TW
0

La situació que vivim ve marcada per dues qüestions que consideram importants: una actualitat massa marcada per un ambient de corrupció que envolta la gestió de les primeres institucions del nostre país, i que està provocant un gran i greu desencís entre els ciutadans; i la necessitat de comptar amb un lideratge capaç de fer front a una situació econòmica de gran complexitat que viu Menorca en aquests moments.

Durant uns anys hem viscut dins una bombolla, per damunt de les nostres possibilitats, creant un sistema que ha acabat provocant una creixent especulació, basada en el consum desenfrenat del territori i, el més preocupant, amb una gestió política que massa vegades ha estat marcada per la corrupció, ben enfora de l'actitud de servei que hauria d'impregnar la gestió dels interessos dels ciutadans.

Aquests darrers dies s'està destapant els detalls d'un cas especialment preocupant: l'anomenat cas Gürtel, que embruta, dia a dia, més i més noms d'imputats sense que, fins aquest moment, ningú es digni tan sols de demanar públiques disculpes pel que s'està descobrint en una investigació que sembla que no ha de tenir fi.

Tampoc podem deixar de fer referència a la incapacitat reiterada del Tribunal Constitucional en relació a l'Estatut Català o la preocupació pel fet que els hereus del anys tenebrosos del franquisme s'estiguin erigint ara en suposats defensors de la justícia i la democràcia, fustigant aquells que han tingut la gosadia de promoure un tractament just a tots els represaliats per la dictadura que tant semblen enyorar alguns.

Com volem que els ciutadans confiïn en les Institucions polítiques o judicials?

Però no és necessari anar tan enfora. A les Illes Balears vivim un permanent i penós espectacle diari. Així, quan pensàvem que des d'aquells casos Túnel de Sóller o Bitel i Mapau s'hauria escarmentat, comprovam perplexos com anam de mal a pitjor. Així, han aparegut noms que han dut a la fama, trista fama, les nostres Illes, i especialment Mallorca. Rasputín, Turisme Jove, CDEIB, Palma Arena, Pla Territorial de Mallorca, Andratx, Maquillatge, Ibatur, i el darrer: Bomsai. Serà realment el darrer?

El més trist és que en tenim tants ja i que afecten tantes persones, que els ciutadans sembla que hagin esgotat la seva pròpia capacitat de sorprendre's davant tant i tant desgavell.

Així, hem arribat a una situació catastròfica, amb una Comunitat hipotecada, sense recursos econòmics que ens permetin fer front de manera solvent a una situació econòmica difícil, quan constatam com al llarg de tota una legislatura es van desviar milions i milions d'euros, que van anar a parar presumptament, és clar, a determinades butxaques particulars i altres quantitats no tant presumptament a pots de cola-cao.

Vol dir açò que tots els membres dels partits polítics que han protagonitzat aquests casos són corruptes? No, és prou evident que no, però els partits han d'actuar denunciant i rebutjant amb fermesa, quan apareguin casos com els que ja hem vist si volem recuperar la confiança dels ciutadans, si volem dignificar l'exercici de la política. És el nostre deure fer-ho, perquè la ciutadania està cada dia més desencisada, sense respecte ni confiança en qui han de ser els dirigents de les institucions que els representen.

És imprescindible dignificar i regenerar la vida política, dur-la al lloc que li correspon si no volem que els ciutadans acabin mostrant la seva decepció, el seu embafament deixant d'anar a votar. I això feriria els mateixos fonaments de la democràcia. El drama és que la crispació a què ha dut aquesta situació està creant un clima més propici a l'enfrontament que a la reflexió, a l'insult que a la confrontació d'idees. És per açò que cridam a la responsabilitat en l'actuació política, que sigui la confrontació de plantejaments de projectes i d'idees el que marqui les formes que han de regir les actuacions polítiques, a les institucions i a fora d'elles. No tot val en la política!

