TW
0

El Cor Illa de Menorca es complau a presentar al públic menorquí un nou projecte artístic, la Gala Verdi, un concert operístic amb el que la nostra entitat vol retre homenatge a l'insigne compositor italià Giuseppe Verdi (1813-1901) en el bicentenari del seu naixement, que enguany commemorem. I ho fa, naturalment, en el millor marc possible: el nostre estimat Teatre Principal de Maó, testimoni de tantes nits operístiques glorioses. Serà el proper dissabte, 11 de maig, a les 21 hores. Per a l'ocasió hem preparat un variat repertori, que inclou una selecció de cors i àries d'algunes de les seves òperes més representatives. La tria pretén ésser una mostra prou significativa de la producció operística verdiana. En ella hi figuren algunes de les pàgines més reeixides i famoses, sorgides de la seva inspiració.

Verdi és un dels més brillants i populars compositors d'òpera de tots els temps. En la seva dilatada vida -va viure vuitanta-vuit anys- les estrenes de les seves vint-i-sis òperes varen ésser un referent de la vida musical italiana i mundial, i amb les quals esdevingué un símbol nacional d'una turbulenta Itàlia en lluita per assolir la seva unificació i la independència.

Profund renovador de l'art líric, va saber dotar l'òpera d'un nou sentit dramàtic. La seva obra destaca per la seva intensitat emocional, les melodies harmonioses i les caracteritzacions dramàtiques. Fidel al seu temps, va escollir temes històrics i romàntics com a base dels seus llibrets. I així, es va inspirar en algunes obres d'autors importants de la literatura universal: Shakespeare: Macbeth, Otello, Falstaff; A. Dumas: La dama de las camelias-La Traviata-; Víctor Hugo: Hernani y El rey se divierte-Rigoletto-; Schiller: Don Carlo, Luisa Miller; A. García Gutierrez: Il Trovatore, Simón Bocanegra; Duque de Rivas: Don Álvaro o la fuerza del sino- La forza del destino-.

A la Itàlia de Verdi, Rossini va ser el que va iniciar la renovació romántica de l'òpera italiana, Bellini i Donizetti els qui la varen continuar. Verdi, un tradicionalista amb vocació de perllongar l'obra dels seus compatriotes, va cercar la inspiració en la tradició nacional. Ell sostenia que l'art que no té naturalitat ni simplicitat no ho és, amb propietat. Tot i així, el seu llenguatge musical i escènic va anar creixent amb el temps, des d'Oberto, la seva primera òpera de l'any 1839, fins a Falstaff, la seva darrera producció que va estrenar l'any 1893, als vuitanta anys. Verdi va treballar molt la psicologia dels personatges, retratant-los musicalment més enllà del belcantisme de Rossini i Bellini. El seu estil va evolucionar i es va diferenciar, clarament, del revolucionari Wagner. La seva manifesta inclinació a representar la realitat sense idealitzar-la va donar lloc a l'estil denominat verisme.

En aquest concert es podran escoltar fragments de dues obres: Nabucco(1842) i Macbeth(1847), els seus primers grans èxits, que varen marcar decisivament el seu futur professional. També s'interpretaran passatges de les tres òperes corresponents a la seva trilogia popular: Rigoletto(1851), Il Trovatore(1853) i La Traviata(1853) amb les quals va consolidar el seu prestigi i el reconeixement popular i encara dues més, entre les més representades i emblemàtiques: Un ballo in maschera(1859) i Aida(1871). Finalment, el concert inclou dos moments solemnes del seu impressionant i majestuós Rèquiem(1874), la seva obra no operística més important, que va compondre per commemorar la mort del novel·lista italià Alessandro Manzoni, quan encara li restaven èxits tan clamorosos com Otello i Falstaff per a completar la seva immensa producció operística.

Val a dir que, en l'extens i variat repertori que el Cor Illa de Menorca ha anat acumulant en aquests tretze anys de la seva existència, hi figuren dues fites memorables: l'òpera Nabucco, que el Cor va representar al Teatre Principal de Maó, l'abril de l'any 2007 i el Rèquiem, que, conjuntament amb la Coral l'Estel, varen interpretar a l'Església de Santa Maria de Maó.

En aquesta ocasió el cor comptarà amb la intervenció, com a veus solistes, dels reconeguts cantants illencs Maria Camps, soprano; José Mª Olives, tenor; Paulino María i Jaume Gelabert, barítons, tots ells col·laboradors habituals dels nostres concerts i, en especial, de l'artista convidada, l'excel·lent mezzosoprano Mali Corbacho, que va participar en l'esmentada representació de Nabucco, en el paper de Fenena. Així mateix, acompanyarà els solistes i el cor l'Orquestra Simfònica, integrada per trenta-cinc músics, la majoria d'ells professors/es del Conservatori de Música de Menorca i alguns exalumnes i alumnes avantajats, tots sota la direcció del mestre Antoni Pons Morlà.

Els preus de les entrades, com sempre, molt assequibles i populars, oscil.len entre els deu i vint euros, segons la classe de localitat. Esperem que el concert, preparat amb molta il·lusió i entusiasme, complagui tots els espectadors que s'hi sentin convocats i els faci gaudir d'una vetlada emotiva i vibrant.