TW
0

Tampoc jo comprenc del tot l'objecte de l'article d'en Josep Mª Quintana sobre el Decret-Llei 2/2012 (DL) publicat el diumenge passat.

Me sorprèn llegir model, model i més model. Model econòmic?, model de creixement?, model territorial?

D'on dedueix que aquest DL fixa un "nou model de creixement"? o que en ell la sostenibilitat i la seguretat jurídica resten subordinats al creixement econòmic? i per què es demana si tornarem a la "balearització" o "valencianització" segons "l'ús que faran els ajuntaments", mancats de liquiditat i objecte de grans temptacions"?

No feia falta dir que "no pretén explicar tot el DL". Que no el vol explicar, el DL, és evident. O, potser, el que ha pretès únicament sigui construir dubtes i recels sobre el decret? Si és així tampoc el comprenc.

Vegem els principals continguts del DL i que a mi, certament, em satisfan:

1.- La concreció dels conceptes legals: "sòl urbà", "serveis urbanístics bàsics", "sòl urbanitzable" i "solar".

2.- Poder reconèixer i ordenar assentaments d'habitatges residencials existents en el medi rural sempre que no es tracti d'actuacions iniciades amb posterioritat a la classificació com a sòl rústic protegit.

3.- La facultat de poder modular mitjançant el planejament i de forma justificada els deures derivats de la transformació urbanística i de la reserva per construir habitatges sotmesos a règims de protecció pública.

4.- Que es puguin realitzar les modificacions puntuals del planejament general sense haver-se adaptat als plans territorials, permetent millorar aspectes urgents i concrets del planejament sense haver de passar els llargs terminis que suposen les adaptacions.

5.- El nou procediment breu per poder modificar polígons i unitats d'actuació –fins i tot discontínues- o, fitxar o substituir el sistema de gestió urbanística.

6.- Que la Llei de Disciplina Urbanística 10/1990 incorpori estímuls per a la restitució de la legalitat.

7.- La nova regulació de la prestació compensatòria per usos i aprofitaments excepcionals en el sòl rural, norma prevista des de 1997 i aplicada a pocs municipis.

8.- La necessària distinció entre preexistents i noves implantacions en l' aplicació del règim jurídic per a usos esdevinguts prohibits i un pas important per millorar la seguretat jurídica de les actuacions en el patrimoni immoble en sòl rural existent a la promulgació del PTI

9.- Incorporar el concepte de "desenvolupament rural", àmpliament estès en la legislació i les iniciatives de la UE, per a la declaració d'Interès General ja que millora les possibilitats de contribuir a la sostenibilitat econòmica de les activitats agràries, a la conservació del patrimoni natural, a satisfer les prestacions per a usos no vinculats a explotació primària o a poder disposar de equipaments públics.

10- Les modificacions de la Llei d'Avaluacions d'Impacte Ambiental per subjectar l'activitat de l'administració als terminis legals i que en cas d'incompliment no en resultin perjudicis per als administrats.

És ben evident que aquest DL no té, per si mateix, continguts de planificació. Actualitza i precisa conceptes, atorga facultats i més opcions i possibilitats als ajuntaments (com per exemple incorporar al seu planejament determinades construccions existents en el sòl rural) i aporta millores en alguns procediments i a la gestió del planejament, habilita, en fi, instruments necessaris per contribuir al manteniment de l'activitat productiva i al desenvolupament econòmic. D'aquí a pretendre fixar, com és diu, un model de creixement hi ha un abisme.

El divendres passat al matí al Consell Insular gairebé un centenar de persones (tècnics i juristes de les nostres administracions i facultatius privats) van analitzar amb el director general d'OT el contingut del DL. Ara resta, abans de la tramitació parlamentària, les consultes a cada ajuntament. Sens dubte d'aquests treballs surten aportacions que permetran millorar la norma.

Per això a tots quants contribueixen amb qualsevol aportació útil a disposar de una planificació i normativa territorial i urbanística que millor pugui servir a la majoria dels menorquins actuals i futurs, moltes gràcies