TW
0

No, no parlaré d'aquesta afició que de repent ens ha entrat als que tenim més de quaranta anys, i de cinquanta, i de seixanta. Tampoc no em referiré a un DJ de moda. Parlaré d'un invent de fa cinc anys. Fa cinc anys! Se'n recorden? Segur que no. I això que l'invent havia de ser la salvació de la classe treballadora, la porta de l'accés universal a la vivenda digna. SPA eren (i deuen ser encara) les sigles de la "Sociedad Pública de Alquileres". Aquells dies vam rebre una campanya de publicitat de primer nivell per anunciar la creació d'aquesta societat (empresa pública) que tindria com a objectiu la intervenció pública en el mercat de la vivenda.

La idea era que l'SPA contractaria amb els propietaris vivendes que després llogaria a un preu inferior al del mercat per donar resposta a una demanda que no pot fer front als preus actuals. Els propietaris veurien baixar els rendiments dels seus lloguers, però guanyarien amb la seguretat que avalaria l'Administració. El propòsit era que, en quatre anys, ja n'han passat cinc, aquesta SPA pogués gestionar 25.000 habitatges arreu d'Espanya. Naturalment, la idea es va veure positivament.

El dret constitucional de l'accés a una vivenda digna és encara una assignatura sense aprovar després de tants anys. La comparació entre la quantitat de cases i pisos que es construeixen (mols destinats a la inversió i a l'especulació amb el capital) i la contínua persistència d'una demanda no satisfeta dóna com a resultat la fotografia d'un sistema que falla. Cinc anys han passat i no n'he sentit parlar mai més, de l'SPA. Potser hagi complert amb escreix els seus objectius, ja saben que quan una cosa funciona bé no sol ser notícia, per tant, el silenci sol ser informació fidedigna de què va bé. Però m'estranya. M'estranya que en aquesta política, feta a cops de propaganda, no es fes una campanya com la de presentació per a recordar-nos que s'havien aconseguit els objectius.

M'estranya que na Gràcia Muñoz, i si l'ha feta que em perdoni, no hagi fet ja una roda de premsa per dir que són ja més de 25.000 els habitatges que actualment gestiona l'SPA. També és cert que m'estranya que Joan Carles Grau no hagi fet una roda de premsa en sentit contrari. A veure si algú respon a la següent pregunta: quants habitatges gestiona avui, a 17 de març de 2010, l'SPA? I quantes en gestiona, a Menorca? M'agradaria que el servei s'hagués consolidat. I, si no és així, m'agradaria saber perquè?