TW
0

Fa estona que em rodava pel cap que l'Ajuntament d'Alaior fes una petita inversió per facilitar l'accés a internet, pel sistema wifi, als ciutadans.

Pensava que es podrien crear àrees wifi a Sa Plaça, a la plaça des Ramal i a la zona poliesportiva. Per això, la recent notícia que parla de la sanció que s'ha imposat a l'Ajuntament de Màlaga m'ha deixat fred. Innocent de mi, no recordava que vivim en un sistema capitalista basat en el funcionament del mercat.

Tres-cents mil euros serà la multa que haurà de pagar l'Ajuntament de Màlaga per a donar accés inalàmbric a Internet als seus veïns de forma gratuïta. No a tots els veïns, sinó només en aquells que anaven a unes quaranta dependències municipals preparades per facilitar l'accés a internet. El propòsit de l'Ajuntament de Màlaga era portar el Wifi a totes les dependències municipals. Ara haurà de pagar una multa de 300.000 euros i renunciar a la idea.

Segons la legislació, una administració no pot oferir un servei de telecomunicacions si no es registra com a operador. Això, si ho fés l'ajuntament, comportaria l'obligació d'haver de cobrar per la connexió als seus veïns, ja que lo contrari seria fer mal a la competència de les companyies privades. L'Ajuntament va argumentar que la xerxa es creava com un servei per al propi funcionament dels serveis municipals, o sigui que la xarxa wifi era necessària per al funcionament dels serveis municipals, que estava lligat a la seva activitat, com per exemple a les biblioteques.

Per a les companyies privades, i la Comissió de les Telecomunicacions els ha donat la raó, això no era argument per a donar internet gratis als ciutadans que anaven a les dependències municipals. La notícia m'ha estranyat, no conec la legislació, però sí que coneixem tots incomptables exemples d'ajuntaments, institucions, centres comercials, etc., que han creat zones d'accés lliure a internet, i que és una pràctica que s'estén de forma imparable. Potser algun amable lector d'aquesta columna ens podrà informar de quin és l'estat jurídic de la qüestió.

He llegit també que, en aquests moments, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions està estudiant la possibilitat de demanar una modificació de la norma restrictiva. Si és així, potser és el moment indicat perquè els internautes facin sentir la seva veu i reclamin el dret a l'accés a la informació sense haver de passar per caixa de les grans operadores.