TW
0

En turisme, com en tantes altres activitats, trobar la manera de singularitzar-se és un dels secrets de l'èxit. Algunes destinacions turístiques són avui famoses per les orgies sexuals que s'organitzen a les seves discoteques. I pels bars musicals que "alegren" les platges a tothora.

D'altres destinacions han optat per la cervesa i l'alcohol en general, i són milers els joves europeus que s'hi desplacen, disposats a accedir a la borratxera de la seva vida. N'hi ha qualcun que acaba la festa pensant que l'habitació on hauria de dormir és el trampolí per tirar-se a la piscina, i se la pega. Però aquest desenllaç només és ocasional.

Emprar aquesta casta d'esca per fer funcionar el negoci turístic sembla que hauria d'estar mal vist per la societat. Perquè és amoral i perquè exerceix una influència nefasta en la joventut pròpia, que acaba pensant que el món real és allò en què s'ha convertit el seu desgraciat poble. I que se sol acabar incorporant a la gresca.

Açò sí, sovint després d'una llarga jornada de treball a preu de merda que els solen oferir les empreses del sector. "És que, si volem que venguin turistes, hem d'oferir preus molt ajustats", es justifiquen els empresaris.

La qüestió és ser singular i saber trobar un filó turístic encara sense explotar. Perquè no tothom té a ca seva el patrimoni artístic de Florència, l'atractiu natural de les illes del Pacífic o la seducció de París.

I si no et singularitzes o t'especialitzes, estàs condemnat a formar part de la borregada i patir les oscil·lacions del sector. "Ara en vénen perquè allà hi ha guerra, ara no perquè allà fan una oferta".

I en aquest context, les illes no ho tenen més fàcil que els altres. Per més que els habitants del continent les contemplin amb aquesta cara de beneit amb què les solen contemplar... i que els illencs es pensin que són el llombrígol del món. N'hi ha tantes que és mal de fer omplir-les totes de turistes, ara que ja no volen viure d'una altra cosa. Més de cent illes aprofitables només al Mediterrani...

... I uns quants milers a tot el món. Per açò té mèrit que algunes illes aconsegueixin destacar. I Menorca ja va demostrar que la tenia, aquesta capacitat, amb la declaració de Reserva de la Biosfera. I ho aconseguiria encara més si arribàs a ser Patrimoni de la Humanitat per la seva arqueologia, seguint el camí que va iniciar l'anterior govern.

Però el que és sorprenent, xocant i galdós, és que hagi estat designada per ser seu mundial de les Reserves de la Biosfera i que el nou govern a dia d'avui (dilluns) s'ho estigui mirant encara amb aquest posat de desganats. Com si aconseguir que Menorca sigui un referent mundial, i en un àmbit prestigiós, fos una cosa insignificant i sense interès. I que no es mereix un brindis i un reconeixement públic a l'anterior govern.

Potser alguna gent s'estimaria més que l'illa fos popular per les orgies sexual i les borratxeres col·lectives, que combinades amb els escàndols medioambientals, han donat molts d'èxits i molta corrupció a altres illes...

Clar que una elecció com aquesta seria mala de compartir amb la seu mundial de les Reserves de la Biosfera.