TW
0

Joventuts Musicals de Maó anuncia la suspensió del tradicional Concert de Cap d'Any de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM) que estava previst celebrar el proper 30 de desembre al Teatre Principal de Maó.

Aquest concert nadalenc, que l'OCIM venia oferint de forma ininterrompuda des de l'any 2004, comptava enguany amb la col·laboració de la Capella Davídica de la Catedral de Menorca per a la interpretació de l'estrena de l'obra simfònico-coral "Cants de Nura" del compositor català Joan Albert Amargós, basada en temes populars menorquins. El propi compositor era l'encarregat de dirigir l'obra, que comptava també amb la participació del baríton Lluís Sintes. El programa del concert incloïa la interpretació de la cèlebre "Fantasia Coral" de Beethoven.

Joventuts Musicals de Maó i de Ciutadella, entitats sense ànim de lucre, que gestionen conjuntament l'orquestra professional menorquina, s'han vist obligats a suspendre aquest concert per la delicada situació econòmica en què es troben, si bé la seva ferma voluntat és ajornar la producció fins a l'estiu del 2012, on confien tenir els recursos econòmics per poder-la oferir, fins i tot en el cas de no poder celebrar els Festivals d'estiu de les respectives ciutats.

En el cas de Joventuts Musicals de Maó, la situació de col·lapse s'ha produït pel fet de no haver rebut encara la major part de les subvencions concedides per l'administració pública per aquest any 2011, subvencions amb les que comptava quan va programar les activitats per aquest any, especialment el Festival de Música (que ja va retallar el seu pressupost en més d'un 15% respecte l'any passat) i la Temporada de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca, que en els darrers anys ha vist com s'han anat reduint el seu número de concerts anuals. S'hi suma el fet que el Govern Balear encara no ha abonat el concert que encarregà a l'OCIM per la Diada de les Illes Balears del passat 1 de març. A més, el programa "Menorca Tot l'Any" de la Conselleria de Turisme, a dia d'avui, encara no ha resolt les subvencions que donarà per les activitats realitzades aquest 2011 que està ja a punt d'acabar, i que era un dels principals estalons de finançament que tenia l'Orquestra.

L'important deute que té en aquest moment Joventuts Musicals amb bona part dels músics que han participat al passat Festival de Música de Maó i també amb els propis músics de l'OCIM, ha estat determinant per l'entitat maonesa per ajornar aquest concert i suspendre les seves activitats fins que hagi pogut fer front al pagament dels seus compromisos. La fase següent serà intentar saber el més aviat possible el grau d'estaló econòmic que les seves activitats tindran per l'any 2012 per poder començar a treballar en la seva planificació, adaptant-se òbviament a les retallades lògiques de l'època de crisi en que vivim. Però el risc de que aquesta informació no es tingui amb la antelació suficient, posa en greu risc la celebració tant del Festival de Música com de la Temporada de l'OCIM, que necessiten un temps de planificació realment important per poder-los fer viables i també sostenibles.

Al Festival de Maó, que els darrers anys ha portat a grans figures i agrupacions internacionals de la música clàssica, solem planificar el cartell d'artistes amb un any d'antelació. Així ho havíem fet també per a l'any 2012, però ara ja estem anul·lant bona part de les reserves d'artistes que teníem fetes, a l'espera de saber si en podrem mantenir alguna. En el cas de l'OCIM, el fet de no poder programar amb antelació, a més d'impedir la continuïtat que qualsevol orquestra necessita per mantenir el seu nivell de qualitat, fa inviable el poder contractar un director artístic que ens ajudi a dissenyar un programa de concerts amb més coherència, varietat i interès artístic, i dificulta i encareix la realització de cada producció, ja que es tracta d'una orquestra de músics professionals on, si bé la majoria són menorquins, molts d'ells no viuen a l'illa i poden no estar disponibles si no se'ls pot avisar amb prou temps.

De moment, només podem agrair l'esforç que ens consta que fan les administracions públiques per intentar arreglar aquesta situació, disculpar-nos davant el públic per la trista suspensió d'aquest concert de Cap d'any i confiar que el proper any, malgrat les retallades, puguem oferir aquesta gran obra de Joan Albert Amargós al públic menorquí, que tinguem l'opció de seguir planificant concerts encara que siguin menys nombrosos o més modestos, i sobretot, que puguem pagar als músics professionals que els realitzen dins d'uns terminis de correcció i normalitat.