TW
0

L'altre dia, Guillem López Casasnovas va publicar un interessant article sobre l'actual procés que viuen les caixes d'estalvis i jo no vaig entendre res. Tampoc no entenc massa el que està passant ara en relació a les aliances fredes que s'han creat. Entenc una mica més la proposta que ha fet Attac, i que Esquerra Unida ha portat com a iniciativa al Congrés dels Diputats: la nacionalització de les caixes d'estalvis. Ara, que s'està obligant a les caixes a imitar el funcionament de la banca privada, es posa una altra qüestió sobre la taula: la constitució d'una banca pública a partir de les caixes, que ja compleixen una certa funció social, que servesqui per fer arribar crèdit a les empreses i als ciutadans. Aquesta iniciativa xoca frontalment amb la que el Fons Monetari Internacional ha fet arribar al Govern espanyol: la privatització de les caixes d'estalvi que ara, encara que funcionen sota criteris de mercat, destinen un percentatge important dels seus beneficis a obra social.

La proposta d'Attac contempla la creació d'una Confederació Estatal de Bancs Públics que neixi de les actuals caixes, que sigui de propietat mixta, amb una part de l'Estat i una altra part d'institucions privades amb vocació de servei públic, impositors i clients. Aquesta banca hauria de funcionar sota els principis de funcionament i inversió de la denominada "banca ètica", renunciant a l'afany de lucre i donant atenció preferent als sectors socials amb majors necessitats. A més, també proposen que aquesta banca pública abandonés a mig termini el sistema de la reserva fraccionària (dret a deixar diners dels seus clients), i cerqués altres sistemes de finançament menys inestables que no es basin en la creació de valors inexistents.

La crisi econòmica te de bo que tothom s'ha de moure i ha d'expressar què vol. Així queden clares les postures de les diferents opcions polítiques. Segurament, el Govern del PSOE dirà que aquesta proposta és impossible de realitzar, que el sistema està massa consolidat com per crear una distorsió en el funcionament. Naturalment, la creació d'una banca pública és possible, fins i tot, des d'un punt de vista d'esquerres, és necessària ara més que mai.