TW
0

No tots els pobles poden ufanar-se de saber el dia que van ser creats. Alaior sí, fins i tot pot exhibir el document de creació, que ara podrà arribar a les cases de la vila mercè aquesta làmina que hem editat i que reprodueix el document del rei Jaume II amb una pintura de Marcel Villier. Ja fa tres anys que el ple de l'Ajuntament d'Alaior va aprovar una proposta d'Esquerra de Menorca per a instituir el dia 29 d'abril com la Diada de la Fundació d'Alaior.

Només en tres anys, aquesta celebració ja ha configurat un programa d'actes que es repeteixen i que comencen a donar color i forma a la idea. Començarem diumenge, 25 d'abril, amb la benvinguda a l'escultura del Llangardaix i la presentació de la restauració de la bandera d'en Barçola. El dia següent, un bon nombre d'alumnes d'ESO d'Alaior participaran en un nou Joc de Ciutat, una sèrie de proves que fomenten la descoberta de la ciutat i la seva història. El dimarts, dia 27 d'abril, el popular actor català Lluís Soler interpretarà fragments de l'obra "El comte Arnau", que ens trasllada a aquella època originària.

El dijous, 29 d'abril, tindrà lloc l'acte institucional, un ple extraordinari en el qual es convida a un alcalde de fora a parlar d'una qüestió d'interès municipal. El primer any vam tenir amb nosaltres a l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, del PSOE; l'any passat vam poder escoltar a l'alcalde de Marratxí, Josep Ramon Bauzà, del PP. Enguany està previst que vengui l'alcaldessa d'Alcañiz (Terol), Amor Pascual, d'Esquerra Unida. Està clar que la presència de batlles suposar situar el debat municipal actual en el punt d'interès. El programa continuarà el dissabte amb un taller de participació ciutadana sobre els usos futurs de l'actual Centre de Salut des Banyer, i es tancarà dissabte, 1 de maig, amb la celebració dels 10 anys de la Rondalla d'Alaior, un grup musical que, juntament amb el grup de ball, ha treballat per a conservar viva una part del folklore musical local. Amb tres anys no es pot dir que una celebració està arrelada, es pot dir això quan es conserva al pas de les diferents corporacions municipals i quan entra en el cor de la gent. Hem de fer feina perquè sigui així, perquè aquest record de la fundació sigui també el de la pertinència.