TW
0

Divendres passat ens vam despertar amb un fred siberià. No hi estàvem acostumats, després de les llargues seques de gener. Per fortuna, en el dia tenim prou roba per a protegir-nos de les baixes temperatures quan sortim al carrer. Em vaig enrevoltar la bufanda pel coll i em vaig calar la gorra de Desigual pel cap. Ja ho saben, Desigual és una marca espanyola que s'ha expandit al món. Ja... Em vaig fixar que la gorra estava fabricada a Xina i distribuïda des de Xèquia. Quasi res. Fa dues setmanes van venir els xinesos a Espanya, ara són per Estats Units. Xina és un país comunista, amb un sistema econòmic públic. Van venir i es van comprometre a comprar el 20% del deute públic espanyol. I segons sembla, la seva injecció econòmica ha estat un factor d'optimisme per superar la crisi. Vist des de lluny, diríem que els xinesos venen a comprar el sistema capitalista occidental, no sé encara amb quines intencions, tal vegada per deixar-lo caure quan sigui l'hora. Què troben?

Els xinesos, després d'esfondrar moltes indústries tradicionals occidentals amb uns preus de producció basats en la mà d'obra barata i un sistema planificat, ara venen per a comprar deute públic, entrar a les empreses locals, i expandir-se arreu del món. És clar que, aquests dies no hem sentit parlar de la falta de drets humans a Xina. ¿Quina importància tenen els drets humans, quan parlem de milions i milions d'euros?.

Des del món capitalista ens esforcem a presentar Xina com una mala còpia del capitalisme. Aquesta Xina emergent, amb dinamisme econòmic, en constant expansió, no pot ser mai un model socialista, ha de ser un model capitalista. Diuen que és capitalista, però acaba d'aprovar un Pla Quinquennal de planificació econòmica des de l'Estat (és això el model capitalista?) a partir dels mitjans de producció públics i estatals. Si Xina pot expandir-se també és perquè acumula unes grans plusvàlues a partir de l'organització pública de l'economia. Possiblement, d'aquí a uns anys ja haurem superat una nova crisi del sistema capitalista, però el mapa econòmic del món haurà canviat.