TW
0

Petitó meu, ahir migdia els teus oncles havien d'anar a dinar a un restaurant al centre de Ciutadella. Estava tot planejat, era una sortida en família, divertida, que a més era fruit d'un cop de sort. Però els seus plans van canviar de cop quan van arribar al restaurant i van veure que no hi havia electricitat. Em demanes què és l'electricitat? Uf, petitó! El teu oncle Edu segur que t'ho explicaria millor, però és una cosa que permet que funcionin molts aparells i que ens fa la vida més fàcil sempre que no ens la complica. Gràcies a l'electricitat podem tenir llum, podem cuinar, encendre l'ordinador o pagar amb targeta a molts comerços. Avui en dia, criatureta, necessitam l'electricitat per quasi tot. I ja veus, com que ahir no hi havia llum, els teus oncles no van poder dinar al restaurant!

Què te vull dir amb açò? Primer, que no fiquis els dits als endolls. A casa els tenim protegits, sí, però has d'anar alerta! Segon, que haurem de començar a valorar l'electricitat. Com que la tenim quasi sempre, només la trobam a faltar quan no hi és, i llavors ens donam compte de la dependència que tenim d'aquesta coseta misteriosa que viatja a través de cables i que només recordam quan falla o quan pagam la factura cada mes proferint insults amb la boca petita pel preu que ens fan pagar.

L'electricitat, petitó meu, no és màgica. Avui dia, gran part d'ella s'aconsegueix cremant petroli. Uf, si ara t'he d'explicar què és el petroli no acabaríem avui! És una cosa que hi ha baix la terra, que algun dia s'acabarà, que és un dels grans negocis d'aquest món i que quan es crema, genera uns gasos que perjudiquen el planeta. Hi ha altres maneres d'aconseguir electricitat, més netes, però avui en dia encara no estan massa esteses. Tant de bo quan tu siguis gros i hagis de pagar la teva factura de la llum, els teus doblers vagin més a energies netes que no a petroli. M'agradaria, però no som massa optimista, la veritat. Hi ha massa interessos i massa doblers en joc.

Petitó, una altra cosa que has de saber és que l'electricitat no es regala, i per tant, n'hem de consumir la justa i necessària, no més. Apaga els llums quan no facis falta, no posis la calefacció massa alta, no deixis l'ordinador engegat quan no l'empris... Ja t'ho aniré repetint a mesura que cresquis. Pensaràs que som un cansat, però ja m'entendràs, ja, quan de major, t'arribi la teva primera factura. Llavors diràs allò de "Quanta raó tenia el pare!", i de rebot, ajudaràs a conservar aquesta natura que a vegades tant poc apreciam.