TW
0

Només té trenta anys, però ja és una de les estrelles de la música clàssica actual. El violoncel·lista francès Gautier Capuçon actua aquest dijous al Teatre Principal en el sisè concert del Festival de Música de Maó agafant el relleu de la mítica Natalia Gutman, que protagonitzà l'últim recital de violoncel del Festival maonès l'any 2007.

Sempre és una satisfacció per al nostre Festival poder presentar a Menorca intèrprets que són referent actual de la música a nivell mundial. Aquest és el cas de Gautier Capuçon, que encapçala una increïble generació de joves violoncel·listes on també hi trobem Han-Na Chang, Daniel Müller-Schott, Sol Gabetta, Jean Guihen Queyras, Christian Poltéra, Alban Gerhardt o Marie-Elisabeth Hecker. Tots ells discuteixen ja la jerarquia cel·lística d'intèrprets més veterans com Truls Mork, Yo-Yo Ma, Mischa Maisky, Steven Isserlis, Heinrich Schiff i Natalia Gutman, hereus directes del mestratge dels mítics Rostropovich, Du Pré, Tortelier, Fournier, Casals i Cassadó.

Gautier Capuçon es guanyà un nom a l'elit de la música clàssica l'any 2004 quan rebé els prestigiosos premis Echo Klassik i el Borletti Buitoni Trust, tres anys després d'haver estat nomenat "New Talent of the Year" per la revista "Victorires de la Musique". Des de llavors, la seva fulgurant carrera l'ha fet actuar als principals escenaris del planeta i com a solista amb les millors orquestres del món, incloses la Filharmònica de Berlín amb Dudamel o la London Symphony amb Gergiev.

Gautier té un germà violinista, Renaud, tan famós com ell, amb qui actua sovint i que durant anys van fer trio amb la gran pianista Martha Argerich. Junts van interpretar l'any 2009 el "Triple Concert" de Beethoven al Festival de Salzburg, enregistrat en un DVD de gran èxit. Enguany Gautier, amb la divina pianista veneçolana Gabriella Montero, ha presentat en gira el seu disc conjunt titulat Rhapsody.

Gautier Capuçon, que toca un violoncel Matteo Goffriler del 170, actua contínuament amb e1s millors artistes del planeta, com Angelich, Barenboim, Bashmet, Mullova, Caussé, Kavakos, Kirschlager, les germanes Labèque, Repin, Thibaudet, Vengerov o els Quartets Ebene i Ysaye, i ha enregistrat per EMI i ara ho fa en exclusiva per Virgin Classics. A Maó actuarà amb el pianista i compositor Jeróme Ducros i interpretaran obres de Beethoven, Brahms, Chausson i Grieg, un programa romàntic on podrem gaudir de tot el seu talent interpretatiu i la seva fantàstica sonoritat.

Amb aquest concert, el Festival de Maó 2011 encara les seves dues darreres setmanes. Unes setmanes que estan sent realment difícils per a la organització degut al retràs en el pagament de les subvencions concedides per les administracions públiques i amb la terrible incertesa de què passarà amb el programa "Menorca tot l'Any" d'enguany, ajuda amb la que JJMM de Maó comptava no només per aquest Festival sinó també per fer realitat els concert de tardor i de fi d'any ja programats de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca, amb estrena inclosa d'una obra sobre temes menorquins del compositor Joan Albert Amargós. Mentre Festival i OCIM pengen d'un fil, esperant notícies a la sala d'espera de la UVI on estan ingressats els estaments públics, l'assistència del públic als darrers concerts del Festival esdevé, a part de l'oportunitat de gaudir de grans concerts, una alenada d'oxigen per a que el Festival segueixi respirant i sonant.