TW
0

CARTA DES DE GELOS (FRANÇA)

Llorenç Pons Pons

La crisi econòmica ens du de cap, tots els indicadors estan tocant fons. Balears i Menorca que durant anys han estat dins el grup capdavanter de les Comunitats Autònomes, es troben ara entre les que tenen més dificultats.

Davant d' aquest panorama, tothom espera que arribi una nova empenta que ens faci sortir d'aquest enfango en el que estem. Quan i com arribarà la sortida d'aquesta crisi, ningú ho pot dir, el que és segur és que haurà d'arribar un dia o un altre.

El que és menys segur és que Menorca pugui sortir-ne reforçada. El model econòmic que fa 30 anys van construir els nostres pares, ha arribat al seu límit. La nostra generació, l'ha optimitzat, millorat, però al fons, segueix essent el mateix. El que als anys 1980 va esdevenir possible gràcies a l'inici d'una dinàmica de mundialització (europea), la mateixa mundialitzacio dels anys 2000 se l'està emportant poc a poc.

Abans que arribés l'era turística, Menorca era terra d'emigració. Aquest espectre torna a ser actual i real (molts menorquins estan treballant a fora) i pot accentuar-se greument en funció de com girin les circumstàncies.

Si ho volem evitar, si volem garantir un futur per a l'Illa i per als menorquins ens l'haurem d'inventar.

La crisi té molts de costats negatius, però n'hi ha un d'extremament positiu : ara tenim més temps. Temps per imaginar, per pensar, per estudiar, per fer una pausa, per analitzar com anem noltros i com va el món i trobar noves idees, nous conceptes. Per inventar un futur que ens convingui.

Voldria proposar que s'organitzés un concurs : "Menorca 2022". Per convidar a tots els menorquins a imaginar el que podria ser Menorca d'aquí a 10 anys. Perquè cadascun pugui emprar aquest capital "temps" que ens ofereixen les circumstàncies per projectar-se i imaginar el que podria ser l'economia, la societat, l'organització menorquina del 2022. Dit d'una altra manera, inventar el nostre futur, i el dels nostres infants.

Aquesta inversió podria ser la millor inversió que els menorquins haguem fet en molt de temps, i per tant no fan falta milions, només un poc de paper, matèria gris i temps.