TW
0

Són els nous professionals menorquins de la música clàssica. Aquests joves instrumentistes de corda, amb edats compreses entre els 18 i els 26 anys, formen la Jove Orquestra de Cambra Illa de Menorca (JOCIM), protagonista del proper concert del Festival de Maó que es celebrarà el dimecres dia 15 al Teatre Principal de la ciutat.

Sota la direcció de l'eminent violista britànic Ashan Pillai i amb l'esplèndida violinista catalana Helena Satué com a concertino convidada, la jove orquestra menorquina interpretarà un programa deliciós farcit de grans peces de la música clàssica i que hem titulat "entre l'alegria i la tristor", amb peces brillants i plenes de llum com la Petita Serenata Nocturna de Mozart, els Concerts de Brandenburg 3 i 6 de Bach, o el Concert de Viola de Telemann, i altres de color més fosc com el Trauermusik de Hindemith (on gaudirem de l'imponent so de la viola de l'Ashan) o melangiós com el conegut Adagio per a cordes de Samuel Barber.

Fa tot just un any, la JOCIM debutava clausurant el Festival de Maó a la Fortalesa de la Mola, en un concert on ens van sorprendre a tots per la seva qualitat i frescor interpretativa. Els dirigia el violinista americà Barry Sargent, un mestre de la direcció d'orquestres de corda capaç de treure el millor de cada músic. Però el gran mèrit va ser dels joves intèrprets, que gràcies a la seva sòlida formació i a la gran motivació que van demostrar per treballar junts, van aconseguir que el grup sonés de forma espectacular.

Els 18 membres de la JOCIM tenen ja un bagatge musical important que explica la qualitat del grup. Amb els estudis professionals cursats (amb l'excepció dels dos membres més joves que els estan acabant), gairebé tots estan immersos en els seus estudis superiors, si bé els més veterans ja els han acabat, alguns els estan iniciant i uns pocs els compaginen amb l'estudi d'altres especialitats.

Espargits durant l'any per Barcelona o Anglaterra, on tenen l'oportunitat de tocar amb fantàstiques orquestres joves com la JONC, la JONDE, la OJIPC, la RCM Sinfonietta o la Netherlands Youth Orchestra, el projecte d'ajuntar-los per fer un encontre orquestral a Menorca, a casa seva, li dóna un toc especial. Si bé el primer encontre de la JOCIM el vam concebre com un passa prèvia per entrar a formar part de l'OCIM, la paràlisi d'aquesta (que cada dia que passa sembla més definitiva) ens ha fet redefinir el projecte de la JOCIM, que volem que sigui una primera oportunitat professional per els joves menorquins a la seva illa, alhora que una plataforma per a la seva promoció tot treballant amb artistes de qualitats artístiques i pedagògiques contrastades.

Aquests joves músics es coneixen des de fa anys i són amics, i això també ajuda a la feina de grup. Però el que més els uneix són les ganes de seguir creixent com a músics i oferir plegats un producte musical que faci gaudir el públic. Des de JJMM de Maó entenem que sense aquest desig de superació, de créixer junts i de fer un treball de la màxima qualitat possible, qualsevol projecte musical perd bona part del seu valor.

Per aquest concert de la JOCIM, que esperem que tingui el suport del públic menorquí, a més dels descomptes habituals del Festival (amb el nou descompte del 40% per a menors de 12 anys), l'entrada d'aquest concert també servirà per gaudir d'un descompte del 50% per a l'últim concert del Festival, el que el dia 28 d'agost oferirà la pianista menorquina Isabel Fèlix en memòria de la compositora menorquina Margarida Orfila (1889-1970), un concert molt especial per a noltros perquè serà el comiat de l'actual Junta de JJMM de Maó del Festival de Música de Maó després de 14 estius i un centenar de concerts.