TW
0

Avui es compleixen 79 anys de la proclamació de la Segona República Espanyola. Potser per celebrar-ho, els poders fàctics que encara sobreviuen en l'Espanya democràtica porten al jutge Baltasar Garzón al banc dels acusats. El motiu, la prevaricació que hauria comès en la seva investigació, avortada per aquests mateixos poders, dels crims del feixisme, durant la guerra i en la llarga postguerra. Entre els objectius del jutge hi havia el de localitzar els cossos dels cent mil desapareguts que encara hi ha. La involució que s'està produint és clara, el cas vergonyós del processament de Garzón només n'és un detall, i el descrèdit moral de la Justícia avança a bots de gegant i només pot acabar en una crisi generalitzada del sistema que obligui a la última reforma pendent de la democràcia.

L'episodi Garzón posa de manifest també l'envalentonament de determinats sectors, un fet que hem de veure com a conseqüència directa del resultat final de la denominada popularment Llei de la memòria històrica. Veure com aquests dies, els familiars i determinades associacions i partits polítics han de demanar al Govern espanyol que anul·li el judici que condemnà al poeta Miguel Hernández, fa tanta vergonya com el de saber que un jutge just haurà d'asseure's al banquet dels acusats.

Possiblement, aquests esdeveniments tenen a veure també amb un revifament de l'esperit republicà democràtic a Espanya, principalment entre la gent jove. De cada dia són més els espais de reivindicació republicana, els grups d'estudi, els centres republicans, els ateneus, les associacions, les publicacions, les assemblees republicanes en xarxa, els actes que s'organitzen, les manifestacions republicanes. El pacte de la transició política, que segurament era justificat en aquell moment, va suposar el silenci de les idees republicanes. Durant molt de temps va ser un fet assumit que les coses de la república només eren matèria d'historiadors i de poetes.

Avui, 35 anys després d'aquell pacte, les idees republicanes emergeixen amb força i de cada cop som més les persones que aspirem a un sistema de govern republicà per al nostre país. Aquesta nit, a Maó, Esquerra de Menorca ha organitzat una conferència amb na Marga Ferrer, membre de l'Associació per a la Memòria Històrica de Madrid, una de les entitats que més treballa per a aquesta recuperació del passat democràtic.