TW
0

Demà, dimarts, iniciarem a la terrassa de la biblioteca pública d'Alaior, un nou cicle estival de cinema. Ja fa cinc anys que l'organitzem, des d'Esquerra de Menorca-Iniciativa per Alaior, tots els dimarts de juliol. El cinema és un punt de trobada per conèixer i compartir, i amb aquesta intencionalitat ho fem. Enguany, les quatre pel·lícules que composen la sèrie fan referència a quatre revolucions que han marcat la història del món occidental. Són, per ordre cronològic, la francesa, la mexicana, la soviètica i la cubana.

Jean Renoir filmà La Marsellesa l'any 1937, fa més de setanta anys, quan a Espanya ja havia esclatat la guerra civil, quan el nazisme creia a Alemanya i, a França, governava el Front Popular en una situació molt semblant a l'espanyola d'abans de juliol de 1936. Aquesta Marsellesa va ser una encàrrec del Govern d'esquerres al mestre Jean Renoir per fer propaganda del patriotisme i del poble francès aixecat contra la tirania. No debades, els actors de la pel·lícula eren tots militants del sindicat CGT. No debades, la pel·lícula presenta la revolució des de la perspectiva de les capes més desfavorides i defensa el concepte "nació" com un concepte d'alliberament. ¡Viva Zapata! És una pel·lícula de 1952, on es conta la vida del líder revolucionari Emiliano Zapata a partir del llibre de l'escriptor nord-americà John Steinbeck. El guió té un objectiu clar: mostrar un personatge que lluita per canviar el seu entorn immobilista, explotador i corrupte, en la recerca d'una societat utòpica. ¡Viva Zapata! Va ser dirigida per l'excomunista Elia Kazan, uns anys abans de participar en la caça de bruixes conta els seus antics camarades, un fet que ja el marcà per sempre. Warren Beaty filmà Rojos el 1981 (trenta anys ja fa!), basada en la vida del periodista nord-americà John Reed, autor dels llibres Mèxic insurgent i Deu dies que van fer tremolar el món, sobre el que es basa la ficció de la pel·lícula, en la que es narra, des del punt de vista d'un periodista occidental, els deu dies que van canviar la història del món durant tot el segle XX. La darrera projecció serà la de Che, guerrilla, la segona part de la història filmada de Che Guevara (una més!). Es tracta del biopic filmat per Steven Soderbergh el 2008, amb el protagonisme de Benicio del Toro, i creat sobre els mateixos diaris del líder guerriller.
En conjunt, el cicle vol ser una mirada sobre quatre dels episodis revolucionaris que més transcendència han tingut en el nostre món.