionals que participen en els nostres programes municipals… que durant els anys han contribuït tant en el procés d'elaboració inicial del primer Pla d'infància (2003), com en l'execució, el seguiment, l'avaluació i la millora de les propostes. En aquest moment i gràcies al procés CAI, revisam i replantejam conjuntament els nous reptes a un nou pla d'actuació 2016-2020.