Mapa vigent de la Síquia Reial. Llegenda: la Síquia en traçat gruixat, el Camí Reial en línia discontínua, les finques beneficiàries de la Síquia en majúscules - ELABORACIÓ: XAVI GOMILA / ZACA

TW
0

El condomini de les aigües de Sta. Catalina -que comprèn el naixement de la font i la Síquia Reial-, com a mancomunitat d'interessos, exigeix una administració comú que ha estat encomanada des de la més remota antiguitat a Juntes elegides pels interessats, ja sigui com a Sindicats o amb altres denominacions.

Per temps, la font va pertànyer al Reial Patrimoni i posteriorment a l'Estat, però el domini l'útil era a favor dels usuaris. Els actuals beneficiaris es consideren titulars de ple dret per redempció o prescripció, ja que [l'any 1956] "fa més de trenta anys que no abonen les pensions a l'Estat". No es tracta d'un dret personal, sinó d'una titularitat "ob rem": lligada a la propietat d'una finca beneficiària de la Síquia, i compartida de manera horitzontal amb els altres propietaris.

Copropietaris

L'any 1956 es constituí formalment l'Associació de Copropietaris de la Font de Santa Catalina, per l'aprofitament de les seves aigües, ús adequat, realització d'obres de reparació i conservació de la Síquia, evitar litigis entre els copropietaris i defensa dels seus drets.

La junta general elegeix el president i dos assessors, així com tres jurats, que podran coincidir amb els anteriors. Són elegibles els propietaris, el pare (o en el seu defecte la mare) amb pàtria potestat, el cònjuge, ascendents, descendents o germans. Els Jurats només podran ser homes. L'edat serà motiu d'excusa a partir dels seixanta anys. El president i els administradors nomenen dos zeladors o batles d'aigües, un de la part alta i un de la part baixa, entre els pagesos, amb funcions de vigilància i denúncia davant els administradors.

Als estatuts s'especifica que els regants computaran en obligacions i drets en proporció a les hores de rec, contribuint en la mateixa mesura a les despeses de reparació i conservació de la Síquia. Els beneficiaris de les caigudes pagaran les obres necessàries per aprofitar-les i mantenir-les, però queden exempts de contribuir a la conservació general.

S'ha de procurar que la Síquia dugui una rasant uniforme i sense bassades aprofitables per unes finques en perjudici d'altres. Les passadores i ponts que travessen els camins no poden tenir obstacles per pedres que arrossega la corrent. El president pot resoldre la procedència d'obres extraordinàries sol·licitades per un usuari i manar fer les reparacions a escarada o jornal, pels mateixos zeladors o altres operaris. Les obres de conservació i neteja de la Síquia han d'estar acabades el 30 d'abril, però es pot fer un altre recorregut més endavant.

Els pagesos hauran d'eixermar la Síquia, que així restarà descoberta per fiscalitzar-la millor i evitar pèrdues d'aigua per trencs durant l'estiu. Durant les hores de rec, podran elevar el nivell de l'aigua col·locant una comporta, que serà treta en finalitzar el torn, quedant el remel a favor de l'usuari següent i dels titulars de les caigudes. A efectes fiscals, es van valorar les aigües en cent pessetes cada hora i cinc-centes tots els escorrentins.

Faltes

Els estatuts de l'Associació de Copropietaris enumeren un seguit de comportaments que es consideraran faltes, com causar danys als caixers o marges de la Síquia; embrutar, obstruir o deteriorar el llit; provocar que l'aigua es perdi o es desviï; agafar aigua sense seguir la norma; no treure la comporta després de regar, causant que arribi menys aigua als llocs del curs inferior; agafar aigua més temps del que correspon o per altres mitjans; no tancar del tot la seva presa d'aigua en acabar de regar; fer cales al seu lloc que disminueixin l'aigua de la font. Només en cas d'incendi es podran agafar aigües fora hores.

El Jurat de recs corregirà les faltes denunciades pels perjudicats o els batles d'aigües, imposant als infractors l'obligació de reposar les obres, indemnitzar pels danys i una multa que no pot excedir el límit de les faltes al Codi Penal. Si les faltes són delictives, criminals o comeses per persones alienes es denunciaran al tribunal competent.