Però si pensam que és necessari regenerar, dignificar l'activitat política, és imprescindible també, i avui més que mai, fer front a la situació econòmica de la nostra illa. Ens preocupa que aquesta situació sigui excusa per apostar per un model econòmic que s'ha demostrat que no aporta benestar als ciutadans i que a més no és sostenible i que a més és un dels causants d'aquesta crisi econòmica que castiga amb especial força als sectors més dèbils de la societat.

Al PSM-Verds ens preocupa, en aquest sentit, que es pretengui modificar el PTI o que es vulgui copiar un model, unes formes de governar que no duen precisament benestar, ni econòmic ni social, ni cultural, grans infraestructures, massa vegades no dimensionades ni necessàries.

Des del PSM-Verds esteim convençuts de la necessitat de governs progressistes, compromesos amb un projecte polític per Menorca, sempre des de la imprescindible lleialtat i des del respecte a una pluralitat que és enriquidora per la seva diversitat. Un projecte que des del PSM-Verds volem veure consolidat dia a dia per poder fer front a nous reptes: Pla de carreteres, pla d'equipaments comercials, PIC, energies renovables, sociosanitari, s'Enclusa, Camí de cavalls, fibra òptica...

I si la protecció del territori i la defensa de la nostra llengua, des de la coherència, l'honestedat, la transparència i la defensa de l'interès general fa que se'ns atribueixi l'honor de ser els causants de tots els mals com s'intenta fer entendre massa vegades, ho volem ser, perquè no estem disposats a permetre que es destrossi Menorca pel benefici d'uns pocs, i menys des del xantatge.

Som conscients no obstant que perquè aquestes polítiques es duguin a terme s'ha de creure en el Consell Insular com a Govern de Menorca, i en aquest sentit és imprescindible comptar amb un govern fort, consolidat, capaç i disposat a encarar el futur, a liderar les sortides que ens permetin construir un futur millor pels menorquins i menorquines.

Hem de creure que "som govern" i hauríem de fer-ho des de l'acord de totes les forces polítiques. És per tant clau tenir una llei de Consells que clarifiqui d'una vegada el paper dels consells. No ens basta un estatut que així ho contempla si després no es materialitza.
És cert que aquesta legislatura haurà estat marcada per una situació molt difícil, però entenem que s'ha perdut una oportunitat per millorar, amb més garanties, la desastrosa situació heretada del govern anterior amb el nou sistema de finançament de l'Estat amb les comunitats autònomes. El sistema millora l'anterior, però no garanteix l'assoliment d'un greuge mantingut històricament amb la nostra comunitat posada de relleu amb la publicació de les balances fiscals per part del Ministeri d'Economia.

Entenem així mateix que aquesta millora, insuficient encara, ha de revertir també en el finançament dels Consells Insulars i no només pal·liar la situació desastrosa heretada d'una mala gestió del govern anterior a la comunitat autònoma. Actualment tenim una llei de finançament de consells insulars que ja s'hauria d'haver revisat fa uns anys i no s'ha fet. Per tant, defensarem que aquesta revisió contempli que la millora del finançament de la nostra comunitat reverteixi també en el finançament dels consells insulars i que aquests tinguin els recursos suficients per tirar endavant amb les competències de govern que el nou estatut els hi dóna com a pròpies.

Entenem que una mala gestió del govern anterior amb un increment desmesurat de l'endeutament en anys de bonança econòmica i una baixada dels ingressos provocada per la crisi econòmica són obstacles per articular una nova llei de finançament i per dotar dels suficients recursos les competències pròpies dels consells insulars previstes en el nou estatut. Així i tot, no volem que siguin l'excusa per no posar fil a l'agulla i fer dels consells insulars els vertaders governs de cada illa i configurar l'arquitectura institucional marcada en l'esmentat Estatut.

Avui és necessari més que mai apostar per el CIM com a govern de Menorca, per fer front a tota sa situació que estem patint, però és necessari regenerar, dignificar l'activitat política i açò només serà possible si tots ho fem des de la responsabilitat que tenim.
Açò és el gran pacte que necessiten els ciutadans.

_____

(*) Resum de la intervenció de la consellera en el debat de política general al Consell Insular de Menorca del passat dia 19 d'abril).