Alegria. La regidora Auxiliadora Pons anuncià ahir la distinció a Pau Faner, acompanyada per l’escriptor - Gemma Andreu

TW
0

Pau Faner (Ciutadella, 1949) assaboreix aquests dies la satisfacció de l'anunci de la Medalla d'Or que l'Ajuntament de Ciutadella li concedirà el proper mes de juliol. Va rebre la notícia directament de la regidora de Cultura, Auxiliadora Pons, via telefònica. "Estic molt sorprès, era el darrer que m'esperava. Jo l'únic que he fet és escriure el millor possible i intentar que l'acte creatiu sigui autèntic", afirmà ahir l'escriptor durant l'acte en que la regidora anuncià la tramitació de l'expedient per a concedir-li la Medalla d'Or.

La distinció de la ciutat, la de major prestigi després de Fill Il·lustre, no arriba al final de la carrera de l'autor ni pretén reforçar cap comiat. De fet, després d'una brillant i prolífica carrera, Pau Faner segueix actiu com a escriptor i manté viva la seva vitalitat literària.
Acaba d'entregar la seva darrera novel·la a la seva editorial de Barcelona, tot i que desconeix quan es publicarà. L'enllestí abans de Pasqua, després de dedicar-li set mesos d'escriptura. Li ha posat el títol de "El mal de la guerra" i tindrà una extensió similar a la seva darrera obra, "Les bodes del diable". Com aquesta, també està ambientada a l'Edat Mitjana. "El mal de la guerra" recrea la història d'un personatge que viu a la Barcelona del segle XII, a l'època del rei Jaume I, en un entorn bel·licós, d'heretgies i bruixeria. Com bé indica el títol, la novel·la "vol denunciar el mal de la guerra i les conseqüències que té per a un ciutadà d'a peu", diu. L'escriptor comenta que "hagués pogut ambientar la història a la Guerra civil, "però crec que les ferides no estan tancades i les dues bandes encara no estan reconciliades, per açò vaig optar per l'Edat Mitjana, una època molt atractiva i que dóna peu a la imaginació". En aquesta nova novel·la no apareix cap referència a Menorca o a la seva ciutat natal, tot i que s'ha inspirat en detalls i tradicions que va viure a la seva infantesa per a recrear la vida de la Barcelona del segle XII. "En els anys 50, Ciutadella encara era una societat primitiva, pel que m'ha servit de referent", assenyala.

Pau Faner recrearà en aquest nou llibre la cruesa de la guerra, les desigualtats socials i el patiment com a expressió del mal. Afirma que mentre ho ha escrit, també ho ha patit interiorment. "Tenc la sort que quan ja ho he trabocat tot, després no m'en record!", comenta rient.

El més sorprenent és que després d'entregar els fulls originals de "El mal de la guerra", ja ha començat a escriure una altra novel·la. "M'ho pas bé escrivint", conclou. I és que escriure és el seu estímul vital, per sort dels seus lectors d'arreu.