TW
0

Caritas Menorca s'adhereix a la declaració de Caritas Espanyola en relació al projecte d'ordre remès pel govern de l'Estat a les comunitats autònomes.
Davant el projecte d'ordre remès pel govern de l'estat a les comunitats autònomes sobre el pagament de 710 € anuals als immigrants il·legals per tenir accés a la sanitat pública, Caritas crida l'atenció sobre el que aquesta decisió estigui presa sense la deguda reflexió que permeti l'avaluació de l'impacte sobre el sistema de garanties de drets en el qual se sustenta la nostra societat, ni de la seva repercussió sobre els ciutadans més febles als que també l'Estat ha de garantir els seus drets fonamentals, ja que afecta a un canvi de model que desprotegeix encara més a les persones més vulnerables.

L'exclusió del sistema sanitari de les persones migrants en situació irregular afegirà un patiment molt sever a un col·lectiu especialment vulnerable i molt present en l'acció diària de Caritas, que no pot ser sacrificat amb l'argument de l'eficiència. L'increment de la irregularitat sobrevinguda per la falta d'ocupació i la dificultat en la renovació d'autoritzacions o d'accés a l'arrelament fa que el col·lectiu de persones en aquesta situació creixi cada dia.

En lloc d'afavorir l'articulació d'una societat d'acollida, integrada i diversa, aquestes mesures alimenten un discurs reduccionista i ple de riscos, segons el qual les persones migrants que conviuen i formen part de les nostres comunitats són els responsables del deteriorament socioeconòmic actual, en comptes de considerar que són les primeres i principals víctimes d'aquest deteriorament, tal com ho comprovem cada dia en els nostres serveis d'acollida i atenció.

Pensem que es tracta de l'inici d'una dualització del sistema sanitari, que suposa oferir als ciutadans una cobertura diferent segons el grup de població al qual es pertany. I assenyalen que de manera no explícita s'estan posant les bases perquè sorgeixi un sistema estatal paral·lel de beneficència per a les persones més vulnerables, una fórmula cap a la qual Caritas ha manifestat reiteradament el seu rebuig al posar en qüestió la garantia del respecte als drets humans i l'accés igualitari als serveis d'atenció i assistència sòcio-sanitària en tot el territori i per a tota la població, a més de poc realista en quant a l'eficiència i l'estalvi.