TW
0

Davant el fet de la reclamació que fan alguns sectors polítics de que les entitats sense ànims de lucre i totes les altres que, per llei, estan exemptes de pagar l'IBI, el paguin (sobre tot l'Església Catòlica que és l'única que anomenen), Escoltes de Menorca volem expressar la nostra opinió, ja que com a moviment de l'Església Catòlica que som ens veim afectats per aquesta petició.

Primer de tot, i per a que quedi ben clar, estam completament d'acord amb la declaració que va fer la Conferència Episcopal Espanyola manifestant la seva disposició de pagar el tribut de l'IBI demanat que prèviament es modifiqui la llei que afecta no només a l'Església Catòlica, sinó a moltes altres entitats i organismes que estan exemptes de pagar aquest tribut. Així i tot, creim que hi ha d'haver alguns edificis que per la seva qualitat artística o pel seu ús de servei als més desfavorits de la nostra societat, han de quedar exemptes.

Aclarit aquest punt de voluntat positiva, volem manifestar la nostra preocupació de que davant la situació actual de crisi que viu la nostra societat només es cerqui la manera de tenir ingressos econòmics per part de l'Administració Pública, costi el què costi. I és que nosaltres, Escoltes de Menorca, treballam utilitzant aquests edificis que no paguen IBI i pertanyen a l'Església Catòlica.

Som un moviment educatiu no convencional que treballa en bé de les persones, intentant educar els infants, adolescents i joves, per a que siguin uns ciutadans responsables actius i creatius per a la nostra societat. El nostre treball el duim a terme des del voluntariat, o dit amb les nostres paraules, des del servei; el nostre mètode de feina (que, per cert, és utilitzat per quasi bé tots els centres educatius) es basa en el treball en petit grup i donant càrrec de responsabilitat a tots els membres de dit grup; la manera per a arribar a decisions de grup és el consens; encara que som un moviment de l'Església Catòlica, els qui formam Escoltes de Menorca no som tots cristians catòlics, però treballam junts; l'Església mai s'ha plantejat treure fora del moviment els no catòlics, només els demana que respectin l'eix fe (com respecten l'eix educació i l'eix país) i estiguin oberts a la possible realitat transcendent de la seva vida; els valors que intentam transmetre des del nostre moviment són: la confiança (ser dignes de confiança), la responsabilitat, la utilitat (ser útils), el servei, l'amistat i la germanor (fraternitat universal), el respecte (també i sobre tot a les creences dels altres), l'estimació a la natura (amor a la creació), la constància, la superació (de les dificultats), l'austeritat, l'esforç, el valorar allò que es té, el jugar net (en tot i per tot). Tot açò, no des de la teoria, sinó des de l'experiència i la convivència en el Cau.

Deim tot açò perquè ens preocupa, com ja hem dit, que només es valori l'aportació a la societat si és una aportació econòmica. Creim que la crisi de la nostra societat va més enllà de l'economia, ja que en lloc d'intentar treballar junts per a trobar una solució consensuada a la crisi de l'estat Espanyol es dediquen a culpabilitzar als rivals polítics o, fins i tot, a tercers.

És cert que tots hi hem d'aportar el nostre granet d'arena a la solució. És cert que tots hem d'assumir les nostres responsabilitats i també les nostres culpes (els nostres pecats). Com hem dit al començament, nosaltres estam disposats a canviar i a pagar. I vostès, senyors polítics?