TW
0

Es Cau:
cultura i tradició

Entenem per cultura tota manifestació que surt de s'ànima des poble bé sigui en forma rallada o escrita o bé plasmada en formes musicals, artístiques o festives. Aquesta expressió de sa cultura és transmet de generació en generació i conforma sa tradició. Aixínes , idò, sa tradició és sa expressió cultural d'un col·lectiu determinat.Avui en dia moltes expressions culturals vénen donades per part s'Administració (no surten des poble) de forma interessada i necessiten de sa subvenció pública per mantenir-se. No són tradició.N' hi ha d'altres però que no necessiten subvencions per sobreviure perquè són autèntiques i estan arrelades dins s'ànima de sa gent. També hi ha persones que, sense sabreu, formen part d' aquella expressió cultural d'es poble perquè són part d' ell. Solen dir que es funerals són es balanç final d'un homo. En aquesta cerimònia és mostra es reconeixement social que aquella persona que ja ha partit, ha tingut en vida i s'estima que ha merescut. Ha estat es cas d'en Biel des Cau des Castell.Una autèntica gernació va anar dissabte passat a dir-li adéu. No hi vam veure polítics políticament correctes ni intel·lectuals "al dente", però sí hi havia lo millor, es poble.

Es Castell, terra de cama llibertària, pot estar orgullós que s'hagi pogut mantenir fins ara (i esperem que encara per molt més temps) un local tan autèntic com Es Cau. Ses parets de aquella cova guarden testimonis de passions humanes, desitjos amagats, molta discreció, molta "autenticidat", i pura "menorquinidat", ... que per molts menorquins formen part de sa seva pròpia memòria històrica.

Es Cau ha vingut representant una expressió popular de sa nostra música més autèntica i tradicional. Ha estat un mitjà de cultura festiva i popular. De tan menorquí que era no l'han subvencionat mai. No quadrava amb es postulats oficials, més bé era un local que es "desviava". Tampoc mai li han reconegut es seu valor.

Mentres s' administració està tan preocupada per coses nímies, mai ha tingut temps per fer-lis un homenatge per sa seva aportació i manteniment d' una tradició. Es cas de s'Ajuntament des Castell és un autèntic insult. Ja van fallar amb "El Salón" i ara han tornat a fallar amb en Biel i es Curro.

Només va ser Iniciativa Cívica Mahonesa (ICM), associació cultural que s'estima sa cultura i tradició mahonesa i menorquina, que va gosar organitzar un homenatge en reconeixement i respecte per sa seva labor en pro de sa cultura popular menorquina. (Per cert, en una prova de sa més baixa misèria, s'Ajuntament de Mahó va multar ICM per anunciar aquell acte que va resultar multitudinari, amb un "Teatro" que anava baix!).

En Biel mostrava amb orgull sa placa d' ICM que penja a n' Es Cau. Sempre recordarem sa interpretació a flor de pell de "Es Mahón" a s'acte celebrat a Sa Lliga de Mahó ara fa devers cinc anys. Molts van plorar d' emoció. També es recordaran es "duos" que feia amb sa seva germana na Maria, que posaven sa pell de gallina a més d'un.

Es Curro quedarà tot sol, però sempre estarà acompanyat por tots es que mos estimam Es Cau.

Juan José Gomila Félix
Maó