Distribució horaria

La concessió de la totalitat de les 168 hores setmanals per a la utilització dels cabdals de la Síquia Reial es fa en funció dels drets adquirits històricament. Encara que figuri a nom dels propietaris de les finques, és un dret lligat a la propietat de les mateixes. Algunes finques disposen de més d'un torn setmanal i no sempre segueix una línia de continuïtat del traçat.

Relació de llocs (alguns amb les corresponents a propietats absorbides), propietaris i horaris els anys cinquanta del segle XX, segons la inscripció de 1911, i teòricament vigents a dia d'avui:

Na Vermella, Àngela de Sintas i Moll: 10 h. de dilluns a 1 de dimarts.
N'Aiguardent, Joan Bustamante Seguí: dimarts de 13 a 15 h.
Nurella, Antoni Roca Bofill: dimarts de 3 a 5 de la nit.
Santa Maria Magdalena, Maria del Carme Pons Prats: dimarts de 5 a 11 h.
Molinet de Dalt, Federico Moysi Seuret: dimarts d'11 a 18 hores.
Hort de Son Tudurí, Maria del Carme Pons Prats: dimarts de 18 a 23 h.
Sant Carles, Federico Moysi Seuret: dimarts de 23 h. a 6 del dimecres.
S'Hort Nou, Pedro Montañés Villalonga: dimecres de 6 a 13 h.
Santa Marianna, Maria del Socorro Moysi Alonso: dimecres de 13 a 17 h.
Sa Muntanyeta, Federico Moysi Seuret: dimecres de 17 a 19 h.
Es Banyul, Francesc Vidal i Sintas: dimecres a 19 h. fins dijous a 17 h.
Estància des Banyul, Mercè Bustamante Seguí: dijous de 17 a 19 h.
Na Vermella, Àngela de Sintas i Moll: dijous a 19 h. a les 2 de divendres.
N'aiguardent, Joan Bustamante Seguí: divendres de 2 a 8 h.
Nurella, Antoni Roca Bofill: divendres de 8 a 13 h.
Santa Maria Magdalena, Maria del Carme Pons Prats: divendres de 13 a 16 h.
Sant Carles, Federico Moysi Seuret: divendres de 16 a 21 h.
Sa Mola, Mariana de Febrer i Cheli: divendres a 21 h. a 5 h. de dissabte.
Tres Jurats, Rafel de Febrer i Llopis: dissabte de 5 a 9 h.
Sant Miquel (Molinet de Baix), Antònia Rotger Orfila: dissabte de 9 a 13 h.
Molinet de Dalt, Federico Moysi Seuret: dissabte de 13 a 16 h.
Sant Miquel (Estància de na Segó), Àgueda Rotger Orfila: dissabte de 16 a 18 h.
Sa Muntanyeta (Hort Gimier), Federico Moysi Seuret: dissabte de 18 a 20 h.
Estància des Banyul, Mercè Bustamante Seguí: dissabte a 20 h. a diumenge 8 h.
Santa Marianna, Maria del Socorro Moysi Alonso: diumenge de 8 a 15 h.
Sa Muntanyeta (Hort Gimier), Federico Moysi Seuret: diumenge de 15 a 17 h.
Ses Penyes, hereus de Joan Mesa Vinent: diumenge de 17 a 21'30 h.
Sa Cova de Baix, Anna i Maria del Corral Olivar: diumenge 21'30 h. a dilluns a 2 h.
Sa Boval Nova, Ma del Pilar de Vidal Moysi: diumenge de 2 h. a dilluns a 10 h.

Caigudes

Els escorrentins o caigudes són les aigües sobrants de la font de Santa Catalina que no s'utilitzen o es "perden" entre un i altre usuari, que no sempre són consecutius, i que discorren per la Síquia.

Aquestes caigudes pertanyen a sa Boval Nova, i cap regant pot interrompre el seu curs, fora de les hores que li corresponen segons la relació anterior.

L'única excepció a aquesta norma correspon d'una banda a Santa Maria Magdalena i Hort del Sr. Tudurí i de l'altra a n'Aiguardent, que poden disposar dels escorrentins de la Síquia de les 23 h. del dimarts a les 6 h. del dimecres i de les 21 h. del dimecres a les 19 h. del dijous.