TW
0

El president Bauzá ha afirmat que la prova de la recuperació econòmica a les Illes Balears és que els contractes de treballadors fixos discontinus d'empreses dedicades a l'activitat turística seran bonificats amb un 50% de les quotes a la Seguretat Social els mesos de març i novembre. Acompanya aquest anunci amb la xifra de la creació de 85 empreses entre novembre del 2011 i agost del 2012. Aquestes dues dates, a més dels reiterats 50 milions d'euros d'inversió en establiments turístics, són les motivacions del seu anunci de que estem en el camí de la recuperació econòmica. Un anunci que el seu propi Govern desmenteix just dos dies després: la Vicepresidència d'Economia, en el seu informe econòmic, ens explica que el PIB s'ha reduït un 0,2% en termes interanuals en el segon trimestre del 2012.

Hauríem de demanar-li al president Bauzá prudència i rigorositat a l'hora d'analitzar els indicadors. Conscients de que la situació econòmica i social és molt difícil, queden masses preguntes sense resposta en les declaracions del Sr. President:

S'han creat 85 empreses, però les dades del propi Govern en torn a les empreses de la nostra comunitat ens assenyalen que en els primers set mesos de l'any 2012 s'han perdut 675 empreses a les nostres Illes. Continua, per tant, el ritme de destrucció d'empreses.

Malgrat la Llei de suport a l'emprenedor, que ja té un any de vigència, s'ha anat reduint el nombre de treballadors autònoms en relació als que teníem just fa un any. Tots els indicadors mensuals en el darrer any són negatius, tenim en ple mes d'agost 508 autònoms menys que fa un any, i aquest col·lectiu és una part clau de la nostra economia.

En un any no hem aconseguit crear ocupació: 6.793 afiliats menys a la Seguretat Social; l'atur arriba a les 74.960 persones a l'agost, un mes de màxima activitat turística; les taxes d'atur juvenil i de majors de 45 anys s'han incrementat més de cinc punts en un any; i l'ocupació que tenim és més precària que mai, amb les conseqüències que aquest fet tindrà per a que molts de treballadors puguin tenir assegurades les prestacions d'atur.

Tenim més temporalitat laboral. Baixen les contractacions indefinides més d'un 14% aquest darrer mes en comparació a l'any passat, i pugen les contractacions temporals. En aquest marc, l'anunci del PP de bonificar el 50% de les quotes de la SS, garantirà que els pocs contractes fixes que queden en l'activitat turística no es converteixin en fixes discontinus, per acollir-se a aquesta bonificació? Servirà per incrementar i allargar la contractació o per precaritzar encara més la que tenim? Per què només es donen bonificacions a l'activitat turística i no arriben, en canvi, a totes les empreses que creen nova ocupació? Moltes preguntes sense resposta.

I sorprèn molt especialment l'oblit de Bauzá de les mesures que realment garanteixen els llocs de feina en aquesta temporada baixa. Mesures que l'Estat pot ajudar a resoldre si el president així ho demana, i que tenen un impacte positiu tant pels treballadors de l'hostaleria com per a tota l'activitat econòmica de les nostres ciutats i zones turístiques: la connectivitat aèria per aquest hivern, o la quota de turisme del Imserso, que encara està pendent de confirmar.

Però, sobre tot, el president Bauzá s'ha oblidat, a l'hora de valorar la recuperació, d'altres indicadors que afecten a les persones: l'índex de pobresa, que a les Illes és tres punts per damunt la mitja nacional; l'índex de fracàs escolar; les llistes d'espera sanitàries; la cobertura social de la gent més necessitada... i tants d'altres indicadors que visualitzen la realitat que algunes xifres amaguen, però que és la realitat viscuda pels ciutadans.

I amb tot aquest context, què hi queda del seu discurs de recuperació, desmentit pel seu propi Govern? Els grans projectes immobiliaris, una vegada més? No hem constatat ja que tenim molt per rehabilitar front a consumir més territori en un país tant petit?, On i com quedarà la nostra qualitat ambiental, clau i garantia pel manteniment i la sostenibilitat del nostre turisme? Haurem d'aprofundir en aquest debat perquè és clau per al futur de tots.

Sabem que no és fàcil governar aquesta crisi i, una vegada més, hem de demanar-li al president Bauzá que treballi per la concertació. El lideratge és una tasca col·lectiva, que es mesura amb la capacitat de proposta i encert, i per això, si prèviament a l'anàlisi i proposta, és capaç de dialogar i concertar, ben segur les probabilitats d'encert a favor de tots també s'incrementaran.