TW
0

Cavall Verd era el nom d'una llibreria emblemàtica de Palma, fundada per Rafael Jaume el 1976, dedicada exclusivament a la poesia. Un any després de la mort del poeta, el 1984, la delegació a les Illes de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) instituïa, a la seva memòria, els premis que prendrien el nom de la llibreria i que s'atorguen en dues categories: el Rafael Jaume a la millor traducció poètica publicada en català i el Josep M. Llompart al millor llibre publicat de poesia en català. A Menorca han rebut aquest premi Ponç Pons, en tres ocasions, (Estigma, Pessoanes i la traducció Quatre poetes portuguesos) i Margarita Ballester (Entre dues espases).

Cada any, amb motiu de la concessió dels Premis Cavall Verd, l'AELC ret homenatge a un destacat escriptor de les Illes. Enguany, en què s'arribava a la 29a. edició, els actes d'homenatge han estat dedicats a l'escriptor manacorí Miquel Àngel Riera, un dels poetes més importants del s. XX en llengua catalana, motiu pel qual se celebraren a la Institució Pública Antoni M. Alcover de Manacor. Allà, amb la presència de Roser, la viuda de Riera, i altres membres de la seva família, vam poder gaudir d'una molt interessant taula rodona sobre la figura del poeta a càrrec d'estudiosos de la seva obra (Pere Rosselló Bover, Vicenç Llorca i Elisenda Farré, moderats per Miquel Cardell), i d'un recital de poesia en què cada un dels participants recità poemes propis i de Riera. La jornada va constituir una autèntica festa de la paraula i posà de manifest la influència que exerceix l'obra de l'autor homenatjat i l'admiració que aquesta desperta.

El premi Rafael Jaume va ser concedit al poeta, traductor i editor Antoni Clapés per la traducció de Tomba de Lou de Denise Desautels (Montreal, 1945), una de les autores més destacades de la poesia quebequesa actual. El llibre (publicat per Jardins de Samarcanda) és una obra intensa, delicada, d'una gran bellesa lírica i de fonda expressió, escrita des de la desolació que provoca la pèrdua d'una amiga després del procés d'una llarga i dolorosa malaltia. Clapés n'ha fet una traducció esplèndida que sap captar tots els matisos de l'obra i presentar-nos el text amb una gran naturalitat i precisió. Lluís Servera, membre del jurat, en fer la lloança del llibre durant el sopar de concessió dels premis, deia aquestes paraules: "Tomba de Lou és una obra molt especial. L'obra és un llibre unitari de poemes en prosa. Aquests poemes tenen una particularitat: van lligats entre si com si fossin un sol i gran poema. El llibre és dens i riquíssim en matisos lingüístics. Antoni Clapés ha sabut, amb mestratge i delicadesa, traspassar del francès quebequès al català tot aquest bagatge líric".

El premi Josep M. Llompart va recaure en l'obra Ragtime de Francesc Garriga Barata, poeta d'una dilatada trajectòria, amb onze llibres publicats. Autor de veu molt personal i d'una obra de gran coherència, allunyada en el seu moment dels corrents que marcaven la poesia catalana, va haver de passar per una etapa de silencis a pesar de figurar ja en una antologia canònica com la de Joan Triadú. Els reconeixements a la seva obra van arribar quan començà a publicar a Columna i a Proa, especialment a partir de La nit dels peixos (Proa, 2005), que guanyaria l'englantina d'or als jocs florals de Barcelona.

A Ragtime (Labreu Edicions, 2011) Francesc Garriga, en una fonda reflexió sobre la mort i el pas del temps, sobre allò que s'ha viscut i ens ha fet, aconsegueix l'expressió més intensa gràcies a un notable despullament retòric, a una austeritat que ens fascina, a una forma delicadament i minuciosament treballada, a una mètrica que defuig les formes tradicionals però que mesura el ritme amb intel·ligència, a una finesa expressiva que ens trasbalsa i ens commou, a la creació d'imatges d'una intensitat admirable, d'una eficàcia enlluernadora.

Dos llibres, en fi, de lectura molt recomanable per als amants de la poesia o per a qualsevol lector que vulgui gaudir de la claredat, la puresa expressiva i la fonda humanitat que tots dos posseeixen.