TW
0

Fa uns mesos vam posar en marxa la convocatòria de la primera edició del concurs de pintura Ciutat d'Alaior. Demà fosquet obrirem al públic l'exposició de les obres que s'hi ha presentat. El premi –únic- està dotat en 3.500 euros i surt de la partida del 1% cultural, la que es dedica a la protecció del patrimoni històric i foment de la creativitat. És un guardó important. Al final seran 69 obres les que concursaran. Es tracta d'una xifra que mai no s'havia vist abans, a Alaior. Per força que hem d'estar orgullosos. Alaior serà, per uns dies, centre de l'interès d'una bona part dels creadors menorquins. Durant aquests mesos, uns 60 artistes han fet feina per presentar-se a aquesta convocatòria. El premi ha servit per a estimular, per a fomentar, la creativitat. Quan vam llançar la convocatòria no estàvem segurs de la resposta.

Ja existeixen moltes cites en el calendari. Per altra part, la decisió que el fall sobre l'obra guanyadora no fos per un jurat sinó a través del vot popular, també ens omplia d'incerteses. La participació que hi ha hagut vol dir que potser que hagi estat un altre al·licient per a participar. Com que no s'ha fet mai abans, aquest any ens servirà d'experiència i segur que aprenim moltes coses. Per part de la gent, sembla que hi ha interès per a votar. Per part d'alguns creadors hi ha recança a l'hora de posar la seva obra a judici de la gent. Alguns dels comentaris que m'han arribat van en el sentit de pensar que el gruix del vot anirà per a obres clàssiques, figurativistes, amb poc risc per a la creació. Ja veurem. El que és realment important és que la gent participi, vengui a l'exposició, sigui un espectador actiu, es miri les obres exposades amb uns altres ulls perquè després les haurà de votar. És cert que un nombre tan gran de propostes (69) obliga a un esforç superior per part de l'espectador, són moltes propostes d'un sol cop, potser en pròximes edicions s'haurà de cercar una primera selecció abans de la votació final.

Ja veurem. He de confessar que la presentació de 69 obres, de gran format la majoria, ens ha obligat a modificar la idea inicial i, per a poder realitzar en bones condicions, haurem d'obrir la Casa de Cultura Sant Diego, una volta acabada la primera fase de la restauració i abans de començar la segona. Tot sigui pel bon funcionament d'aquesta primera edició del Ciutat d'Alaior de pintura.